用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言與黃笏南
樓主: apple98
go

聖言與黃笏南 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-11 10:10
卷淺其實真係害死人

朋友仔四主科A,當中三科九字頭,數學有98,分數無退,又
點會想到名次急跌?!

另外平兆都好攪笑,放完聖誕假至見家長派成績表,但又在放聖
誕假前開扒地果日,老師口頭同學生講呈分排位。點知好衰唔衰
有一部份同學排位急跌,攪到學生同家長晴天霹靂。聽聞當天老
師亦解釋唔到,要星期六、日番黎再覆刻過d分,先發現有錯誤
,要逐個家長通知更正。。。

呈分排位乃十分重要的資料,點可以就咁同學生講句就算?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主

唔明卷淺點解害死人,成績好的學生唔係都會得到更高分?理應一切上,呈分好多學生開 turbo , 一向高分比人追過唔出奇....

tpmon 發表於 19-1-11 08:44
學校叫人誇區,你小朋友是讀兩間李兆強?

觀塘個間,要排隊攞表個間,呢間如果本區揀邊間好?

christy2011 發表於 19-1-11 11:23
回覆 apple98 的帖子

如20內應該自行中婦依類

中婦自行只in 最多200人。

masacmom 發表於 19-1-12 20:59
唔明卷淺點解害死人,成績好的學生唔係都會得到更高分?理應一切上,呈分好多學生開 turbo , 一向高分比人追 ...

卷淺只考到同學的小心謹慎,分不到同學水平高低:舉例一份數學卷全級
出左五個100分,五個99分同十個98分,咁你只要statement寫少左
個「s」,或者漏左單位。。。幾個低級錯誤,B1可能己經無你份。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-12 23:50
卷淺只考到同學的小心謹慎,分不到同學水平高低:舉例一份數學卷全級
出左五個100分,五個99分同十 ...

十分認同,因為D高手,間唔中都會很多不同小錯誤,如果淺卷,分别不大,很多時都會被超越,但深卷,就好明顯有分别,邊D勁人就會被分别出來。

即是説有D勁人(理解能力高一些)可以唔小心比人追過,咁小唔小心唔係考試的其中一個因素?數學由其要小心,好多題目好陰,就是要你小心,睇錯單位分分鐘成條問題無分。

apple98 發表於 19-1-11 08:34
旅港都有考慮過,呢間同黃比較,邊間會好d?

本人覺得旅港好過黃芴南,何明華會督銀禧都唔錯,同黃笏南差不多

係。我親戚仔仔都係好慘, 呈分好多科A, 主科2B1A, 視藝音樂都努力爭取到B, A.............點知老師話係B3B.................

masacmom 發表於 19-1-13 14:27
即是説有D勁人(理解能力高一些)可以唔小心比人追過,咁小唔小心唔係考試的其中一個因素?數學由其要小心 ...
勁人你點考佢都唔會有事, 係一般既普羅大眾。陰人既題目係要叻人至識, 所謂既淺卷, 係無陰人既古惑題,  不供詞填充又變咗供詞填充, 甚至選擇題, 全部題目都好老實, 無轉彎抹角, 這樣, 勁人當然繼續勁, 但小心既人都可以順利過關, 不過, 有部份既小朋友, 佢其實係叻既, 只可惜唔多好彩, 唔多小心, 咁, 佢可能變咗99分, 但前面有10個100分, 咁佢咪蝕底囉。但如果題目出得深, 咁, 只有小心既人就無所遁形, 深既題目就唔識, 只會响淺題目中攞到分, 如此, 就可以分出同學之間實際水平既高低了。

利申:我唔可以話人, 因為我兩次呈分都係卷淺, 所以係既得利益者。
‹ 上一主題|下一主題