用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家庭收入幾多先供到子女去留學?
go

家庭收入幾多先供到子女去留學? [複製鏈接]

我小朋友好細個,一個只係一歲,一個四歲。
係香港冇打算入國際學校因太貴。
但希望高中供佢地去外國。
英國又太貴所以目標係澳洲加拿大。

但其實都有幾多收入先供到?

而家努力儲錢,供兩層樓又買了教育基金。如果到時真係供唔起就賣一層去比佢地讀書?

年收入得100萬左右,有可能供得起而不需要賣樓嗎?
   3    0    0    0

ivycwl 發表於 19-1-9 15:53

冇問題 !

平有平讀,貴有貴讀。

唔駛賣樓 !

db7mu23 發表於 19-1-9 17:43
冇問題 !

平有平讀,貴有貴讀。

但我係bk見話一年要一百萬左右?其實普遍要幾錢。

ivycwl 發表於 19-1-9 17:50

我預一個大約 45-50萬(讀中學),唔同學費又有唔同預算。
其實係一家四口子

.......

一家三口 發表於 19-1-9 18:05
我預一個大約 45-50萬(讀中學),唔同學費又有唔同預算。

40-50萬係包埋生活費定淨學費?

ivycwl 發表於 19-1-9 18:33
40-50萬係包埋生活費定淨學費?

學費加 boarding 大約38000 英鎊 @10 約數 38000萬/年 + 機票 (CX)4套 約 45000元 = 基本 42萬 5仟。

還未計課外活動

還要預埋英鎊上升

.......

samsam123321 發表於 19-1-9 18:32
如果國際學校學費係太貴,去外國只有更貴。

但香港讀國際要幼稚園開始,同埋同去外國係兩回事。

ivycwl 發表於 19-1-9 17:50
係BK 多年,未見過有人話要一百萭一年的使費,平的可以$2x萬一年,貴的可以約$50萬一年,如果你同時供兩個就辛苦些。
你的小孩很細,你已經有一百萬年薪,相信到時不太難應付。

回覆樓主:

唔去英國, 去d 平d 嘅國家, 你有冇做過research? 以我有限嘅認知, 所謂平d 嘅國家, 好少有boarding school, 有都唔會平得過英國幾多(舉例澳洲), 佢地通常係移左民嘅香港人, 或者有親人喺你所謂平d 嘅國家(紐西蘭, 加拿大, 澳洲等), 而我自己唔揀呢d 國家係因為, 若果個個放學都返屋企, 自己果個就去寄宿家庭, 其實係好可憐嘅一件事, 無謂差果少少錢。

澳洲去到柏斯也要三十萬一個,包學費及寄宿家庭,英國有平有貴由廿萬至四十萬一個包括學費及住學校宿舍,加拿大溫哥華計私校公校也差不多價錢再加寄宿家庭約廿萬一個。
你現在已經有百萬年薪已經好好,我孩子今年去英國我地都冇百萬年薪。最多唔買樓少啲去街慳啲洗放工返屋企

ivycwl 發表於 19-1-9 19:49
但香港讀國際要幼稚園開始,同埋同去外國係兩回事。

自少在國際教育模式學習,同小學初小讀主流,高中才出國,是兩個不同學習方法選擇,不单是費用的分別

poonseelai 發表於 19-1-10 08:32
自少在國際教育模式學習,同小學初小讀主流,高中才出國,是兩個不同學習方法選擇,不单是費用的分別
...

國際學校,或西方教育精膸,是小學教育方式,激發孩子潛能,多方面思考。
中學先入國際學校,或去 boarding ,完全冇浸過西方小學教育。

一家三口 發表於 19-1-9 19:03
學費加 boarding 大約38000 英鎊 @10 約數 38000萬/年 + 機票 (CX)4套 約 45000元 = 基本 42萬 5仟。
還未計課外活動
還要預埋英鎊上升
哈! 哈! 我等緊3月29日之後英國硬脫歐後英磅再跌!

小時了了 發表於 19-1-10 11:35
哈! 哈! 我等緊3月29日之後英國硬脫歐後英磅再跌!

我都 等緊
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-1-10 11:46
我都 等緊
真心想問, 3月29日後英國脫歐後, 係英國留學學生會唔會有咩野好/壞影響? 因為英國脫歐後國家會變成點呢個都係我呢排思考及觀望緊. 因為如果英國國家經濟環境,社會環境等變差的話, 我會轉向紐西蘭, 紐西蘭留學Homestay & Tuition Fee  = ~HKD166,257, 平過英國好多學校(北愛爾蘭及蘇格蘭呢兩個地區學校除外, 因為呢兩個地方學校比較英格蘭嘅學校實惠好多)

紐西蘭留學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3586159&extra=page%3D2&page=2
Homestay fees for 2019 are $NZ15,530 (46 weeks)
Tuition Fees for our international students are NZ$16,000 per annum
~Total: NZ$ 31,530 = ~HKD166,257 ( 紐西蘭兌港幣 ~1=5.27) (只計 Homestay & Tuition Fee, 並未加其他費用)

英國升學,當中學大學拉個平均數,50萬係合理同安全既估算。年收入100萬,如果單靠份人工,點供兩個細路去英國?

但你仲有十幾年時間,儲到幾多錢投資賺到幾多,其他人答你唔到啦。

小時了了 發表於 19-1-10 12:04
真心想問, 3月29日後英國脫歐後, 係英國留學學生會唔會有咩野好/壞影響? 因為英國脫歐後國家會變成點呢個都 ...

如果你仔女唔係拿EU Passport,脫歐基本上唔關你事。 就算係EU Passport,如果佢已經讀緊大學,一切照舊。其他情況,依家冇人答到你。

其實,我賭英國好大機會脫唔到歐。就算最壞情況硬脫歐出現,英磅物業市場一定急跌,咁就入市啦

JustAParent 發表於 19-1-10 13:38
如果你仔女唔係拿EU Passport,脫歐基本上唔關你事。 就算係EU Passport,如果佢已經讀緊大學,一切照舊。其他情況,依家冇人答到你。
其實,我賭英國好大機會脫唔到歐。就算最壞情況硬脫歐出現,英磅物業市場一定急跌,咁就入市啦

大家不如開個盤, 估3月29日英國:
A) 硬脫歐
B) 軟脫歐
C) 脫唔到歐

我估 A

‹ 上一主題|下一主題