用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs SKH
樓主: iba
go

KV vs SKH   [複製鏈接]

回覆樓主:

梗係skh啦
難入過kv
名氣又大d
好似話間學校同聖保羅有關嫁
考名小點都有幫助

回覆樓主

SKH, 因為就算讀KV 都係要外補,不如讀間名氣更大嘅SKH 再補

千語mami 發表於 19-1-14 00:21
SKH, 因為就算讀KV 都係要外補,不如讀間名氣更大嘅SKH 再補

RockMusicLover 發表於 19-1-12 07:33
比根德園果d係淺,但小兒無補中英數,普通話有另外學,已覺夠用。

請問有否參加很多課外活動和考cert?
升spcc是否仍有優勢?

crystalupala 發表於 19-1-12 00:12
你可以分享一下skh 各方面嗎?我有唔熟的朋友女女讀,聽佢講我覺得學術偏淺,不過唔熟我冇問好多。如學術 ...
因為小學唔係只睇學術

回覆 mlaihk 的帖子

同意,同埋幼稚園只係小朋友學習嘅一部份。何謂加操/外補?父母嘅付出人人唔同,無得比較~

mlaihk 發表於 19-1-14 16:01
因為小學唔係只睇學術

我小朋友已上小學,當然明白唔只睇學術,所以先想問下用家SKH的過人之處。但未有人答

回覆 千語mami 的帖子

KV 學生多數只補英文至於中文和數學,學校課程已足夠

Skh for sure ! No need compare

crystalupala 發表於 19-1-17 13:59
我小朋友已上小學,當然明白唔只睇學術,所以先想問下用家SKH的過人之處。但未有人答
...

SKH課程重學生探索,學生soft skills如禮貌,自律,求知欲強。睇佢面試模式你都知佢教學模式同其他幼稚園嘅唔同了(emoji)

利申:skh現讀生

回覆 c.szeying 的帖子

請問面試過程係點架呢?

不如倒轉諗,扣除神校,其他o係SKH網見到的直私係咪都係樓主喜愛先?始終傳統名校如非舊生or特別標青都唔係咁容易單靠幼稚園training(or傳聞的關係)可以考到
朋友住港島,仔仔讀緊SKH,係教友但非任何名校舊生,雙職父母,唔谷冇乜外補,只報咗幾間最top神校,有學校封推薦信但暫時未有offer(呢一刻好多學校未call waiting o既)佢坦言眼見傳統神校真係舊生/關係人仕入到居多,同學有D都有港同之類新派學校的offer,感覺上新派學校較易入到(可能因為少咗舊生呢個因素)

當然佢係好認同SKH係一間好好o既學校,老師好有經驗,仔仔都喜歡返學,不過係較少時間教英文

我反而覺得其實SKH個網只得個%...真係好難估到究竟最後有幾多人入到SPCC...

KV for sure

Skh with no doubt

我個人就咁睇…一 你的小學目標是否神校?
1) 無論你讀邊一間幼稚園課程係不足夠去考小一
2)聖公會幼稚園係有優勢去聖保羅男女同拔拔應為佢哋係同一教會關係幼稚園
3)學術方面係根德園幼稚園係最好-勁貼現在小一課程同叩門之用
4)根德園幼稚園托生入神校也不錯
5)近屋企返學都要留意
6)關係人士超多入聖保羅男女同拔拔 (舊生分/sibling 分)
7)神校重學術+全人發展 (sport & music)

應為你有細佬妹跟尾所以要考慮清楚。最終能去到邊一間學校你最想入的小學有機會是幫助到細佬妹。神校唔一定收細佬妹。你要記住:每一位小朋友都不一樣,所以一定要重新努力雖然有優勢入現在的幼稚園或者小學。洗費用一定多如果你的小孩可以加谷到。 如果想慳錢的話選擇根德園也不錯。因為不加出邊學嘢嘅話都可以頂得住。

回覆樓主

聽聞SKH每年都有最少20人入spcc,係咪真?

c.szeying 發表於 19-2-7 12:46
SKH課程重學生探索,學生soft skills如禮貌,自律,求知欲強。睇佢面試模式你都知佢教學模式同其他幼稚園 ...

請問女仔讀skh是否冇男仔有利?見升小男校多d

女仔skh 多人入女拔,spcc 嗎?
‹ 上一主題|下一主題