用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始  

qpalzm 發表於 19-1-14 09:51
事實警察係好忙,印像中好似房署破屋都要警察度。
我分別係房屋署同地政處工作過頗長時間,破屋我地會要求警察派員協助以備突發情況可以即時提供支援;但係如果只係家訪,我地係有委任證列明相關法例授予我地的權力,但如果住戶或佔用人拒絕我們入屋的話,雖然我地有相關授權,但絕對冇必要強行入屋,始終釐清疑問的責任係當事人身上,佢能夠提供足夠證明澄清問題就可以,否則我地仍然會採取相關行動包括終止租約及收回單位/用地。我相信教育署的職員都應該有相關法例授權佢地入屋進行家訪,不過同樣地不是必要,證明不到住用情況最後蝕底的只會是申請人。

b3410    發表於 19-1-14 15:35

Diversifyedu 發表於 19-1-14 10:31
回覆 OB-father 的帖子

請問如何係預約情況下特擊抽查?
所以我認同樓主吾會放人入屋lor

OB-father 發表於 19-1-14 10:38
當然佢要求嘅資料要比齊人地,
如果六幾点上來家訪,
最多會叫醒小朋友起身

你有無睇清楚樓主個case,似乎調查員都上唔到樓企係佢門口喎~~~

凡事先瞭解件事情係最適合~~~

subb 發表於 19-1-14 10:25
自我利益, 係最大!
權利與義務 , 我p... !
我真心討論,你地單單打打沒意思的

權利與義務

有權利申請
義務查核

Charlotte_mom 發表於 19-1-14 10:18
我無研究過d terms,但我相信咁係可行,你提供到佢要嘅野就得
明白, Thx

bbbPa 發表於 19-1-14 10:39
我分別係房屋署同地政處工作過頗長時間,破屋我地會要求警察派員協助以備突發情況可以即時提供支援;但係如 ...

同意吖,香港仲未去到無法可依既境界,自己一廂情願既認為,問吓執法者咪清楚囉,佢哋講唔出相關法例和授權,咪拒絕要求囉。下下認為甚麼搜查令和有警察陪同,法院肯定好忙。又想挑機,又唔去問律師~~~

OB-father 發表於 19-1-14 10:44
我真心討論,你地單單打打沒意思的
怨枉呀, 大人 ! 我都只是想討論一下 !
講出我的觀點, 多多得罪, 我真的無心

吾怪得好多人話而家喺EK討論沒意思,
原來是真的,我吾會再發言,謝謝

bbbPa 發表於 19-1-14 10:39
我分別係房屋署同地政處工作過頗長時間,破屋我地會要求警察派員協助以備突發情況可以即時提供支援;但係如 ...
公屋同私人屋苑係有分別。我相信(雖未見過)公屋租契或相關文件有例明公職人員的權力,而該權力只限於於政府物業或地方適用。但教育局進入私人物業完全係另一回事,我之前都講過我唔相信法例有授權佢可以强行入去。
我提房署破屋只係想話警察真係好唔得閒。

我只是想講, 試下將心比己 ??!!!!
你只是想打好份工,. 但換來咁, 你會點 ????

OB-father 發表於 19-1-14 10:55

唔清楚先清楚咪有意思囉~~~

回埋你先,你試下次次報5度煤氣錶,又拒絕開門mark錶,睇吓煤氣公司係咪真係無例可依,無你付,世事唔係一廂情願,下下由自己出發既~~~

mcl203 發表於 19-1-14 10:46
同意吖,香港仲未去到無法可依既境界,自己一廂情願既認為,問吓執法者咪清楚囉,佢哋講唔出相關法例和授 ...

真金不怕紅爐火, 俾人入屋調查其實我又認為無乜問題, 不過我會先叫佢俾晒所有証件我核實, 同埋照底晒所有証件既資料, 最好連調查員個樣都照低埋, 咁有咩事都可以追究.

你估到時邊個驚D? (俾人點埋相喎!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OB-father 發表於 19-1-14 10:55
我絕對沒有打激念頭, 真係討論下
多元社會, 討論就總有不同意見, 係咪 ????

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:01
真金不怕紅爐火, 俾人入房調查其實我又認為無乜問題, 不過我會先叫佢俾晒所有証件我核實, 同埋照底晒所有証 ...

好明顯係大家睇緊科幻式小說啦,香港太多律A,律B,律D,係唔見律?~~~

subb    發表於 19-1-14 11:08

mcl203 發表於 19-1-14 10:46
同意吖,香港仲未去到無法可依既境界,自己一廂情願既認為,問吓執法者咪清楚囉,佢哋講唔出相關法例和授 ...
問執法者都可以。如果教育局局長有法例相關權力,而又有授權比下屬,咁該公職人員應該有張證,列明佢係邊條法例賦予的權力。如果跨部門授權,就應有由部門首長簽發的授權書。
叫佢比其中一樣黎睇下先。

qpalzm 發表於 19-1-14 10:58
公屋同私人屋苑係有分別。我相信(雖未見過)公屋租契或相關文件有例明公職人員的權力,而該權力只限於於政府 ...
當你了解到警員係一個地區有多少蛇竇同佢地係蛇竇逗留多長的時間,你自會明白你話警察好忙係另一回事。相比認為警察工作忙,我只能認同呢份工相對普通工種有一份較大的壓力。

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:01
真金不怕紅爐火, 俾人入屋調查其實我又認為無乜問題, 不過我會先叫佢俾晒所有証件我核實, 同埋照底晒所有 ...
謝謝香港爸爸有質素嘅意見呀, Thx

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... sult_POA2019_tc.pdf

節錄...

家長須留意:在辦 理轉網手續時,家 長須在申請轉換校網 表 格上,聲明所填 報的 新 地址是真實的住址。教育局會 抽 查家長所提供的資料的真確性,可能會要求家長提供其他 相關的住 址證明文件(如 屋 契、釐 印租 約等)或作出宣誓, 教育局亦可能會進行家訪。倘虛報申 請兒童任何資料,一 經調查屬實,有關 申請將會作廢,而 申請兒童獲派的學位 將被褫奪。此外,家長請留意,根據現行的刑事條例,製 造 虛 假 文 書 的 行 為 屬 刑 事 罪 行 , 一 經 定 罪 , 可 處 監 禁 14 年。

教育局係有寫明確的
家長有權利申請統一派位
所以都應該知道自己的義務 !

家訪定義係調查員要入屋的, 我只想講佢地入屋仲有好多野睇的....
當然各位家長絕對係有權唔比調查員入屋...(我仲好建議大家唔想比就真係千其唔好比), 咁到時調查員基於唔比佢地入屋調查, 就DQ了小朋友派位...(即係派位時冇學校收, D家長就要係各區扣門)

咁越多家長小朋友比人DQ, 其他小朋友就可以大D機會抽中啦