用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 “粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀? ...
樓主: queenie718
go

“粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀?   [複製鏈接]

queenie718 發表於 19-1-12 08:41
咁係最好  但最衰我哋嗰邊大多數都係有普教中,我只係怕我選了粵教中,會少咗某d機會,怕學校只 ...

少咗啲乜嘢機會?普通話堂個個都要上。我好慶幸我幫我仔揀粵教中,因為佢對普通話本身麻麻地,如果係普教中,科中文一定冇眼睇。

2jkidsfather    發表於 19-1-14 11:52

queenie718 發表於 19-1-12 08:41
咁係最好  但最衰我哋嗰邊大多數都係有普教中,我只係怕我選了粵教中,會少咗某d機會,怕學校只 ...

我那間學校,我又不覺得普教中那班得到較多資源。
天助自助者,  別再怨天尤人

咁如果初小普教 高小粵教?
定另揀其他小學?我都好迷惘

queenie718 發表於 19-1-12 08:37
我自己其實都比較喜歡粵教中,但只怕宜家d小學會唔會比較優待普教中的學生多d?著重佢哋多d, 而忽略粵教 ...
通常入普教的成績都是較好,學校比多些資源亦無可厚非,要自己行量,我身邊都有odd eg 成績好但唔選普教,但一個起兩個止

MrBeast 發表於 19-1-13 07:26
通常入普教的成績都是較好,學校比多些資源亦無可厚非,要自己行量,我身邊都有odd eg 成績好但唔選普教, ...

係啦!係啦!好多人都講,通常入普教中成績都會比較好,同特別多資源投放佢哋身上,但我自己本身普通話麻麻,所以唔知有無其他方法幫到佢,而佢入咗又唔知佢跟唔跟得上,所以先咁苦惱

queenie718 發表於 19-1-13 09:51
係啦!係啦!好多人都講,通常入普教中成績都會比較好,同特別多資源投放佢哋身上,但我自己本身普通話麻 ...
其實好睇學校本身學生來源,我又唔覺成績好那些一定會揀普教中,起碼我屋企唔會,而較熟嘅朋友都唔會。

ajfamily 發表於 19-1-13 09:58
其實好睇學校本身學生來源,我又唔覺成績好那些一定會揀普教中,起碼我屋企唔會,而較熟嘅朋友都唔會。 ...

本身你學校都普教中,粵教中選擇?但學校成績比較好的學生都唔一定係普教中一班?

queenie718 發表於 19-1-10 21:33
如果揀了粵教中,DSE就唔需要用普通話作答?
我意思既然DSE一定唔會揀普通話考中文口試,因為一定唔夠雙非同單非那批比,咁我唔明揀普教中有乜好處。對我家庭而言,普教中一定拖低孩子中文成績。

係啦!係啦!好多人都講,通常入普教中成績都會比較好,同特別多資源投放佢哋身上,但我自己本身普通話麻 ...
咁要睇下你校實際多左乜資源,校隊比賽、遊學團機會?幫到升中選校?比我就唔會比d表面野吸引到,費事人出酒我出命。要幫最直接咪就找pth c 補

你擔心幫不到小朋友的普通話,你有沒有測試過他的水平和他對普通話的感覺?

有些小朋友天生不喜歡普通話(原因不明),這個
可能會令他們上中文課提不起勁,沒有心機學習。你小朋友是否這類型?

至於普通話水準,我們現在不是考專業試,如果你恆常讓小朋友看普通話卡通片、聽音通話歌曲,我不相信應付不了短短幾年的中文課程。

我仔學校中文科考試的「聆聽」及「說話」均用普通話考核,但這兩部份的分數佔整份中文卷的比重不是太大。除非這兩部份極低分,否則家長不用擔心。

....續

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-13 15:11
你擔心幫不到小朋友的普通話,你有沒有測試過他的水平和他對普通話的感覺?

有些小朋友天生不喜歡普通話 ...

......續

至於資源問題,坦白説,即使那間學校沒有普教中,可能仍然有精英班,仍然有資源偏重精英班的情形出現,避得幾多?

我們自身經驗,小兒的幼稚園每週只有一堂普通話,我們自己的普通話亦非常「普通」。他是普教中那班,現在小二了,我平時只用粵語幫他溫中文,亦沒有私補。So far 他應付得到。孩子學習外語的能力比大人強,你不用過份憂慮。

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-13 15:12
......續

多謝你 聽完你咁講,個心都舒服d

queenie718 發表於 19-1-10 19:49
其實大家認為“粵教中“好d?
還是普教中先比較好??

普教中,亞仔話唔好,申利:亜仔普教中

yhma 發表於 19-1-15 16:36
普教中,亞仔話唔好,申利:亜仔普教中

我都怕,假如小朋友跟唔上,就會好吃力

回覆樓主

我們政府及教育界刻意扭曲語文教育及口語的分別。

將一個第三語言做精英班,用下駟跟別人上駟比較,簡直愚不可及,但有家長相信,怪哉,所以有怪獸!

在 EK 更荒謬認為識普通話就搵到食,看看國內及香港的國家領導人,子女受什麼中學大學教育,靠普通話?你冇關係,你乜都唔係!

2jkidsfather    發表於 19-1-17 13:54
Felix223    發表於 19-1-16 10:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-1-16 10:05
我們政府及教育界刻意扭曲語文教育及口語的分別。

將一個第三語言做精英班,用下駟跟別人上駟比較,簡直愚 ...

補多句。你有關係,講到 “呔能” 又如何?

普教中,或廣教中,不是我選小學的主要指標。
當年,幼稚園沒有普通話教學,亦冇讓仔仔在外學,因為當時幼稚園教緊phonics ,費時與中文拼音混淆。
小一,普教中,初涉及普通話。中聆20分(對一題),中文卷剛合格。天天讓佢看普通話卡通,一年絕對有進步。 到高小,中聆極少冇100分,中文說話用普通話的,最高也有95分,中文卷也A了。6年下來,可以用普通話溝通,用中文拼音打中學字,如果當初 廣教中,會否中文科學得更好些?唔知,但我個人係煮到就食,彎路直路都會有得著。

babywoman 發表於 19-1-21 19:25
普教中,或廣教中,不是我選小學的主要指標。
當年,幼稚園沒有普通話教學,亦冇讓仔仔在外學,因為當時幼 ...

咁你平時有無專登用普通話同你媾通 練習??還是只是俾佢睇普通話卡通片就夠?

回覆 queenie718 的帖子

我平時唔會同仔講普通話,佢話我的不標準。小一時,我買了學校課本的CD , 默書時,就播俾佢聽。當時我係唔理分數的,日日俾佢睇卡通,日日陪佢去圖書館。基本上到小二時已見成效(冇在外學,拼音都係靠學校內學的)

小四時,佢喜歡睇youtube , 佢其中喜歡的youtuber 就有一個係台灣人,又喜歡打機,當中不泛台灣人或內地人,所以,用拼音打中文字及講普通話,就咁建立(這些好多家長不喜歡,可以略過)
‹ 上一主題|下一主題