用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始  

回覆樓主

即係真係教育局職員打俾你?

你可以同佢講,我要比的資料已經比晒,其他我一句都唔會答你,你有證據證明我虚報地址就取消我仔學位同告我虚假聲明啦。

回覆樓主:

追,等update...

回覆樓主:

以前好似爬文見過有家長收電話係其他家長扮教育局職員索料

回覆樓主

追。

veryafriadpama 發表於 19-1-10 14:18
話說交完統一派位表幾個星期,就有個聲稱教育局職員既人打電話黎,本身佢都唔係幾有禮貌,咁都算,問完我 ...
如果你無虛報地址, 又唔想呢班友煩你咁耐, 其實KO佢地方法好簡單

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-10 15:55
如果你無虛報地址, 又唔想呢班友煩你咁耐, 其實KO佢地方法好簡單
請賜教!

hohoho888 發表於 19-1-10 17:08
請賜教!
搵區議員
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-10 17:14
搵區議員
IC
我都聽過有人搵區議員幫手攪學位, 本身是回流人仕果種

hohoho888 發表於 19-1-10 17:16
IC
我都聽過有人搵區議員幫手攪學位, 本身是回流人仕果種
同區議員講, 話懷疑有人冒認EDB職員收集個人私隱, 要求協助, 順便叫佢做你既住址証明人証, 同時叫佢要求EDB有咩查詢一次過講晒, 唔好煩你咁多次

回覆樓主

其實話明查地址,打電話有乜用?電話入面check 到地址?

同佢講,拎埋証件去你填報既地址搵你囉。又,我晚黑先回家,叫佢OT 囉

hkpapa852 發表於 19-1-10 17:19
同區議員講, 話懷疑有人冒認EDB職員收集個人私隱, 要求協助, 順便叫佢做你既住址証明人証, 同時叫佢要求EDB ...
但如果而家做緊果個, 而當時又無投過票比佢, 會有d難為情呢

回覆樓主:

教育局有責任向家長清楚確認是否派了某特定職員查詢小朋友的生活情況。如果唔係,點知對方是否假冒?如果教育局隱隱晦晦,或沒有官方途徑核實對方身份,我會向個人資料xx公署/警察/議員投訴。

即使話做家訪,其實我有權吾比佢入屋

veryafriadpama 發表於 19-1-10 14:18
話說交完統一派位表幾個星期,就有個聲稱教育局職員既人打電話黎,本身佢都唔係幾有禮貌,咁都算,問完我 ...

如果証明到係教育局搵人來調查,光明正大咁就冇乜問題,最怕係被D騙徒冒認。

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-1-10 17:27
但如果而家做緊果個, 而當時又無投過票比佢, 會有d難為情呢

上次有無投係重點,下次會唔會更係重點

MrBeast    發表於 19-1-11 13:59
hohoho888    發表於 19-1-11 09:11

回覆樓主

我幾年前,舊業主用自己放租的地址抽小一,教育局係唔會通知佢,係朝頭早直接撳鐘上屋企調查

回覆樓主

幾時有 update 呢。。。