用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 “粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀? ...
樓主: queenie718
go

“粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀?   [複製鏈接]

Olympian 發表於 19-1-25 17:51
其實"用普通話作思考去寫作"是行不通的。因為即使普教中也不能提供足夠的語竟,令小朋友能用普通話思考去 ...

同意。
我小孩就是這個情況
普教中對寫作能力完全無關
本身係以講廣東話為主的人,思考方面自然用廣東話嚟諗
但聽同講方面無疑有比較大的進步。

如果小朋友讀英文小/中學會聽吾明、不敢發問、影響學習興趣,我明白、亦同意應轉中文小/中學,應否普教中也是同一道理吧。讀普教中學校,是不會影嚮廣東話在小朋友人生裏的地位的。  

我屋企無—个人講pth, 但我-心想阿女学好听講,所以幼稚園已俾佢上英普班、学拼音。小-普教中,自然得心应手。小学中文課程屬应用,如果幼稚園時準備得好,应付全無问題。小-同佢温默書,我係讀广東話,佢番到学校老師讀pth, 佢自己轉台。所以小学畢業已係非常流利,任務已成。不过,升中我同佢揀番粵教中班(虽然話精英班係普教中),皆因中学中文多古文、重理解、欣賞及分析,比小学階段时重应用更深層次,所以我揀番粵教中。

fadgare 發表於 19-1-24 22:58
我會揀普教中, 對寫作好些

文句通順 不等於 寫作好
寫作講內容同結構的,通常佔分都是內容佔多好多分,結構都比文筆流暢重要

5tgb    發表於 19-3-17 10:04

回覆樓主:

選有普教中小學, 可從小多學一種語言。

queenie718 發表於 19-1-10 21:28
我都覺得你的校長講得好有道理      

但宜家會唔會有某些小學假如設有精英 ...

美其名係精英班啫,一般學校入得普教中都係以普通話做母語嘅人。

5tgb    發表於 19-3-17 10:04

回覆樓主

幼稚園每星期有2堂普通話堂,畢業時只停留在聽得明有反應但唔敢開口講,小學是普教所以升小的暑假上了密集式普通話班。小一開學正式普教小一課程,家中冇普通話語境,亦冇理佢普通話囗語,返左2、3個月左右開始自己㨂普通話卡通片睇,而家有時自己畫畫作中文故事有時會口up up講普通話

回覆 Gogoaba 的帖子

贊同!

Gogoaba 發表於 19-1-12 00:33
好多人認為「普教中」是為學好普通話而犧牲學好中文,但又不認為「英文教學」是為了學好英文而犧牲學好其他 ...
我覺得係好多人認為學好中文要用普通話而犧牲粵語這個才是誤解

2jkidsfather 發表於 19-2-8 09:57
我覺得係好多人認為學好中文要用普通話而犧牲粵語,這個才是誤解。

邊有可能犧牲粵話,香港人日日大把機會講廣東話。只係,家長們早有立場,再用大量包裝紙去證明自己想法係唯一答案啫~~~

Felix223    發表於 19-2-8 16:29
2jkidsfather    發表於 19-2-8 13:48

老師有無足夠能力去普教中係關鍵,小朋友可以,老師唔夠水平去教,係好大問題,教小學同教高中係有好大差異,去到高中中文範疇包含文史地理哲學,不能單靠PTH語文基準過關就可以應付。 學生對老師都會有要求。對中國文化沒有足夠涵養,只圍繞課程大剛考試範圍去教學生,跟本唔可以提起學生對中文嘅仰慕之情。

保育粵語,是省籍情結而已。
大勢所趨,粵語將會(百年後?)是學校的興趣班。

5tgb    發表於 19-3-17 10:05
‹ 上一主題|下一主題