用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

回覆 haihaimom 的帖子

講清講楚就冇得篩選, 同學校方向背道而馳

GH升中一向都係有以下問題:
1. 從來沒有向小學部提供任直升條件/要求 (如達甚麼成績一定可以直升)
2. 沒有為學生提供有用既升中支援

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bettyay 發表於 19-4-21 13:27
純粹是我估咋!綜觀咁耐,學校都不能(不會)提供banding的可能原因是,唔收的部分同學仍然是B1,  如果講 ...

GH是女校, 又讀得辛苦, 以全港計, 估計Band1率與三私一直接近.

位處黃大仙區,此區實力不強, GH 地区Band1率仲會比較高.

我估計GH唔收既有部分是Band1. 為左同DGS, 協恩爭霸連依部分都唔收.

其實唔收Band2 / Band3, 學生都無話可說. Band1都唔收 (就算今年全收, 出年都唔保證), 點同學生及家長講清楚呢?

回覆 Sing13 的帖子

點都有預留位比合用的功能人仕, 包括德小同出面d人, 人數睇人腳去定, 估計

Sing13 發表於 19-4-24 11:12
GH是女校, 又讀得辛苦, 以全港計, 估計Band1率與三私一直接近.位處黃大仙區,此區實力不強, GH 地区Band1率 ...

其實唔收都不是最大問題,如果是band 1c, 去考其他top學校也不一定收,最大問題是學校唔講,你出去都唔知仲搏唔搏。

hkpapa852 發表於 19-4-23 11:41
GH升中一向都係有以下問題:
1. 從來沒有向小學部提供任直升條件/要求 (如達甚麼成績一定可以直升)
2. 沒有 ...

對,那些頭50%收回的也只是家長過後自己統計的。學校真系乜資料都唔俾你。

ilmsc 發表於 19-2-1 07:40

有聯繫學校今年連呈分名次都比你知,上年自行收幾多自己人,有多 ...

好讚成,就算唔收返,都好嚟好去,為下班學生著想,唔駛佢地估估下,錯配中學。
‹ 上一主題|下一主題