用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

回覆 大波大 的帖子

無論點樣氣憤,你都要知道要玩大抽獎遊戲梗系有規則架啦,唔同可以無視規則。返工比老細鬧都唔會搏嘴啦,除非想比人炒一樣道理

Charlotte_mom 發表於 19-1-11 14:39
係投訴完果晚收信,即家訪前
投完果晚收信,亦即唔係投訴完至寄
估計教處人員果頭放信入郵筒, 果頭就打電話比樓主, 問題係樓主係不知情嘅情況下接第一個調查電話, 同被問一啲可疑嘅問題, 再加上教處人員嘅態度, 所以我理解樓主點解會咁嘅反應

不過,升小一要長期處於緊張狀態,真係會令人不安和煩躁,無論點樣,都祝福樓主可以派到心儀小學。

Streetboy 發表於 19-1-11 16:17
估計教處人員果頭放信入郵筒, 果頭就打電話比樓主, 問題係樓主係不知情嘅情況下接第一個調查電話, 同被問一 ...

其實有無細閲樓主既聲稱過程?
調查員問小朋友邊D時間不在家?又樓主邊段時間離家返工?咪配合左調查員6:45分前做家訪囉,結果係調查員未能登樓做家訪,又小朋友已經離家了。樓主要早出晚歸,又拒絕提供小朋友平日去向,相信調查只可以係深夜或晨早先可以做。樓主投訴原先調查員態度欠佳,但又似乎,另一調查員同樣態度都唔好。若肯配合家訪,似乎誤會係可以避免,有疑點係正常~

庒閒吾識分!
EQ 不高!
愛投訴!
討論政府制度!又要參與其中!
呢遍文章結論

我認為unless proven otherwise, 聲明裡面的野政府一定要信。

你絕對有權唔比佢入屋。就算係警察,除非佢有法庭手令或有理由相信罪案發生而情况緊急,先有權入你屋。

mcl203 發表於 19-1-11 16:30

其實有無細閲樓主既聲稱過程?

我唔係話調查人員做法不當,我估如果係收到教育局嘅信先,再打第一個調查電話,結果會好唔同

我當年都係有被教育處抽查: 而我感覺對方係好友善的。
首先利申一下, 當年小朋友係讀青衣K3, 但抽12網, (我地為左抽12網, 由荃灣搬左去灣仔),

交左小一抽獎表, 2/3月收到教署人員電話, 話選中我地就抽查, 對方比左個職員編號, 我地第2日打去教署, 講個職員編號對方, 再由同一個人接聽

我地比晒水電費單及租單佢地, 但佢解釋因為我地CASE係高度可疑, 所以雖然文件齊, 都照樣做定訪, 佢仲笑笑口話你地都明啦, "我地都笑笑口答返我地都明白點解選中我地"  (K3先轉地址, 仲要仲讀緊幼稚園係青衣, 唔查我地都冇可能啦)

對方問晒我地幾時要返工, 幾時返屋企, 小朋友需唔需要課外活動等等時間 (就係為左確保我們在家時黎查)。我地比晒資料佢, 遲遲唔黎...我地成家去旅行, 我地仲報定案, 話邊幾日唔係香港。 佢仲笑笑口叫我地唔駛咁緊張。

最後都係5/6點上左黎家訪, 問下小朋友問題ETC....最後當然一睇我地係好明顯住係o個度, 見完o個次就冇問題了....見緊仲話唔好意思, 要做野冇辦法...... 我地話唔緊要, 最緊要認真查, 查下d借地址..打擊下佢地...

Streetboy 發表於 19-1-11 16:42
我唔係話調查人員做法不當,我估如果係收到教育局嘅信先,再打第一個調查電話,結果會好唔同
...

你無留意樓主早已在電話確認左身份,若佢早有懷疑,相信,樓主甘醒目早已拒絕提供資料。

調查員問小朋友放學後去向,似乎係安排時間做家訪,避免碰釘。結果,6:45前家訪一樣碰釘。

回覆 ruudi82 的帖子

呢d咪榜樣lor

qpalzm 發表於 19-1-11 16:41
我認為unless proven otherwise, 聲明裡面的野政府一定要信。

你絕對有權唔比佢入屋。就算係警察,除非佢 ...

若有相關法例受權左呢?又或,可以係屋外完成呢~~~

mcl203 發表於 19-1-11 16:46
你無留意樓主早已在電話確認左身份,若佢早有懷疑,相信,樓主甘醒目早已拒絕提供資料。

調查員問小朋友 ...

樓主應該係第二日打電話去教育局先確認,成件事兩邊都起晒鋼,當然蝕抵嘅會係樓主,期待樓主嘅後續

Streetboy 發表於 19-1-11 16:54
樓主應該係第二日打電話去教育局先確認,成件事兩邊都起晒鋼,當然蝕抵嘅會係樓主,期待樓主嘅後續
...

睇左#2未?講左啦喎,‘基本資料‘~~~

請問最後第1志願中唔中?

mcl203 發表於 19-1-11 16:56
睇左#2未?講左啦喎,‘基本資料‘~~~

“問完我一些基本資料之後,呢位仁兄開始問我一d我suppose查地址都唔應該問既野,令我起疑心,例如佢會問我個仔放學後有咩課外活動,咁我覆佢:你想知邊日?佢再問:咁由星期一講起啦。嘩大佬,我個仔日日既行程都話曬你知,我又唔知你係咪真教育局職員”

你講呢一part?

Streetboy 發表於 19-1-11 17:00
“問完我一些基本資料之後,呢位仁兄開始問我一d我suppose查地址都唔應該問既野,令我起疑心,例如佢會問 ...

應該係~~~

其實作為家長, 好應該好支持教育署認真查核, 咁先可以確保有效打擊非法借地址嘛,
如果真係住係o個區, 點解會諗到唔比人入屋呢? 唔係應該快快開門, 叫佢查完自己快快手查下一個先係正路ma。

我諗唔通

btw, 作為家長, 會以身作則, 唔會係自己小孩面前呃呃騙騙, 家庭教育係最重要的....入名校都係呃返黎, d小朋友大左又學家長咁呃呃騙騙..咁就幣家伙

ruudi82 發表於 19-1-11 16:46
首先利申一下, 當年小朋友係讀青衣K3, 但抽12網, (我 ...

應同你做法,畀着係我抽中我都會將所有証明攊晒出嚟,仲好配合,最緊要清清楚楚。
好過到時唔湯唔水, 被人懷疑將你個case開快勞, 影響小朋友抽學校就大件事啦。

ruudi82 發表於 19-1-11 16:46
首先利申一下, 當年小朋友係讀青衣K3, 但抽12網, (我 ...
我想問, 佢點知你k3 讀邊幼稚園?
唔通經幼稚園派既表既number 是有玄機?

所以點解咁多直私要in 家長!人地做咁多年教育!傾一陣大概可以了解你為人!
‹ 上一主題|下一主題