用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿女2019年1月插班讀pn,越喊越緊要,晚晚發夢話唔返學 ...
樓主: Onegai
go

阿女2019年1月插班讀pn,越喊越緊要,晚晚發夢話唔返學 [複製鏈接]

Onegai 發表於 19-1-11 13:30
阿女自返學後,每日都會同我講no school,情況仲每況愈下,早上一睜開眼,就話no school,扭到下晝送到學校 ...

你一放佢入去就唔好望佢,一定要夠忍心,因為佢知哭可以令你心軟,就會用哭既方式回應你,2歲半左右先會減輕分離焦慮,如果有人湊,建議k1先返學,如果冇人湊就真係一定要狠心

我大女2歲就返學8月b,有適應期都哭足3個月先唔哭,到你小朋友哭足3個月扣埋新年假都就k1,如果諗住原校升讀既,我會留繼續狠心,如果唔原校升讀我覺得可以等到k先返學或者做超大b,因為到時你如轉校又要重新再適應,岩岩適應完又轉校又係搵來攪

回覆樓主

我女啱開學時都係勁喊, 一見到校服就開始喊。 狂喊左一個星期。 後來一次返學前同佢講:唔駛驚架,媽媽係出面等你, 你係學校玩完就一齊返屋企。 我女聽到呢句後不斷唸住媽媽喺出面等你⋯好似解開左佢心結咁, 返學冇再喊了。

回覆 Onegai 的帖子

冇架. 日日放學. 好開心架.  笑住出黎.
所以. . 只係小朋友唔想同媽咪分離.
我有問我仔仔. 不如我地轉. 只有姐姐帶會唔會好d(唔洗同我講bye bye呀)
我仔自己話.唔好. 我想媽咪帶. 我唔會喊. (跟住lee 個星期真係冇喊呀)

我同佢傾, 叫佢諗個計仔比我. 又好似work wo. you can try

Onegai 發表於 19-1-11 15:32
回覆 藍尾巴 的帖子

之前特意辭職湊女,就係想令阿女更加健康快樂地成長,聽到某d意見,令我質疑自己係咪 ...

唔好懐疑自己,你辭工陪佢成長係最好的決定。小朋友喜歡自己自然會咁既反應,但我地都要相信小朋友適應力好強,佢會好多投入學校生活

我囡係細B 11月先開始返學,喊咗個多月先冇喊,頭一個月我都好質疑自己o既決定好想退學,奈何我要返工又有屋企問題所以冇得唔返PN,有諗過轉學校但又要再花時間適應我怕情況會更惡劣,唯一可以做o既係買咗好多返學繪本同佢睇,你可以參考下,有"魔法親親","掌心的秘密","媽媽上班的時候會想我嗎",全部都係講小朋友返學時唔捨得媽媽的,到依家我出門口都會比個魔法親親阿囡的
另外學校方面都有傾過,老師話佢哋啱啱得兩歲其實真係細,喊好正常,最重要係要信老師同埋留意返媽媽自己個態度,要比小朋友知道係媽媽要佢返學,因為如果媽媽自己唔夠堅定小朋友會感受到,我聽完後試咗調節自己唔好覺得佢好慘先,出門口前嚴肅d同佢媽媽要佢返學,咁之後又好似真係好D
不過老實說如果我唔駛返工,我唔會比佢讀PN,其實PN真係冇乜特別野學我個囡依家雖然冇喊但日日都話唔想返學,我諗佢未太識同小朋友玩所以都唔會話好enjoy返學況且你小朋友呢一刻如果有K1 offer應該已經唔須要靠PN留位,如果未有offer又可以考慮做超大,教育署都建議小朋友2歲8個月先入學,難得你可以享受同小朋友一齊o既時光咁不如盡情享受咗先la......

其實小朋友初初返學喊好正常,唔洗太緊張。樓上媽媽都提左好多好好方法,我就唔重覆啦。
我有少少補充係家長態度都好重要。我女初初2歲半返pn,我每日會問佢今日開唔開心?今日玩左咩等等,我會避免問佢今日有無喊?避免將一啲負面詞語同返學聯埋。想知有無喊個啲我會直接問老師。
好彩地我女由返學第一日到依加返左1個學期都無喊,呢期停課都話要返學。
同埋,其實園長說話唔洗諗到咁負面,佢只係見到小朋友有問題,提出見解。佢講嘅小朋友獨立性,又真係好多家長怱略左。反而我覺得當一個提醒review 一下有無地方可以做好啲。會唔會一湊一加新手,又真係忽略左啲野??正面啲,唔係你做得唔好,係睇下點樣做得更好,更fit小朋友需要至於讀唔讀pn, 我覺得有需要。小朋友係細b, 如果有pn係手,一定俾佢讀有得直升k1. 如有其他熱門心水,再考or repeat k1. 有啲幾千人報名嘅大熱,都唔係一定收超大b. 有n收,跟唔上,老師自然會叫你走,跟得上又點解唔讀。

回覆樓主

我地細B12月男仔.... 都係啱啱一月先開學.... 第一日上堂一到門口5分鐘後先至喊,開頭仲以為佢咁叻仔咁獨立,點知嗰日有兩個鐘都係我陪佢上堂!到第二日我哋送到佢去學校門口就即走!喺個窗度偷望佢,見佢攬住其中一個老師好實! 老師比好大信心我地叫我地一定要放手唔好望返轉頭! 點知到第二個星期開始佢返到學校都喊唔過5分鐘就停啦!今個星期淨係喊咗1分鐘咋! 但係朝頭早起身果下都會有少少喊,唔肯着校服,自己除返對襪! 始終冇適應週我相信係差啲啲,不過我哋要比信心細B佢哋其實都可以渡過,爭在時間問題!

咁啱見到呢個媽媽分享,建議咗好多好正面o既方法,借分享:)

http://www.stcatherines.edu.hk/wp-content/uploads/2018/09/Article04_%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%AD%A3%E9%9D%A2%E8%99%95%E7%90%86%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%88%86%E9%9B%A2%E7%84%A6%E6%85%AE%E6%AC%A0%E5%AE%B6%E9%95%B7%E5%90%8D.pdf
‹ 上一主題|下一主題