用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真 Vs 聖公會 ,如何揀?
go

坑真 Vs 聖公會 ,如何揀?

小女 個性斯文,少少慢熱,收到呢兩間offer 真係好開心,兩間都係好好學校,我哋住港島南區。
交通: 坑真:兩程車;  SKH:一程車。
一間半龍 happy school ,一間外闖型名幼。

真心請教大家意見!如有用家,可否分享小朋友在校生活及經歷

3ybaby 發表於 19-1-9 13:22
小女 個性斯文,少少慢熱,收到呢兩間offer 真係好開心,兩間都係好好學校,我哋住港島南區。
交通: 坑真 ...

唔考慮校車?

gigiyyc 發表於 19-1-9 13:35
唔考慮校車?

兩間都冇校車

聖公會for sure

Andrewchan918 發表於 19-1-9 14:19
聖公會for sure

可否講多少少?

我都投聖公會一票,難得有offer

我會揀坑真...
你想到考小時拎住坑真小offer再去考明顯高過坑真嘅數間小學?定係完全無offer情況下考10幾間小學?又驚撞時間,又first in second in 甚至3rd in, 又驚小朋友唔舒服/心情唔好等等而影響表現?一不小心0 offer,跟住仲玩埋大抽獎 (南區有乜好抽?)再worse d,玩埋叩門? 足足一年多嘅7上8落...小一遊戲唔係咁好玩㗎咋...

你南區邊度呀?坑真有校車去南區香港仔、鴨脷洲的
同意樓上講,讀坑真有backup去考小學心定好多。

Penipony 發表於 19-1-9 17:17
我會揀坑真...
你想到考小時拎住坑真小offer再去考明顯高過坑真嘅數間小學?定係完全無offer情況下考10幾 ...

多謝你ge 意見!好好的見解!
我哋下年應該會搬出南區

3ybaby 發表於 19-1-9 19:38
多謝你ge 意見!好好的見解!
我哋下年應該會搬出南區
如果你搬去第二個區,要注意番坑真幼生拎左坑真小offer後,係唔可以抽獎,咁你諗下到時住嘅net有無其他更心儀嘅官津...
變相又去番skh(全無backup下去考小,但可以博抽獎)vs 坑真幼 (有好好嘅小學做backup再去考其他學校,但無得抽心儀官津,只可以最後叩番心儀官津)

坑真,有龍讀龍

坑真

回覆樓主

坑真

Penipony 發表於 19-1-9 20:12
如果你搬去第二個區,要注意番坑真幼生拎左坑真小offer後,係唔可以抽獎,咁你諗下到時住嘅net有無其他更心 ...

明白(emoji)thank you

回覆樓主

多謝大家ge 意見!

回覆樓主:

really?

回覆樓主

讀SKH三年後會不會考返真小?真小可能只有不多於20個給外校生。考到SKH 係難得,不過外校生入真小仲難。今年不少真幼都考得不錯。

bj1315 發表於 19-1-10 07:43
讀SKH三年後會不會考返真小?真小可能只有不多於20個給外校生。考到SKH 係難得,不過外校生入真小仲難。今 ...

我諗讀SKH的家長,真係未必會考真小,大家都會target 那堆聖公會的神校。問題係究竟考到既,有多少人是真正N無、家境普通?那20%要抽獎的,會否就是SKH裡少數的N無?真係要SKH家長才知

聖公會for sure, 考神校, 考好官津, 一程車 only。

WinnieCatCat 發表於 19-1-10 08:18
我諗讀SKH的家長,真係未必會考真小,大家都會target 那堆聖公會的神校。問題係究竟考到既,有多少人是真 ...

同意

如果真係N無
要做好幼稚園階段唔可以放鬆
到考小時又未必一定有offer嘅準備
當然本身家庭背境好好唔係n無父母夠哂助力又另作別論

坑真已經係好好嘅學校
我自己覺得good enough已經好好
輕鬆啲對親子關係都係好事