用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

orlanke88 發表於 19-1-14 21:06
回覆 ac917 的帖子

感激你们同我素未谋面,仍會為我女女打氣。我心難過係我全家在這9年也盡力配合學校要求 ...

定d嚟
首先要處理呀女情緒
記得條條大路通去 Rome
另外快決定自行二間(不宜太進取)
如果未轉校網記得要諗好轉不轉
之後操弗成績抽

回覆 orlanke88 的帖子

正如 DSE 放榜,當你身邊所有朋友都話自己入港大、中大,你入理大、浸大,雖然都係大學,都係好艱難先入到,但總覺得係自己同朋友差得好遠,好遠。
你可以輔導一下,鼓勵二線直資有乜好處,然後鼓勵佢讀好 d,將來插班返黎德中,或者插去其他 Band 1 校,一樣威風,甚至比其他人威風。或者索性讀上去,努力考 DSE,大學再見。大學不問出處,不論 Band 1 定 Band 2 校,只要有成績,一樣可以入大學。德望一樣有人讀足 15 年都無緣大學(中文 2 左),二線一樣有人考得出色。

感激你们同我素未谋面,仍會為我女女打氣。我心難過係我全家在這9年也盡力配合學校要求 ...

見到你的留言真係好唔開心!令我想起放榜後第二日阿女放學回家後打電話比我,哭訴她的隔離位同學on waiting list, 我都有教我女如何安慰她的朋友,繼續比心機考好下一次試,唔好灰心!仍然有機會的。
加油(emoji)(emoji)!考好第三次呈分試!希望她們繼續做同學!

kbi 發表於 19-1-14 20:44
囡囡係GH初小同學仔,想請教各位媽媽:

1)如囡囡各科分數都係above mean,上德中機會大嗎?

1)above mean重要,但今屆仍然有above mean的冇收,另外,都要睇你女升中嗰年中學部情況,eg:課外活動

2)只睇小四及以上

3)我唔清楚

Anyway,盡左力跟呢6年課程就可以,條條大路通羅馬,大家都只係想上大學,不要太大壓力一定要去邊度邊度讀中學,可以同同學一齊上同一中學只會開心一陣,上到中學又另一境界。每年升中收生要求都好多變數,既然家長不能完全控制,就唯有鼓勵女兒盡力去做,求比昨天進步,在父母眼中就是100分了!

我見老師有提同學們不要discuss升中,就是免得使同學難過,佢哋都好乖好明白呢點,連同學問我女有冇offer,佢話都只係答唔知就行開了!最近放早,大家都趁呢段時間好好準備程三,你都加油吧!

GH 收到WL的信,還有沒有希望,,,,,,
唉。。。。

ac917 發表於 19-1-14 22:14
1)above mean重要,但今屆仍然有above mean的冇收,另外,都要睇你女升中嗰年中學部情況,eg:課外活動

...

謝謝回覆!

明白,其實我都唔強求,一路都有留意下屋企附近既中學,會好好準備。

回覆樓主

之前有網友話學校出卷淺左,我又唔覺喎!如果出得淺,就應該人人都好高分,甚至人人100分啦!

我女係到讀左咁多年,只有小一那年班主任曾經講過如果各科都在80幾分或以上,操行好,有課外活動,升番上去會穩陣好多,如果對GH 有興趣或已入讀的同學,希望呢個資料可以比你參考一下。

我個人覺得老師講左之後真的有好有唔好,因為有啲人真係會睇住呢個做目標,覺得夠就可以。當然對家長來說就是有個比較明確的目標或者數字。

kbi 發表於 19-1-14 22:32
謝謝回覆!

明白,其實我都唔強求,一路都有留意下屋企附近既中學,會好好準備。

千奇唔好負面去諗,其實我地家長為女兒作兩手準備係正常不過!你女女只係初小,仲有好多空間成長,我女初小時,有時過mean有時又跌返落去,P4學校課程大轉變,吃了很多苦,之後兩個暑假都冇放鬆,努力預習,而家佢實力係提升左,自己會on top每科的進度,我只係精神上支持佢咋!佢見到自己嘅努力有回報,加上爸爸媽媽嘅肯定,佢係好有信心無論去邊讀中學都會適應。你也要加油啊!

