用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 ORT 問題
go

ORT 問題

想請教各位

小朋友點先叫睇完一個level?

小朋友已經重複睇同一level,

諗緊係要佢識晒入面啲字先睇高一個level?

定係佢睇完個內容就算係睇完?

謝謝各位意見

看得懂,開心,就不管;他不想看就停

我自己覺我唔需要每一個字都識, 佢睇得明內容、有興趣追看就可以了。如果已可以自己睇到Stage 5以上, 唔好只局限睇ORT, 睇多d唔同o既書。

Elenalan 發表於 19-1-19 19:17
我自己覺我唔需要每一個字都識, 佢睇得明內容、有興趣追看就可以了。如果已可以自己睇到Stage 5以上, 唔好 ...

謝謝你的意見

vlpapa 發表於 19-1-13 22:24
看得懂,開心,就不管;他不想看就停

謝謝

Nannymui 發表於 19-1-9 18:44
想請教各位

佢睇左十幾廿次我會問佢熟未..有d專有名詞我唔洗佢識..但識左九成我先會轉書

回覆樓主:

我就基本上會教到識晒才算真正看完一本(通常未教時小朋友會有幾個字唔識),但會同時睇幾本又學幾本,會有趣啲。

就算小朋友話睇得明故事內容,其實有啲字唔識,對內容的體會無咁深入,所以我唔想就咁過骨

Nannymui 發表於 19-1-9 18:44
想請教各位

我就係要求小朋友每一個字都會讀,每一句明佢講咩先會轉高一級

回覆樓主:

之前我都問過呢個問題,其實當佢開始沉迷個故仔,其就會不停想睇,而d唔識嘅字,睇多幾本,出現多幾次,佢問多幾次就會記得,所以只要跟著興趣走就可以,唔需要肯定d字識晒先轉

我以前系同時俾小朋友睇2個levels

例如,先伴讀全部level1&2,跟住俾佢自己再翻睇level1幾日,同時我會伴讀一兩本level2,到佢有興趣自己睇level2,我就伴讀level3,如此類推,此模式直至level8/9,佢可以自行閱讀

小朋友幾大?細細個興趣應該最重要。