用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

sailormercury 發表於 19-1-11 19:02
...其實證明小朋友住這個地方,可以有其他方法。在屋企門口等已經係合理做法。
咁若屋苑有幾個入口咪要係大門外走廊行張離龍床
不過我很認同你保護家人私隐的做法

回覆 qpalzm 的帖子

係呀! DQ 個陣就係小一派位公佈個陣CCTV 已經冇左lu ! 不過如果行得正企得正!邊個鐘意浪費金錢時間呀?搵律師!拎CCTV ! 申請禁制令? 我諗家訪十五分鐘完lu ! 除非個人本身好鐘意挑戰啫

Andrewchan918 發表於 19-1-11 21:44
回覆 MrBeast 的帖子

我試過工人突然吾做!每日七點送去外母到!送左三日!頂吾順(自己)!見到佢自己都 ...
我都試過ar, 佢話老豆病左,我覺得佢其實係想要多d人工,我都會比,但咁用$買人又好似好衰咁,最終放佢走,之後有時都要嫲嫲幫手帶出帶入,老人家都辛苦

唔係身有屎,我諗唔到咩原因,要去挑戰EBD個調查制度。另外由頭到尾樓主好可疑。。。特登講D唔講D

MrBeast 發表於 19-1-11 21:41
態度好唔好呢家野好主觀嘅,我夠成日比老闆投訴話我語氣差la

突然有個陌生人打嚟問你咁多嘢, 問到咁仔細 , 你真的會答嗎?

Andrewchan918 發表於 19-1-11 21:59
回覆 qpalzm 的帖子

係呀! DQ 個陣就係小一派位公佈個陣CCTV 已經冇左lu ! 不過如果行得正企得正!邊個鐘 ...
梗係要事前比足料佢等佢唔夠理據DQ你啦。
我見樓主咁不願比人家訪,解釋下D權利比佢知啫

回覆 chiu_bea 的帖子

樓主應該諗緊點遍返好個故事拎大家支持!可疑之處係!就算吾係假地址!合理安排係夜晚送小朋友去爺爺到!等小朋友訓晏d!再同教育局申報特殊情況及原因!並主動附上最近之CCTV ! 我相信如果咁被人DQ ! 全港人都幫你!LS 叩門個一個位校長都留返比你

mcl203 發表於 19-1-11 21:06

你唔相信咪唔信囉~~~
唔俾入屋,okay, EDB唔俾你抽學位

fadgare 發表於 19-1-11 22:07
突然有個陌生人打嚟問你咁多嘢, 問到咁仔細 , 你真的會答嗎?
depends, 若佢講得出我名又和我有用開/apply 緊d野有關,應該會,若擔心咪好似其他網友所說,打去教局核實下先答。
我都唔係全答ga, 今日先有個cold call, 比我問番轉頭,跟著cut 我線,真冇禮貌!!

MrBeast 發表於 19-1-11 21:38
我都覺得有d殘忍,唔可以請工人接送嗎?
今次你有“何不食肉糜”的味道!

qpalzm 發表於 19-1-11 22:08
梗係要事前比足料佢等佢唔夠理據DQ你啦。
我見樓主咁不願比人家訪,解釋下D權利比佢知啫
...

似乎你應該係解釋下個義務,申請表格講明有權家訪,要係份申請表簽名,亦確認你係知道~~~

又咁,任何人當然可以拒絕合作,何謂家訪既定義?誰是誰非咪交俾法庭判囉~~~

b3410 發表於 19-1-11 22:16
今次你有“何不食肉糜”的味道!

其實我係好想知,我唔合作,你又唔可以告我俾假資料。我小朋友又要讀書,我報41網地址,會唔會派個101網小學俾我,定派個41網喇叭俾我~~~

mcl203 發表於 19-1-11 22:18
似乎你應該係解釋下個義務,申請表格講明有權家訪,要係份申請表簽名,亦確認你係知道~~~

又咁,任何 ...

其實呢D貼,係人都知點做啦,認真就輸了。
不過你有個point, 佢話佢會家訪等同佢有絕對權力入屋?有討論空間。

MrBeast 發表於 19-1-11 21:51
咁若屋苑有幾個入口咪要係大門外走廊行張離龍床
不過我很認同你保護家人私隐的做法
...

緊係派幾個sniper係屋頂守啦,一見目標人物出現就行動~~~

MrBeast    發表於 19-1-11 22:37

veryafriadpama 發表於 19-1-11 23:31
我決定咁做之後, 當然知道有風險啦, 第一件事係俾老虎鬧, 第二件事係要大家盡量要令教局職員係突擊家訪時 ...

樓主 好明顯玩野
人地打份工 按本子辦事 ja...

veryafriadpama 發表於 19-1-11 23:31
我決定咁做之後, 當然知道有風險啦, 第一件事係俾老虎鬧, 第二件事係要大家盡量要令教局職員係突擊家訪時 ...

我覺得你個帖有d膠味!正常光明正大唔會玩自己。
‹ 上一主題|下一主題