用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級排名 VS 模擬呈分排名
go

全級排名 VS 模擬呈分排名 [複製鏈接]

想請教一下全級排名 VS 模擬呈分排名 的關係

第一次呈分  模擬呈分排名  高於  全級排名    如  70 / 80

第二次呈分 模擬呈分排名  低於  全級排名    如   60 / 40

老師說第二次呈分 模擬呈分排名  是合併了 第一 和第二次呈分.這個準確嗎?  教育局亦是這樣的嗎?

另自行收生 學校說 收生準則  是按 學業成績  / 教育局成績次第排名 又是怎麼個準則?

5    0    0    0

Jeffrey1979 發表於 19-1-9 12:58

第一次呈分  模擬呈分排名  高於  全級排名    如  70 / 80
唔需要理全級排名, 官津學校自行一切都係睇呈分排名的。教育局都係累算計, 到呈三有埋成績, 就有真歷既banding了。

little_yolky 發表於 19-1-9 17:04
唔需要理全級排名, 官津學校自行一切都係睇呈分排名的。教育局都係累算計, 到呈三有埋成績, 就有真歷既band ...

咩係呈分排名?

pypy405 發表於 19-1-9 17:11
咩係呈分排名?
交俾教育局, 計晒標準分同比重果個囉。

little_yolky 發表於 19-1-9 17:19
請問教育局怎麼計標準分與比重的?

little_yolky 發表於 19-1-9 17:19

Orrrr 但係我地係吾知既?

pypy405 發表於 19-1-9 17:50
Orrrr 但係我地係吾知既?
老師會幫你估吧。

不是間間學校有模擬呈分排名架

little_yolky 發表於 19-1-9 17:51
老師會幫你估吧。

Ic

kc_united 發表於 19-1-9 18:22
不是間間學校有模擬呈分排名架

所有有呈分既小學都可以透過呈分系統取得學生既模擬呈分排名,只係差在學校會否話俾學生/家長知。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-1-9 17:04
唔需要理全級排名, 官津學校自行一切都係睇呈分排名的。教育局都係累算計, 到呈三有埋成績, 就有真歷既band ...

我都係咁理解

pypy405 發表於 19-1-9 17:11
咩係呈分排名?

呈分排名會加入標準差,所以同級排名就咁按分數多少排係不同的!

hkpapa852 發表於 19-1-9 18:38
所有有呈分既小學都可以透過呈分系統取得學生既模擬呈分排名,只係差在學校會否話俾學生/家長知。
...

我問過老師,佢話:教育局唔會話比我們知呈分名次,所以只說了我們是考第幾至幾级別,屬band 1學生咁架咋!

ChungMelody 發表於 19-1-10 15:09
我問過老師,佢話:教育局唔會話比我們知呈分名次,所以只說了我們是考第幾至幾级別,屬band 1學生咁架咋! ...
同一學校的學生排名 (即由 1-1xx) 一定有,
全港名次當然係冇可能話比學校知!

其實你兩個數有無掉轉咗?

我問過老師,佢話:教育局唔會話比我們知呈分名次,所以只說了我們是考第幾至幾级別,屬band 1學生咁架咋! ...

呢位老師呢.......

校內呈分排名 (模擬名次), 學校個呈分系統撳個制就出到嚟.

再唔係, 學校有晒全級學生各科既分數, set 條 Excel formula 都可以自動計到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁少資料,真係玩謝啲邊緣人家長。

王家爸爸 發表於 19-1-10 15:45
咁少資料,真係玩謝啲邊緣人家長。

佢話阿女全级考10-20,佢算唔算邊緣人呀?

ChungMelody 發表於 19-1-10 15:48
佢話阿女全级考10-20,佢算唔算邊緣人呀?
除非學校得一、兩班,全級考10-20,點都係B1。

王家爸爸 發表於 19-1-10 15:51
除非學校得一、兩班,全級考10-20,點都係B1。
如果我哋學校, 老師話考10-20, 我諗你第二日會見A1頭條又有家長用摺櫈做武器了, 我哋學校10就OK, 20都好邊緣下, 報既學校可以好唔同。
‹ 上一主題|下一主題