用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 reject 後, 其實再寫求位信有無機會呢?
樓主: honeypoohpooh
go

reject 後, 其實再寫求位信有無機會呢?

suslau2004 發表於 19-1-13 00:09
好勵志……
我都寫緊,準備第三封了,又係rejected case, 知道學校上個月call waiting, 我冇份呀。……心 ...

我共寫了5 封, 每次都親身交去學校, 你加油, 有心儀嘅學校, 即使到最後一刻都唔好放棄, 因為好多人成手 offer,  去到最後先放, 所以寫信係有機會架!

suslau2004 發表於 19-1-13 00:09
好勵志……
我都寫緊,準備第三封了,又係rejected case, 知道學校上個月call waiting, 我冇份呀。……心 ...

想請教怎寫第3封信,而第1及2封信也不同内容?不同文體?不同形式?謝!

我覺得寫信係咪成功都好,至少寫左你都盡左力,好過一直不死心....加上有時校長真係睇誠意,又唔知前面堆waiting係咪都唔讀了,所以寫左先啦,寫封信又唔係難

phyllislcl 發表於 19-1-15 10:59
我覺得寫信係咪成功都好,至少寫左你都盡左力,好過一直不死心....加上有時校長真係睇誠意,又唔知前面堆wa ...

我覺得最難反而係封信既內客點寫先可以吸引到校長既垂青呢?唔通又係網上抄果d範本,人地校長一眼睇出係網上抄,印象大打折扣,但如果要自己寫,就真係要有返咁上下文采及語文能力先得,仲要有內容,可以令人一看動容,似乎都唔係易事。

se6b03 發表於 19-1-15 11:29
我覺得最難反而係封信既內客點寫先可以吸引到校長既垂青呢?唔通又係網上抄果d範本,人地校長一眼睇出係網 ...

千奇唔好上網抄, 一切要從心而發, 用真誠打動校長

唔好上網睇,自己諗返點解鐘意學校,小朋友有咩優點咁,可能會好D,睇左sample少不免會抄左

回覆樓主

想問下你地係手寫定電腦印?謝謝

回覆 laughingleung 的帖子

我地寫左一封求位信....無消無息....再寫都唔知寫咩好.....

HardworkPaMa 發表於 19-1-17 23:47
回覆 laughingleung 的帖子

我地寫左一封求位信....無消無息....再寫都唔知寫咩好..... ...

我覺得可以寫:
- 你對學校理念認同
- 你覺得這學校的優点,而這優點令自己的子女成長
- 而作為家長怎可幫學校

在我角度,手寫比較好,因為小孩在小學階段多數用寫,這可俾學校知道家長喜歡執筆的!

大前提係家長自己手字要見得人,而家長又對自己手字有信心先得。今時今日,個個淨係識用手機寫字,電腦打字,要手字寫得靚真係要落d功夫練習下。