用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金面試
樓主: ellako99
go

中華基金面試  

回覆 akitim 的帖子

Congratulations

akitim    發表於 19-1-22 11:33

Shirleema 發表於 19-1-22 10:17
回覆 winnie_167 的帖子

我小朋友說, 係1ST IN時, 2位中英老師問緊你題目時, 就揭你本手冊看, 又無問返佢 ...

亞仔話有睇但無問問題(emoji)

Shirleema 發表於 19-1-22 10:20
回覆 winnie_167 的帖子

之前, 本身學校老師已提醒同學, 第日手冊有機會俾中學在面試時看, 所以小五就自覺 ...

唉…我哋老師都講左,但亞仔都係寫得好差

有冇人2ND IN完, 可分享下?

lukemom 發表於 19-1-23 08:29
有冇人2ND IN完, 可分享下?

有家長已分享過程wo!
如果分享題目對第一批小朋友不公平,況且題目冇指定!
你想知乜先?

winnie_167 發表於 19-1-22 12:42
唉…我哋老師都講左,但亞仔都係寫得好差

我之前唔知會睇手册,仲用螢光筆highlight啲欠交欠帶去警剔呀仔

醒目開學勳章 王國長老

Meow師奶 發表於 19-1-23 10:04
我之前唔知會睇手册,仲用螢光筆highlight啲欠交欠帶去警剔呀仔

我都要提醒我妹第二時注意下先

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 10:14
我都要提醒我妹第二時注意下先

咪apply啲唔睇家課冊嘅學校,講真,淨係呢個criterion已經令我對間學校卻步

Kelly777 發表於 19-1-23 09:38
有家長已分享過程wo!
如果分享題目對第一批小朋友不公平,況且題目冇指定!
你想知乜先?

認同呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

我哋報左幾間,得呢間有收手冊黎睇,知唔知仲有邊間會睇?

Meow師奶 發表於 19-1-23 10:04

唔洗咁擔心,我囝話老師只翻一翻望一眼咋

bobbob 發表於 19-1-23 11:09
咪apply啲唔睇家課冊嘅學校,講真,淨係呢個criterion已經令我對間學校卻步

其實,中學面試時看手冊,也不是新鮮事。如果你小學老師對學生加緊留意,預早提醒,你小朋友也不理會。

一係:申請了,見到中學要求,就拒見。
一係:唔帶手冊去面試。

機會是給有準備的人。

不少津/官中學,也要求4年級成績表。4年來準備好靚成績表,唔通又唔考咩?

(利申:我也是現在才知中基要看手冊,自行報中學也要求4年級成績表咋

winnie_167 發表於 19-1-23 12:46
我哋報左幾間,得呢間有收手冊黎睇,知唔知仲有邊間會睇?

我個仔P5只揾到三(?)本家課册中最後一本, 封面封底共12頁用鉛筆/原子筆畫滿公仔, 撕咗先攞去in, 入面龍飛鳳舞, 九次欠交功課, 好在P6兩本clear.
P.S. 撕去嘅原來已是新裱, 搵到原本封面又係畫花晒, 所以本P5家課册係無皮去in

yuettoi 發表於 19-1-23 15:32
我個仔P5只揾到三(?)本家課册中最後一本, 封面封底共八頁用原子筆畫滿公仔, 撕咗先攞去in, 入面龍飛鳳舞,  ...

好彩你早發現

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 19-1-23 10:22
乜你哋啲學校無提學生架?我哋學校有架

我姨甥初小咋,但我覺得我妹會用螢光筆highlight囉

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 19-1-23 10:22
乜你哋啲學校無提學生架?我哋學校有架

我仔本手冊像垃圾甩皮甩骨,掂完都要洗手
某程度上我覺得都反映到小朋友自理能力

IloveJJ 發表於 19-1-23 16:45
其實我都覺得係,手冊真係反映到好多野,我仔嗰本真係唔掂,同個人一齊咁亂  好彩我哋嗰啲中學唔 ...

第二次 interview 如同學第一次忘記帶,要交回給老師看。。

回覆樓主:

我仔話兩次都冇睇佢手冊同家課冊,每次都有帶,1st in手揸住入去group in(做海報),2nd in也是沒有說要睇