用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 長天、陳瑞祺、香港鄧鏡波點揀?
樓主: faikam
go

長天、陳瑞祺、香港鄧鏡波點揀? [複製鏈接]

你本身係唔係九龍城網?

如係,不如自行港華、長天,留番乙一抽陳瑞祺
我是護書簿

王家爸爸 發表於 19-1-11 09:50
有無報福建?佢哋運動都勁,成績都好,係後起之秀。

無。不過有個差唔多類型嘅同學報咗, 但2nd in都入唔到, 所以搞到我都有啲緊張, 諗緊係咪應該保守啲。

王家爸爸 發表於 19-1-11 09:52
如果係B2A,三間都接受到,其實又唔需要煩惱,保守既就陳瑞祺加香港鄧鏡波,進取既就長天加陳瑞祺或者香港 ...

其實鄧我一般, 因為學界游泳喺D3組別。其實我地一家人都係想揀男校, 可惜band 2生真係選擇不多。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

mcl203 發表於 19-1-11 09:59
泳總D1,長天,港華,高主教,都可能偷到雞喎~~~

高主教都有諗過, 不過相比之下, 好似長天嘅機會大啲。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

losoco 發表於 19-1-11 10:24
你本身係唔係九龍城網?

如係,不如自行港華、長天,留番乙一抽陳瑞祺

唔係, KL1

faikam 發表於 19-1-11 22:30

呢3間收唔收兵出戰D1就唔知了,但見過成績仲弱D都俾SPC收左,唔少D1學校都會鬆手D收泳手~~~

mcl203 發表於 19-1-11 22:35
呢3間收唔收兵出戰D1就唔知了,但見過成績仲弱D都俾SPC收左,唔少D1學校都會鬆手D收泳手~~~
...

SPC會積極收游水人? 不過我見佢地泳隊競爭唔大, 唔算快嘅F1仔都已經有出賽機會。

faikam 發表於 19-1-11 22:59

SPC會積極收游水人? 不過我見佢地泳隊競爭唔大, 唔算快嘅F1 ...

有收過,積唔積極就唔知了,一年收1-2個,夠人頂住唔降班咪夠數囉,SPCC都收過啦~~~

mcl203 發表於 19-1-11 23:01
有收過,積唔積極就唔知了,一年收1-2個,夠人頂住唔降班咪夠數囉,SPCC都收過啦~~~
...
其實我都識人呢兩年入咗SPC,佢地都有游水,但成績應該係band 1

faikam 發表於 19-1-11 22:15

無。不過有個差唔多類型嘅同學報咗, 但2nd in都入唔到, 所以 ...
福建基本上主要收B1,但係泳手B2都有機會,如果有個差唔多既同學福建無2nd in,基本上可以確定,小朋友離開B1幾遠下,所以自行唔可以太進取。

faikam 發表於 19-1-11 22:59

SPC會收游水人,但係應該無福建咁積極。

長天好成績及乖,其他兩間band two同校風無咁好,當然又吾係差,只是比較長天而已

faikam 發表於 19-1-11 22:30

高主教學術比長天強, 長天很久沒有發放上大學成績

man7099 發表於 19-1-10 09:28
請問成績都係band 2嗎?如果b1b成績但無運動底,長天自行是否都無機會?

唔關事,冇任何運動的只要其他ok, 面試做得好,自然有機。

Mybaby03 發表於 19-1-12 22:39

憑什麼說不放上校網 = DSE成績不好?學校info day有公佈DSE成績的。有去睇既人自然知。

silvia_ng 發表於 19-1-14 11:02
憑什麼說不放上校網 = DSE成績不好?學校info day有公佈DSE成績的。有去睇既人自然知。
...
部份 EK 會員特性

不認同高主教成績較長天好......

至少我相信長天2017年DSE成績唔會好似高主教咁, 有超過一半科目既4+率係低於全港平均

長天DSE成績應該係保持平穩, 但高主教成績係小漲大回

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實長天機會大啲, 係基於佢係單性別學校。 我諗兩間學校各方面都係伯仲之間, 同樣係band2生嘅進取之選。

...

可以share一下info day嘅dse資料嗎? Thank you.

...

你好,可分享簡介會 DSE 成績嗎?謝謝你。。
‹ 上一主題|下一主題