用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 女龍大家都點排
樓主: 鑽石仔
go

女龍大家都點排  

回覆樓主

有妹妹8月B,邊間大機會會收埋妹妹?

回覆 Gelato_choco 的帖子

St ClareSh
True Light

rchan1 發表於 19-1-11 08:35
SPK教淺考深,要花時間補習,除咗升小比率高之外,仲有咩原因吸引家長咁受歡迎?
...
合格就可以升中學部,唔係淨係收成績最TOP果班
DSE成績穩定得黎亮麗,如果睇番歷年DSE成績,
女校計佢應該都排第二了,GH成績無佢咁穩定

C.Humphrey 發表於 19-1-9 22:56
按名氣
SPK-> SH-> GH-> TL
我認為應該考慮以下幾點:

按升小保障:
SPK > SH > TL > GH

SH私小每年係自行結果公佈後, 俾offer自行攞唔到學位既女生

按升中保障:
SPCS > TL > SH > GH

小學摧谷程度:
GH/SH > SPCS (主要係谷英文一科) > TL

中學公開試成績 (有冇需要考慮呢?)
SPCS > GH > SH/TL

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-11 09:43

按升小保障:

可以加埋St Clare同ssg入去比較嗎?

hkpapa852 發表於 19-1-11 09:43

按升小保障:

升小保障應該係咁
SPK=TL > SH > GH

真幼話如果小朋友過到評核就可以升小學
舊年坑幼有9成幾合格,但有啲抽/考左其他學校(應該唔係俾人勸走,因有啲係去同級/更好既學校)
堅幼就低小小

聖心就算計埋你講果個因素,都應不及spk/tl咁高(呢幾年升小率低左)
但如果計埋聖心津又唔知差幾多

rchan1 發表於 19-1-11 08:35
SPK教淺考深,要花時間補習,除咗升小比率高之外,仲有咩原因吸引家長咁受歡迎?
...

有三間幼稚園同升spc, 其實得7成,朋友話就算後期有人放位,也不會比waiting的人

堅幼今年直升率已經跌到同st clare%差唔多

呢個post非常好,可以比往後幾年有龍校offer既家長參考

maccy523 發表於 19-1-11 09:45
可以加埋St Clare同ssg入去比較嗎?
Ssg不算是龍

Hkccpt 發表於 19-1-11 12:00
Ssg不算是龍

sorry, 我表達得唔好,如果計埋ssg既升中保障同DSE成績,又會係點排

女女當年考K1時有GH同SPCN 全日OFFER, 報左SPK, ST CLARA, 同坑真但最後冇IN﹗
只考慮GH同SPCN, 最後選左GH。

主要原因如下:

GH升小第一ROUND約7成,而SPCN則不明,大概係6成左右,
但GH 學術比較深,就算升唔到德小都有個底去考小學;聽聞SPCN令小朋友好有自信,但學術教淺,而全日班又令我地覺得想外補都未必有時間。

另外,假設就算兩間都升到小學部,GH係九龍,SP係港島,我地未必安排到港島返學,所以都係選GH。

女女現K3,呢幾年係GH讀得好開心,學術有番咁上下,唔太擔心升小跟唔上。
另外,學校品德教育同自理訓練都做得好好。

不是講SPCN唔好我唔揀,只係比大家參考一下我地當年既考慮。

到現在都冇後悔選GH,希望大家都選到啱自己家庭既學校﹗

mandycml 發表於 19-1-11 12:53
女女當年考K1時有GH同SPCN 全日OFFER, 報左SPK但最後冇IN﹗
只考慮GH同SPCN, 最後選左GH。

請問今年k3, 你地班/級係咪真係第一round 比左7成offer 上小一? 第一round offer 今年係幾時出? 謝分享

李大大 發表於 19-1-11 13:04
請問今年k3, 你地班/級係咪真係第一round 比左7成offer 上小一? 第一round offer 今年係幾時出? 謝分享
...
以往6月就會通知,今年學校有特別事所以8月尾才出結果﹗
學校冇講過收幾多,係我地入左OFFER GROUP既,ADMIN數大約有幾多GHK有OFFER, 計過係大約全K3的7成。
之後仲有第二ROUND同第三ROUND,都會再收人﹗

mandycml 發表於 19-1-11 12:53
女女當年考K1時有GH同SPCN 全日OFFER, 報左SPK, ST CLARA, 同坑真但最後冇IN﹗
只考慮GH同SPCN, 最後選左GH ...

Spcn 應該去到全收咁濟
係一向傳聞同某啲spk家長講

LinusYip 發表於 19-1-11 13:25
Spcn 應該去到全收咁濟
係一向傳聞同某啲spk家長講

當年我收到既係最多6成,仲要係女學生的6成,男同學唔計。
依家可能係收晒﹗唔清楚﹗
但我當年面試時,校長都話唔一定升到,全似乎面試時修女決定。

mandycml 發表於 19-1-11 13:27
但我當年面試時,校 ...
注意﹗我講既係SPCN,不是SPN﹗

mandycml 發表於 19-1-11 13:27
但我當年面試時,校 ...

Spcn唔係指spn?
咁係邊間?大埔果間?
咁果間真係唔多

全收係指spn

Btw,讀到一間合適自己既最重要

LinusYip 發表於 19-1-11 13:29

Spcn唔係指spn?
http://www.spcn.edu.hk/home

大埔SPN, 稱SPCN

回覆 hkpapa852 的帖子

加埋St Clare又點排呢?