用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級排名 VS 模擬呈分排名
樓主: Jeffrey1979
go

全級排名 VS 模擬呈分排名

王家爸爸 發表於 19-1-10 15:51
除非學校得一、兩班,全級考10-20,點都係B1。

謝謝!唔知咁嘅名次報藍田聖保祿和BPS有冇機會interview?

little_yolky 發表於 19-1-10 15:56
如果我哋學校, 老師話考10-20, 我諗你第二日會見A1頭條又有家長用摺櫈做武器了, 我哋學校10就OK, 20都好邊 ...
有幾多班?

王家爸爸 發表於 19-1-10 15:58
有幾多班?
4班, 100人。

little_yolky 發表於 19-1-10 15:56
如果我哋學校, 老師話考10-20, 我諗你第二日會見A1頭條又有家長用摺櫈做武器了, 我哋學校10就OK, 20都好邊 ...

我們自己知名次,但佢係要話你係第xx-xx咁,講等於唔講

ChungMelody 發表於 19-1-10 15:58
謝謝!唔知咁嘅名次報藍田聖保祿和BPS有冇機會interview?
其實好睇學校。

醒目開學勳章

ChungMelody 發表於 19-1-10 15:48
佢話阿女全级考10-20,佢算唔算邊緣人呀?
要視乎全級人數及學校的級數!

little_yolky 發表於 19-1-10 16:00
4班, 100人。
4班,100人,點可能10~20唔係B1?

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:03
其實好睇學校。

我校全级5班,大约有一百三十人

醒目開學勳章

ChungMelody 發表於 19-1-10 16:02
我們自己知名次,但佢係要話你係第xx-xx咁,講等於唔講
正常, 因呈分次第學校都係估估下, 所以只可講估計的範圍, 大家要體量一下!

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:04
4班,100人,點可能10~20唔係B1?
20好難講.................

按百份比, 20真係邊緣人。我哋學校過去派位, 都會超過1/3派B1學校, 但因為係本區B1位好夠, 其中有部份B1校會收B2生; 另外, 好多同學會讀直G, 直G又有好多唔一定只睇成績, 所以要扣除水份。去年, 老師同學學講既百份比, 就真係好低, 你可以話老師保守, 但去年已經係同前年同一個數據, 今年仲有新數據, 我哋緊係慎重D。

不過, 剛剛知道有個1X既男仔入咗DB, 所以起碼1X應該係B1既。

wpwong 發表於 19-1-10 16:07
正常, 因呈分次第學校都係估估下, 所以只可講估計的範圍, 大家要體量一下!
banding就要估啫, 模擬呈分名次學校禁個制咪有囉, 係唔俾啫。不過, 好似我哋咁, 俾模擬名次但唔講banding, 都又係大鑊, 要自己慢慢睇過去數據分析。

ChungMelody 發表於 19-1-10 16:07
我校全级5班,大约有一百三十人
如果學校有五班,大約150人,全級考10-20,好可能係B1A,就算唔係都係B1B。成績上,BPS、藍田聖保祿都適合。

little_yolky 發表於 19-1-10 16:08
20好難講.................

按百份比, 20真係邊緣人。我哋學校過去派位, 都會超過1/3派B1學校, 但 ...
100個學生,超過1/3派B1學校(假設係36個)。即使係B1位超級多既區,舊年B2學生入B1學校既機會都係唔過5成,所以36個派B1學校既學生,點都有24個係真正既B1,12個係執到雞既B2。

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:15
100個學生,超過1/3派B1學校(假設係36個)。即使係B1位超級多既區,舊年B2學生入B1學校既機會都係唔過5成 ...
如果顏寶鈴同李國寶當B1, 舊年84人有35個派B1校。今年有108人。

little_yolky 發表於 19-1-10 16:21
如果顏寶鈴同李國寶當B1, 舊年84人有35個派B1校。今年有108人。
舊年35個派B1校既有幾多個係去顏寶鈴同李國寶?

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:25
舊年35個派B1校既有幾多個係去顏寶鈴同李國寶?
各1個。其餘有機會B2入既B1學校仲有福中, 丘中, 銀禧, 聖羅撒............真係多到數不勝數。

little_yolky 發表於 19-1-10 16:27
各1個。其餘有機會B2入既B1學校仲有福中, 丘中, 銀禧, 聖羅撒............真係多到數不勝數。 ...
即使顏寶鈴同李國寶唔當B1,福中其實應該只有B1先入到,舊年84人都有33個派B1校,都有4成,所以點都有二成半真正B1。按比例計今年有108人,即係起碼有27個真正既B1。

Arabellahk    發表於 19-1-11 13:30

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:32
即使顏寶鈴同李國寶唔當B1,福中其實應該只有B1先入到,舊年84人都有33個派B1校,都有4成,所以點都有二成 ...
有無咁樂觀, 如果係, 同學仔就開心死, 個個愁眉苦面, 因為老師自行無講banding, 只講呈分名次。我哋一般都會計1/3................再低少少...............

hkpapa852 發表於 19-1-10 15:42
呢位老師呢.......

我今日再問清楚我校升中老師,佢話政府有個電腦系統俾學校,只要set個分入去跟住就會出咗個呈分排名。 跟住老師再估計學生嘅banding, 但係個呈分排名就唔會公開畀我哋家長學生知。

little_yolky 發表於 19-1-10 16:10
banding就要估啫, 模擬呈分名次學校禁個制咪有囉, 係唔俾啫。不過, 好似我哋咁, 俾模擬名次但唔講banding,  ...

有名次無banding,會唔會連學校都估計唔到,尤其你地人數年年都相差咁大,我見人數少嘅學校都係升中方面難搞啲。