用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 19-1-11 17:05
我想問, 佢點知你k3 讀邊幼稚園?
唔通經幼稚園派既表既number 是有玄機?

我記得佢係知的....但我冇懷疑過點解... 其實最初只係懷疑佢係唔係真, 最後我打左去教育署d電話, 比佢員工編號, 搵返同一個人, 我地就冇其他懷疑了.....
佢問咩答咩, 星期一至日所有行程坦坦白白。
(有可能佢第一次打黎後, 都會問下我地小朋友讀邊間幼稚園呀, 幾點返學....可能我地答青衣後, 佢就話呢個係高危case wor.....咁...詳細係老婆同佢對答)

ruudi82 發表於 19-1-11 17:10
我記得佢係知的....但我冇懷疑過點解... 其實最初只係懷疑佢係唔係真, 最後我打左去教育署d電話, 比佢員工 ...
icic

回覆樓主:

我同情樓主,如果係我我絕對唔願意配合咁差態度既調查人員,仲要比佢知我屋企野/比佢入屋

是否為了保證安全,大家第一次聽電話,可以好有禮貌咁,請佢遲D再打,留低員工號碼等有關資料。call EDB, 確認咗資料,再認真回答所有問題?

b3410 發表於 19-1-11 17:18
是否為了保證安全,大家第一次聽電話,可以好有禮貌咁,請佢遲D再打,留低員工號碼等有關資料。call EDB,  ...
係可以的, 我地都係咁樣答...佢留底員工NO, 比個電話我地..
我打去教育署, 問返個電話真定假....CONFIRM左係真後, 再打返比佢

b3410    發表於 19-1-11 17:22

veryafriadpama 發表於 19-1-11 10:31
老實講,上次收得信話被抽查,我一家都預左要被家訪。但我有親友2017年又係六合彩又唔見中咁樣抽中,個職 ...
即係你已經一早收到信,通知被抽中要家訪?信中有冇提及調查員number之類?

我記得幾年前人口普查,會提早通知調查員工的number/有冇名唔記得,之後調查員上門,方便核實身份。

Snoopy1000 發表於 19-1-11 17:17
我同情樓主,如果係我我絕對唔願意配合咁差態度既調查人員,仲要比佢知我屋企野/比佢入屋
...
你唔配合調查, 到時你個小朋友冇得派位, 到時最多你咪告政府....可能排期都要排幾年先有得告.....

邊會拎小朋友較飛....比我..條友講粗口都好...都配合調查...頂多, 如果佢每次態度都咁衰..搵機會錄音, 之後先告發佢姐...

你唔願意配合咁差態度既調查人員----> 其實只係玩緊自己小朋友...邊會咁傻架

回覆 mcl203 的帖子

人地要睇屋企布置,例如床,枱,玩具,書包,證明小朋友住係度架

legolas625 發表於 19-1-11 17:34
回覆 mcl203 的帖子

人地要睇屋企布置,例如床,枱,玩具,書包,證明小朋友住係度架 ...

咁都可以要求嘛,若係如你所指要提供既物件,唔可以係屋外完成。你亦可要求佢提供相關法例既授權,望清楚先俾佢入屋,或,有疑問找你既律師協助~~~

其實,我係回應樓上網友,唔係一定要下下大佢搜查令既,有法可依已經足夠~~~

醒目開學勳章 王國長老

ruudi82 發表於 19-1-11 16:46
我當年都係有被教育處抽查: 而我感覺對方係好友善的。
首先利申一下, 當年小朋友係讀青衣K3, 但抽12網, (我 ...

知個case同你非常類似,又係k3臨急搬,又係一早上黎,又係12網
個小朋友訓緊覺,家長問駛唔駛叫醒佢,職員仲話唔駛,唔好嘈醒小朋友

ruudi82 發表於 19-1-11 16:46
我當年都係有被教育處抽查: 而我感覺對方係好友善的。
首先利申一下, 當年小朋友係讀青衣K3, 但抽12網, (我 ...

你講哂成個流程出黎,已中了某些人圈套。等人有防範了。唉。。。

唉,嘈乜鬼
自行表第2点写明可能要家訪,查核资料

Kim679 發表於 19-1-11 17:48
你講哂成個流程出黎,已中了某些人圈套。等人有防範了。唉。。。
要呃 就總有漏洞, 天網恢恢...(其實我個SHARE 同樓主都係差唔多姐, 只係佢唔比人入)

Charlotte_mom 發表於 19-1-11 17:46
知個case同你非常類似,又係k3臨急搬,又係一早上黎,又係12網
個小朋友訓緊覺,家長問駛唔駛叫醒佢,職員 ...
可能你係我老婆D 同事/FRIEND都未定

醒目開學勳章 王國長老

ruudi82 發表於 19-1-11 18:06
可能你係我老婆D 同事/FRIEND都未定

12網,臨時搬,唔查就奇啦

Charlotte_mom 發表於 19-1-11 18:10
12網,臨時搬,唔查就奇啦
好似係重點查41/12網

邊個家長忍心日日六點半叫醒自己個仔!好難令調查員吾聯想你個仔係跟爺爺住!你短租單位同太太住!

b3410 發表於 19-1-11 17:25
即係你已經一早收到信,通知被抽中要家訪?信中有冇提及調查員number之類?

大膽假設:

政府做尼d野應該都會發左信先,如果居住郵件上既地址,應該會收到信先收電話(至少尼度話曾經被家訪既家長都係收電話先,仲要早幾日)

咁點解會信遲過電話?無日日(去) 收信?

咁可能調查員第一次致電時已經有懷疑而態度唔nice......

Andrewchan918 發表於 19-1-11 18:12
邊個家長忍心日日六點半叫醒自己個仔!好難令調查員吾聯想你個仔係跟爺爺住!你短租單位同太太住! ...

太太夜晚要返外家照顧長輩.......
‹ 上一主題|下一主題