用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

Andrewchan918 發表於 19-1-11 18:12
邊個家長忍心日日六點半叫醒自己個仔!好難令調查員吾聯想你個仔係跟爺爺住!你短租單位同太太住! ...

咁講真嘅,現實係有好多一早返工前先交送小朋友俾家人,我住個度六點半七點出門都見唔少係送過嚟交家人睇住下再先返學!又一都唔奇。

Andrewchan918 發表於 19-1-11 18:12
邊個家長忍心日日六點半叫醒自己個仔!好難令調查員吾聯想你個仔係跟爺爺住!你短租單位同太太住! ...
跟住自己走去練跑

我都係熱門網,亦有比人查,合作d好快搞掂,edb唔係同家長有仇,唔會無事搵野黎搞。我從來無懷疑過來電人身份,人地好proper留左edb聯絡電話,隨時可以打去confirm

回覆樓主:

大家有唔同看法(例如:是否讓對方入屋內、是否要報告每日課外活動時間表等)可能係因為每個家長對小朋友私隱的保護程度都好唔同。扯遠少少,以我為例,凡是屋企有任何紙張顯示我小朋友的學校或小朋友姓名(例如通告、功課薄封面等),我是一定會先碎紙才會丟掉的。我知道有其他人係咁,又有人唔係咁。又例如我唔會俾小朋友的背囊上繡上他的名字(有些小朋友都有),因為唔想陌生人咁易知道小朋友個名。但我知有其他家長又無咩所謂。

又,有啲有錢人直請連細路個樣都唔想曝光。這些也顯示每個人都有不同的私隱保護做法。

所以唔需要講到係唔俾調查員入屋就係家長沒有身教/唔怪得考唔到直私之類的說話ge。其實證明小朋友住這個地方,可以有其他方法。在屋企門口等已經係合理做法。

Kim679 發表於 19-1-11 13:31
教育局職員認真去查,之後又投訴太認真,又話要搵議員KO,最後變成是是但但咁查咁咪又係益咗借地址嘅人。
...

同意。其實唔明樓主為什麼那麼激動。人地要查有無問題當然係突擊,點會預約?同埋個職員要晨早過來,都只是職責所在,我估他自己都唔係超鐘意要那麼早吧。態度係一件事,但係拿幼稚園手冊亦不覺有何不妥。至於他問了多餘問題,當然可以投訴反映。但係話人地做什麼要那麼早家訪同質疑個仔不在家,看上去都很正常。

呢個 post 真係引蛇出洞,將EK 多年來冇講過的家訪過程講哂出來。

既然冇用假地址、家事又煩心,就不如快快脆脆 , close 咗個 file, 何必又諗點去找EDB 錯處、點解要開門俾佢、點揾區議員。

sailormercury 發表於 19-1-11 19:02
大家有唔同看法(例如:是否讓對方入屋內、是否要報告每日課外活動時間表等)可能係因為每個家長對小朋友私 ...

agree
保護自己小朋友是很正常的事, 對方態度又唔好又問咁多私人嘢, 唔想答係好正常

ruudi82 發表於 19-1-11 17:10
我記得佢係知的....但我冇懷疑過點解... 其實最初只係懷疑佢係唔係真, 最後我打左去教育署d電話, 比佢員工 ...

9月自行份表有填住址校網,如果1月吾同左,咪要改地址,EDB咪有資料抽查,另外請問有否抽中?有人話有抽中果d多數要家訪

mcl203 發表於 19-1-11 16:54

若有相關法例受權左呢?又或,可以係屋外完成呢~~~
我唔相信法例有賦予EDB職員有入屋的權力。
而且一般黎講,非警務人員即使有此權力,亦應由警務人員陪同下行駛。

qpalzm 發表於 19-1-11 20:58
而且一般黎講,非警務人員即使有此權力,亦應由警務人員陪同下行 ...

你唔相信咪唔信囉~~~

Btw....搜查 和 家訪 係兩樣野, 唔俾家訪我都好想知教育局如何處理~~~

qpalzm 發表於 19-1-11 20:58
而且一般黎講,非警務人員即使有此權力,亦應由警務人員陪同下行 ...
咁搞法家長又要有律師陪同,

入屋搜查係要有搜查令!

雲牛 發表於 19-1-11 19:16
呢個 post 真係引蛇出洞,將EK 多年來冇講過的家話過程講哂出來。

既然冇用假地址、家事又煩心,就不如快 ...
所以我知道d野都 又費事令人失明

唔俾家訪,咪直接DQ
以前有報道话有41網家長唔合作,成日话忙,安排唔到家訪,要嘔番個喇沙学位出黎。

veryafriadpama 發表於 19-1-10 14:18
話說交完統一派位表幾個星期,就有個聲稱教育局職員既人打電話黎,本身佢都唔係幾有禮貌,咁都算,問完我 ...
老老實實呢張FORM好流

邊個家長忍心日日六點半叫醒自己個仔!...
我都覺得有d殘忍,唔可以請工人接送嗎?

回覆 qpalzm 的帖子

你啱呀!冇權入!除非你同意!亦可以吾應門!不過可以DQ你ja ma ! 你咪自己民事訴訟政府!排期連審around  2 years ! 你贏左!小朋友都讀緊寶校lu ! 請參閱2014-06-07被指虛報住九龍塘學童遭取消資格新聞!呢單新聞冇開兩次!好少ja ! 人地正路做嘢!咁鐘意咪挑戰下lor ! 我又吾信夠膽搵自己小朋友較非!除非你誠gor la ! 不過誠gor 應該吾會大抽獎!

fadgare 發表於 19-1-11 20:11
agree
保護自己小朋友是很正常的事, 對方態度又唔好又問咁多私人嘢, 唔想答係好正常
...
態度好唔好呢家野好主觀嘅,我夠成日比老闆投訴話我語氣差la

回覆 MrBeast 的帖子

我試過工人突然吾做!每日七點送去外母到!送左三日!頂吾順(自己)!見到佢自己都想喊!即刻拎兩個星期假!叫老婆nopay leave ! 所以見到樓主仲話跑步!真係巧叻叻!做父母見到小朋友訓多幾個字已經開心死!所以呢遍文重作吧

Andrewchan918 發表於 19-1-11 21:39
回覆 qpalzm 的帖子

你啱呀!冇權入!除非你同意!亦可以吾應門!不過可以DQ你ja ma ! 你咪自己民事訴訟政 ...
除左入屋仲有其他方法證明既,例如向管理處申請睇CCTV有出入記錄。
如果無理被DQ最快應對應係向法庭申請臨時禁制令。
‹ 上一主題|下一主題