用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建收到取錄信
樓主: ppeggy2019
go

福建收到取錄信  

回覆 YINGLIE127 的帖子

take 89 change 2A/28 at Amoy Plaza

little_yolky 發表於 19-1-15 11:18
3月尾應該趕得切, 如果4月初應該仲可以, 但一到4月中後期就...............其實中學都明白個流程, 一般都唔 ...
thanks for your information

tung0409 發表於 19-1-15 12:09
thanks for your information
記得一有消息就快D抽飛, release個位俾有需要人士呀。祝利心想事成。

little_yolky 發表於 19-1-15 12:14
記得一有消息就快D抽飛, release個位俾有需要人士呀。祝利心想事成。

little_yolky 發表於 19-1-15 12:14
一定會, 為人父母, 完全明白等待的煎熬, 如一有最心儀的offer一定會盡快放位, 給有需要的同學仔

tung0409 發表於 19-1-15 13:03
一定會, 為人父母, 完全明白等待的煎熬, 如一有最心儀的offer一定會盡快放位, 給有需要的同學仔
...

PKJJMaMa 發表於 19-1-14 22:33
可能有好多可能性:
- 稍後再註冊另一間更心儀直資中學
- 自行官津自行in完,覺得有機會入,拿拿臨去抽飛

請問注冊福中後,如想去另一間心儀學校,福中會俾返張小六學生資料表我嗎?因為近屋企間直資面試結果要3月頭先知。

YY55 發表於 19-1-15 11:36
回覆 YINGLIE127 的帖子

take 89 change 2A/28 at Amoy Plaza

謝謝你(emoji)

YINGLIE127 發表於 19-1-15 16:58
請問注冊福中後,如想去另一間心儀學校,福中會俾返張小六學生資料表我嗎?因為近屋企間直資面試結果要3月 ...
會的, 放心, 不過唔好太遲, 因為如果福中交咗資料去教育局, 就無得俾返你了, 但3月頭應該問題唔大。

回覆 little_yolky 的帖子

請問扣門就可以抽番飛嗎?如果四月已經交俾教育局,咁七月扣門成功可以去教育局攞返飛?

tylan5889 發表於 19-1-15 17:06

請問扣門就可以抽番飛嗎?如果四月已經交俾教育局,咁七月扣門成功可以去教育局 ...
唔係, 到放榜後, 你要同大圍一樣去註冊。咁你註冊後叩門成功, 就同一般程序一樣, 去佢哋度註銷學位, 攞返份文件, 再去新學校註冊就得。不過到時最好先打電話去問問, 因為有D學校要先寫信, 隔一日至搵到你份文件去攞, 費事白行一趟啦。

多謝解答,清楚明白曬

tylan5889 發表於 19-1-15 17:06

請問扣門就可以抽番飛嗎?如果四月已經交俾教育局,咁七月扣門成功可以去教育局 ...

七月放榜嗰張已經係學位註冊證,而唔係小六學生資料。到時攞番張註冊證去叩到位嘅學校做註冊就可以。

little_yolky 發表於 19-1-15 17:01
會的, 放心, 不過唔好太遲, 因為如果福中交咗資料去教育局, 就無得俾返你了, 但3月頭應該問題唔大。 ...

謝謝回覆,仲想問下,如果直資交咗比教育局,係未就無得自行和大抽獎了?

little_yolky 發表於 19-1-15 17:11
唔係, 到放榜後, 你要同大圍一樣去註冊。咁你註冊後叩門成功, 就同一般程序一樣, 去佢哋度註銷學位, 攞返份 ...

e2m 發表於 19-1-15 20:21
七月放榜嗰張已經係學位註冊證,而唔係小六學生資料。到時攞番張註冊證去叩到位嘅學校做註冊就可以。
...

YINGLIE127 發表於 19-1-16 08:37
謝謝回覆,仲想問下,如果直資交咗比教育局,係未就無得自行和大抽獎了?
...
咁緊係。

little_yolky 發表於 19-1-16 09:21
咁緊係。

唔該曬

回覆樓主

有無聽日見校長的?

belindabi 發表於 19-1-16 21:59
有無聽日見校長的?

我哋唔使見校長,點解有部分人要見?