用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始  

回覆樓主:

其實會唔會edb同學校合作,經學校問小朋友生活情況,住係邊?但話時話,樓主成日形容另一半係老虎,點解冇講老虎點出手,做得老虎又比佢胡作妄為?不如講下最後有冇得抽,而家囝囝讀咩學校啦

大雯bb 發表於 19-1-11 23:41
樓主 好明顯玩野
人地打份工 按本子辦事 ja...

人地查緊你,問你每日流程,你話係私隱唔透露。我都會懷疑你喎。咁你樓下個保安夠知你小朋友每日出門既時間,你有無懷疑過佢。

Felix223 發表於 19-1-12 00:28
我覺得你個帖有d膠味!正常光明正大唔會玩自己。
exactly!我被查過!光明正大真地址,希望佢快d黎查證快d了結!心態係合作,快d搞掂settle件事,唔會下下串串貢,越拖越煩!個post一係膠,一係引d被查details出黎等有心人可以防備下

Penipony 發表於 19-1-12 00:51
exactly!我被查過!光明正大真地址,希望佢快d黎查證快d了結!心態係合作,快d搞掂settle件事,唔會下下串 ...

完全唔理解佢既然已經確認左有關政府人員身份,並非白撞,點解唔可以配合整個調查。

樓主個故事係咪未完?
好想知個結局

回覆樓主

想知最後派第幾志願

回覆樓主:

真想不到敎育局抽查這麽認真。我當年也抽中,只不過傳真提供地址證明(屋契,租約,差餉信等等;講明銀行信不接受)。教育局職員收到傳真後還專門回復“多謝合作,抽查已完成。”

Gogoaba 發表於 19-1-12 10:41
真想不到敎育局抽查這麽認真。我當年也抽中,只不過傳真提供地址證明(屋契,租約,差餉信等等;講明銀行信 ...

題外話,如果教局看租約都OK就執到借地址嗰批,租多個個非居住單位的就過到

心急媽媽xxx 發表於 19-1-12 11:01
題外話,如果教局看租約都OK就執到借地址嗰批,租多個個非居住單位的就過到
...

其實就算有晒水電煤租約都好,只可以證明父母係住係果度,但都未必係小朋友既真正居住地方。

成件事講到底,根本就係市民唔配合政府調查, 調查員 對撤銷指控嘅 證據,乜都查唔到, 唔通寫報告話撤銷控訴呀
我自己當年都比人查過, 係因為收返出租單位自住, 再申請大抽獎。 當年我知道畀人查,同管理處商討, 有乜辦法可以證明我喺度住, 管理處建議 我哋可以提供 八達通出入 屋苑 記錄, 更加可以由管理公司 指派專人 睇錄影帶 , 再作供 , 但收費會好高 。於是 我首先 畀錢申請咗 八達通紀錄, 加上係個人八達通, 交咗去教育局, 之後就冇再查啦。 最後亦都考到心儀 小學。
成件事如果市民配合, 唔好覺得天大、地大、我最大, 多啲同調查員及同管理處合作 ,根本件事好易解決

成件事如果引伸開去,書簿津貼,學生資助,稅局,都有機會被抽查,就算本身無欺騙成份,但如果要根據佢地要求又提供呢樣文件,又果樣文件,都真係幾煩人。

想補充少少, 交八達通紀錄並唔係教育局要求嘅。
只係我驚有時會去旅行, 或者去親友屋企過夜, 咁啱撞正家訪, 驚影響個孩子嘅派位, 所以先咁做嘅

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-1-11 21:25
所以我知道d野都  又費事令人失明

有心要搵嘅,一早要講嘅都講過晒
我可以話,最關鍵嘅資料無透露 (從我知以往查家宅個案當中)

醒目開學勳章 王國長老

legolas625 發表於 19-1-11 21:26
唔俾家訪,咪直接DQ
以前有報道话有41網家長唔合作,成日话忙,安排唔到家訪,要嘔番個喇沙学位出黎。 ...

係放榜日去拎結果發現自己已被DQ,我尋日至睇返個舊post

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-11 22:22
其實我係好想知,我唔合作,你又唔可以告我俾假資料。我小朋友又要讀書,我報41網地址,會唔會派個101網小 ...

睇舊帖(有新聞)係DQ

醒目開學勳章 王國長老

qpalzm 發表於 19-1-11 22:27
其實呢D貼,係人都知點做啦,認真就輸了。
不過你有個point, 佢話佢會家訪等同佢有絕對權力入屋?有討論空 ...

推莊可以架,不過分清楚邊個莊邊個閒先囉

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14318616