用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級排名 VS 模擬呈分排名
樓主: Jeffrey1979
go

全級排名 VS 模擬呈分排名 [複製鏈接]

回覆 bbforever 的帖子

有成績加名次,學校應該很容易估Band。始終收佐咁多年的學生,很有經驗。至於少人選的只能等政府派大抽獎的學生,這裡咁家長在請教討論策略就是希望不要派去那些差的學校。

Jeffrey1979 發表於 19-1-10 23:02
回覆 bbforever 的帖子

有成績加名次,學校應該很容易估Band。始終收佐咁多年的學生,很有經驗。至於少人 ...
我朋友讀嗰間津小在升中方面好helpful, 會講名次及banding, 另再出一個表列曬過去幾年各名次入讀那間學校既資料俾家長參考。

Arabellahk    發表於 19-1-11 13:31
王家爸爸    發表於 19-1-11 00:57

1010mum 發表於 19-1-10 15:36
同一學校的學生排名 (即由 1-1xx) 一定有,
全港名次當然係冇可能話比學校知!
...
面試中學會知

bbforever 發表於 19-1-10 23:20
我朋友讀嗰間津小在升中方面好helpful, 會講名次及banding, 另再出一個表列曬過去幾年各名次入讀那間學校 ...
咁好

王家爸爸 發表於 19-1-10 16:04
4班,100人,點可能10~20唔係B1?
可能是b1尾,各科成績如何?

bbforever 發表於 19-1-10 22:50
有名次無banding,會唔會連學校都估計唔到,尤其你地人數年年都相差咁大,我見人數少嘅學校都係升中方面難 ...
話人數少都過百人喎。

young8888 發表於 19-1-11 00:30
面試中學會知
面試中學唔知實際名次同banding, 只知報考學生既先後順序, 因為真正banding, 教育局係呈三後至會有, 3月出果個只係臨時先後順序俾中學參考。即係話, 如果邊緣人, 學校又係一線, 中學可能以為係B1都唔出奇。

little_yolky 發表於 19-1-11 08:16
面試中學唔知實際名次同banding, 只知報考學生既先後順序, 因為真正banding, 教育局係呈三後至會有, 3月出 ...
所以各科成績都很重要

想請教樓主出現第一次呈分排名比學校排名高,二第二次呈分排名比全級排名低成20名,即係呈分嘅科目分數唔靚,反而其他不程分科高分,係咪即係咁樣?

bbforever 發表於 19-1-10 22:33
我今日再問清楚我校升中老師,佢話政府有個電腦系統俾學校,只要set個分入去跟住就會出咗個呈分排名。 跟 ...
嗰個電腦系統, 應該係叫 "網上校管系統",  有興趣想知佢有咩功能可以去呢度睇吓:

https://cdr.websams.edb.gov.hk/Files/UserManual/Chi/AUM%20SPA_C.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 carmenlook 的帖子

不是呈分的科目差佐. 數常保持到. 中英各進步了13左右. 老師的解釋是呈二的模擬排名是合併了呈一的排名. 若按單獨 呈二的模擬排名 我全級排名差不多. 好像是因為其他同學亦有進步.

young8888 發表於 19-1-11 00:30
面試中學會知
面試中學只有排序,不會有名次。

王家爸爸    發表於 19-1-11 13:35

hkpapa852 發表於 19-1-11 10:51
嗰個電腦系統, 應該係叫 "網上校管系統",  有興趣想知佢有咩功能可以去呢度睇吓:

https://cdr.websams.edb ...
開頭我都担心學校count我既banding會唔會只單純計6科既總分,問清楚之後得知係有系统出咗校內名次,個心就落實少少,但真正既banding真係連學校都只答是估計出來的,仲未計呈三既變數和以上兩屆師兄姐既PS1表現,所以都唯有 --- 繼續努力。

我想問下各位家長 學校的成績表是顯示分數. 還是A. B . C. 小女學校是主課用分數. 藝普音用A.B.C.不知填給政府的呈分是否填分數?
小女在交自行時, 中學老師在申請表主課旁填 A.B.C.  我看到她在同一課目 呈一70.5  呈二 85.5  都寫個 B.
就一陣無語, 又一陣狂(因為學校成績對比  70-85 是B  86-100是A).

Jeffrey1979 發表於 19-1-11 11:54
我想問下各位家長 學校的成績表是顯示分數. 還是A. B . C. 小女學校是主課用分數. 藝普音用A.B.C.不知填給 ...
我哋係出grade, 沒有實分。可能佢只係mark俾自己睇, 唔駛咁抓狂。小學俾政府既全部係實分, 放心。

Jeffrey1979 發表於 19-1-11 10:54
回覆 carmenlook 的帖子

不是呈分的科目差佐. 數常保持到. 中英各進步了13左右. 老師的解釋是呈二的模擬排 ...
即係呈二嘅時候好多同學最返上嚟?

carmenlook 發表於 19-1-11 14:23
即係呈二嘅時候好多同學最返上嚟?
咁好正常. 你會谷, 其他家長亦會谷. 就看進步大或小.  小學升中, 有三次考試呈分, 1次衰佐, 仲有2次追.但是2次衰佐, 第3次就好難追.

Jeffrey1979 發表於 19-1-11 11:54
我想問下各位家長 學校的成績表是顯示分數. 還是A. B . C. 小女學校是主課用分數. 藝普音用A.B.C.不知填給 ...
86已經是A?

young8888 發表於 19-1-12 01:39
86已經是A?
是的, 86就有 A.  二線官立小學. 所以老師和我說小朋友是B2A. 自行可以去B1C的中學試下. 我都當自己的小朋友是B2B. 找B2A的中學.
‹ 上一主題|下一主題