用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網統一派位階段學額短缺可能是全港最嚴重的校網 ...
樓主: Arabellahk
go

35校網統一派位階段學額短缺可能是全港最嚴重的校網 [複製鏈接]

奥脫福 發表於 19-1-17 16:14
睇住囡囡爸爸由網友變「升學專家」,只要你肯「下海」,莫講話三百元位,
就算三千元位都坐無虛席呀!:j ...
其實, 升學專家不似乎太受校內家長歡迎, 多次想做家教會主席都得唔到支持

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

哈哈. 嚇到我走去look look 35個學額 !
一睇, ....玩咪, 作到咁大...

hkpapa852 發表於 19-1-17 16:21
其實, 升學專家不似乎太受校內家長歡迎, 多次想做家教會主席都得唔到支持

...

請問「專家」小朋友在哪間學校呢?好想知佢會選咩學校俾自己仔女

回覆樓主:

學額是不是短缺應該不是看需要借幾多位? 而是看該區有多少人參加統一派位對嗎?

conniemar 發表於 19-1-20 17:41
請問「專家」小朋友在哪間學校呢?好想知佢會選咩學校俾自己仔女
...

hkpapa852 發表於 19-1-17 16:21

...

專家升級唔玩主席好耐,是學校法圑校董來的,仲有冇做就唔知喇

pingulolo 發表於 19-1-21 00:34
專家升級唔玩主席好耐,是學校法圑校董來的,仲有冇做就唔知喇
至少2018-2019年度唔係了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-16 15:54
其實稍為用腦都知.....

好明顯你係刻意跣專家,若你肯早D講,專家咪唔會錯囉~~~

mcl203 發表於 19-1-21 09:18
好明顯你係刻意跣專家,若你肯早D講,專家咪唔會錯囉~~~
人地係專家我唔係r喎, 點會咁易被人跣到呀?

邊個跣邊個都未知呢?

fadgare 發表於 19-1-20 22:29
學額是不是短缺應該不是看需要借幾多位? 而是看該區有多少人參加統一派位對嗎?
...
同意

hkpapa852 發表於 19-1-16 15:45
人地係專家你唔係, 所以你只要信不要問

只係人地無講清楚俾你知, 佢其實係星爺Fans, 專業係 "整蠱專家" 啫 ...
專家會不會按真正住在35校網的學生計算的,好像區內每間學校都有數輛校巴接送外區的學生,區內學生坐校車的好像不多,很多入學新生需等位。

Arabellahk 發表於 19-1-28 13:58
專家會不會按真正住在35校網的學生計算的,好像區內每間學校都有數輛校巴接送外區的學生,區內學生坐校車的 ...

莫非當年家長大抽獎太保守

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3734099

專家會不會按真正住在35校網的學生計算的,好像區內每間學校都有數輛校巴接送外區的學生,區內學生坐校車的 ...
35網今年連借位都只係需要502個位, 如果本區學生連502個都無, 咁又何來短缺?

2017年35網統一派位只計乙部都派咗566個位, 咁個陣又唔短缺?

如果話35網既天神學位短缺, 都勉強叫合理囉!

還有, 統一派位9成既學位, 只留俾該區有住址既人去抽, 又點會存在大量唔係嗰一個網既人可以去抽個一區既學位呢?

專家咁叻連有幾多人借地址都知? 咁應該做吓好市民去通知EDB, 根住上A1: XXX升學專家協助, 打繫咗XXX個借地址參加小一派位家長, 又有宣傳作用, 遲D相信就算攞唔到大紫荊勳章都一定攞到傑青啦!

其實35網填表穩陣, 好少會跌去外區, 除非好搏.

奥脫福 發表於 19-1-16 22:41
升小都要俾錢搵專家,香港確是充斥著有錢無定使的富豪。。。

亂up都做得專家,證明某些香港人好忙,升小都要「靠」專家。

methy 發表於 19-1-29 08:58

香港的學生有三份之一係B1,不過家長就。。。

總之香港人既錢就好賺啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

methy 發表於 19-1-29 08:58

伸手黨,最好有人喂埋

hkpapa852 發表於 19-1-28 14:16
還有, 統一派位9成既學位, 只留俾該區有住址既人去抽, 又點會存在大量唔係嗰一個網既人可以去抽個一區既學 ...
不知何種情況屬於‘借地址’?當時申請學位時應符合EDB規定的條件,否則一定被拒絕。

Arabellahk 發表於 19-1-30 13:27
不知何種情況屬於‘借地址’?當時申請學位時應符合EDB規定的條件,否則一定被拒絕。
...

不如你解釋吓, 咩叫"真正住在35校網的學生"?

‹ 上一主題|下一主題