用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問St Clare Primary school 小一適應情況? ...
go

想請問St Clare Primary school 小一適應情況? [複製鏈接]

阿女讀happy school 幼稚園,K3只係串係簡單生字,想請教若入讀St Clare,會不會很難跟上
另,有聞學校要同學仔坐得好定,是嗎?

謝謝
   1    0    0    0

回覆樓主:

你女唔係佢幼稚園,考核過,學校覺得適合先收。唔使太担心wor。

認識2個讀呢間的,真係好乖、好聽話的類型。唔係唔活潑的,但父母一叫就聽,好守規的。

回覆 elelmum 的帖子

學校對紀律是有要求,但也是上課或轉堂安靜之類,始終是傳統教學,不要期望在課堂上高談闊論。
只要小朋友喜歡英文,有閲讀習慣,跟上課程應該問題不大。因為GS 和數學都是英文課本,英文底子好的會較易掌握。但對串字要求不算高。

Thanks for sharing

elelmum 發表於 19-1-11 11:17
阿女讀happy school 幼稚園,K3只係串係簡單生字,想請教若入讀St Clare,會不會很難跟上
另,有聞學校要同 ...

happy school幼稚園上st clare 無問題, 小一時英數算容易, 中文上學期比較吃力。

都有好多活潑小朋友, 但老師面前就會好文靜。

不過st clare係好傳統女校, 考慮清楚是否適合小朋友同家長。

Jane1983 發表於 19-1-11 12:02
你女唔係佢幼稚園,考核過,學校覺得適合先收。唔使太担心wor。

認識2個讀呢間的,真係好乖、好聽話的類型 ...

我識一個,幼稚園上,今年小一,跟唔上,唔及格

kaatt 發表於 19-1-15 22:33
happy school幼稚園上st clare 無問題, 小一時英數算容易, 中文上學期比較吃力。

都有好多活潑小朋友, 但 ...
請問「傳統女校」,最大concern 是甚麼?即係老師好嚴?
Thanks 🙏🏻🙏🏻

elelmum 發表於 19-1-11 11:17
另,有聞學校要同 ...

其實St Clare 本身幼稚園都係HAPPY SCHOOL, 我個女D學習程度都係差唔多

elelmum 發表於 19-1-18 01:00
請問「傳統女校」,最大concern 是甚麼?即係老師好嚴?
Thanks 🙏🏻🙏🏻
...

嚴謹死板囉! 小一寫字要求好高, 次次寫中文我都要拎個app出來睇清楚點寫, 最難忘有次做咗2hrs中文改正同功課, 都係寫字囉。如果唔記得寫日期,改正,數學漏一题都會記miss work. 一學期不可多過20次。

傳統學校同我地小時候上堂差不多都係坐定定聽書, 無咩互動, 常識科就會有趣小小, 會做吓project. 比較我其他朋友讀津校同直私校上堂會多些互動輕鬆d, 其他學校同家長多好多交流。

學校比較細無咩活動空間比小朋友, 近年又收得比較多學生, 下年學費加到46000.

睇家長要咩野, 如果好喜歡間中學, 入小學上係輕鬆好多。

bananaGi 發表於 19-1-17 12:39

所以佢地平時好多計分CA, 如果小朋友肯讀都可以拉返d分數。

bananaGi 發表於 19-1-17 12:39

不過讀書都好睇小朋友性格, 我囡小一第一次考試成績都差, 可能佢細個讀happy school幼稚園, 所以好樂觀同自信, 唔驚讀書難。 知道不足都會努力。

最擔心係常識,全英文咪好多生字記。
‹ 上一主題|下一主題