醒目開學勳章

你女女唔想同人講去讀另一間直資,未必因為覺得有高下之分,更可能係因為佢唔想咁快認定呢個結果,對直升仍抱期望。

祝好運!加油呀

Barbe 發表於 19-1-14 22:39
之前有網友話學校出卷淺左,我又唔覺喎!如果出得淺,就應該人人都好高分,甚至人人100分啦!

我女係到讀 ...

學校又點會只用一次考試去決定收幾多人?其實佢地每年都有監察住各級學生水平,呢點唔講都諗到,所以都唔去爭論了。

回覆樓主:

大家都加油吧!

1998Ruby1998 發表於 19-1-14 21:15
回覆 orlanke88 的帖子

正如 DSE 放榜,當你身邊所有朋友都話自己入港大、中大,你入理大、浸大,雖然都係 ...
理工好多科例如物理治療,土木工程都熱門過港大中大部分冷門科,我當年好多同學都入理工熱門科無入港大中大

cantona2001 發表於 19-1-14 23:05
理工好多科例如物理治療,土木工程都熱門過港大中大部分冷門科,我當年好多同學都入理工熱門科無入港大中大 ...

我講緊普通大路科目,如 Business,Marketing,語言之類。

orlanke88 發表於 19-1-14 18:20
回覆 mimimomo6 的帖子

多謝你!GH 學生對自己好有優越感,因為佢哋去親邊個比賽,都一定有奖攞。但講真, ...

我見過GH去叩門既小六生,成續表主科大約得5x-7x,估計都係尾果浸,但其實能力唔係差架,最後都會叩到唔錯既學校。

加油!做小池大魚都好,好多機會發揮,自信心返晒黎!

Sorry我今日發放太多負能量。我係學校群組唔敢發言,因前兩屆有一位師姐是top 5 都唔收,因為佢媽咪係群組投訴過學校,後來有人打小報告被校方知道。學校小器的. 好彩佢係去了另一间好 top 既女校。我仲要叩門,所以我都係唔好再講,怕影響阿女.多謝大家鼓勵!

回覆 pekovian 的帖子

我在學校活動中識了一些師姐家長,佢哋话 waiting list好考誠意,除了成績一定要進步外,仲要不停寫信,我最弱和學校打關係。所以只靠阿女單方面未必可以取悦學校。

BBchrischris 發表於 19-1-14 16:20
請問可否分享收到offer 的同學 是否所有科也高過mean or 主要睇主科or 睇所有科夾埋平均的mean謝謝
...

全部全科都過mean, 升番GHS先至比較穩陣

但唔可以操行差,亦不可interview 太靜一舊飯

Confident 發表於 19-1-14 11:32
好似無4-5成咁小過喎, 每年加埋waiting同叩門既未試過得4-5成咁小架 至於速逃情況又唔係真係咁多 , 有部份 ...

我講1st round

如果我冇收錯料,果一屆加埋waiting到7月,都係得5成多啲啲

呢兩屆好左好多,冇收得咁少lu

走得唔少la, 去MCS/St Mary/天神/Paul Con都有

Anyway, GH係好學校,近年肯收番多啲小學部學生, 係一件好事。中學部成績亦有進步。以一間唔係死讀書嘅學校,做得不錯la。

orlanke88 發表於 19-1-15 00:22
Sorry我今日發放太多負能量。我係學校群組唔敢發言,因前兩屆有一位師姐是top 5 都唔收,因為佢媽咪係群組 ...

我都聽過攞scholarship、攞過好多獎,1st offer冇收,你話佢Band 幾?仲有呢個係乖學生來的⋯⋯我地自己知就算,外人點comment唔洗理!

所以更加要抱一個開放的態度,收左唔係代得到全世界,唔收都唔係世界沒日,升中只係人生一小步,咁樣,女女都會擴闊眼界,擴闊胸襟,而家先2019年1月,一切再從心從新出發!

大家嘅女女都開始踏入青少年階段,生活得開心會令佢地一生難忘,前路仲有好精彩的事要學習,加油啊!
‹ 上一主題|下一主題