用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊、聖若瑟那間較容易入
go

張祝珊、聖若瑟那間較容易入

囝兩次呈分加起約第13名

SHINGLUNG 發表於 19-1-9 18:02
囝兩次呈分加起約第13名
其實唔夠資料答你。

東區四小龍小學,冇特異功能,英文幾好

SHINGLUNG 發表於 19-1-9 19:45

4小龍係邊幾間?

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,囝學校上年無人入到聖若瑟,只有前年有一個

SHINGLUNG 發表於 19-1-9 20:25
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸,囝學校上年無人入到聖若瑟,只有前年有一個 ...

個人認為,兩間比較當然係張祝珊有機會D,但都係機會平平,張祝珊自行都係每間小學收D~~~

自行選SJC

乙一抽CCSC

我是護書簿

是否兩間基灣?

東區四小龍小學,兩次呈分加起約第13名,冇特異功能,英文幾好,老實兩間都唔容易。兩間既最大差異係張祝珊比較睇成績,聖若瑟(其他天主教學校都係)唔係純粹睇成績,所以如果面試時,你小朋友可以同Brother或者校長傾得埋,機會應該有既。

losoco 發表於 19-1-9 22:49
自行選SJC

乙一抽CCSC
我都覺得呢個組合好啲。

王家爸爸 發表於 19-1-10 09:32
我都覺得呢個組合好啲。

王家爸爸,想請教,湾仔区一線140人小学,男仔全級40左右,無特異功能,自行選聖若瑟是否太進取?

KITKIT07 發表於 19-1-10 10:18
王家爸爸,想請教,湾仔区一線140人小学,男仔全級40左右,無特異功能,自行選聖若瑟是否太進取?
...
灣仔大抽獎唔會差,點都可以進取啲。

王家爸爸 發表於 19-1-10 10:21

唔好意'思,借位問下如果有地址誇區,現在自行填誇區地址抑或填現在住址?謝謝王家爸爸

中學自行收生有 track record,樓主如小朋友間學往績較多師兄升讀呢兩間中學,試下無妨。

王家爸爸 發表於 19-1-10 10:21

王家爸爸,我也想請教,同樓上差不多case, 灣仔私小級40左右,如自一進取,自二是否應選直屬中學買個保險?還是自一自二進取,等抽獎先揀直屬中學?

醒目開學勳章

KITKIT07 發表於 19-1-10 10:18
...
你本身係 St. Jo. 小學?

wpwong 發表於 19-1-10 13:57
你本身係 St. Jo. 小學?

不呀,若是就上中学部了

KITKIT07 發表於 19-1-10 14:29
不呀,若是就上中学部了

有信心呈三不會拉到80後就等乙一才填也ok, 因上年只有級9x後上不到中學部....
上年有同學級4x 乙一也不放中學部, 抽中了qc

bunny_mama 發表於 19-1-10 13:57
王家爸爸,我也想請教,同樓上差不多case, 灣仔私小級40左右,如自一進取,自二是否應選直屬中學買個保險 ...
灣仔區,英中位足夠,自行可以進取啲。至於自二是否選直屬中學,其實係睇下你小朋友對直屬中學既鍾意程度,如果比TSK更加鍾意既,可以揀。如果鍾意TSK多啲既,不如揀TSK或者更好既。

ChungMelody 發表於 19-1-10 13:07
唔好意'思,借位問下如果有地址誇區,現在自行填誇區地址抑或填現在住址?謝謝王家爸爸
...
自行無所謂,地區唔影響。