用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?  

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:17
咁由小四開始同家長講清楚要求, 家長自己一早都可以有心理準備.

無呈分一樣可以考入其它學校(包括自行),  ...

老師有講成績貼近Grade mean 是Band1程度

catf2 發表於 19-1-14 13:06
老師有講成績貼近Grade mean 是Band1程度
咩叫接近?

要至少+3? +5? 定係 -3? -5都係呢?

坦白講, 學校要評估邊D係B1學生唔算難, 話邊個平均分會係B1學生, 其實係好誤導, 因為就算只差0.1分, 之可能已係B1同B2既分別

學生分Banding, 係按照各科綜合既標準分按排位去計, 只以分數去估, 出事率好高.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Confident 發表於 19-1-14 12:50

我大女已在中學部,細女小學部,也是今年小六生,呈一開 ...

咁無論深咗淺咗
重點是點解學校都冇收多到

既然你是用家有資格說深了
為什麼別的用家說淺了
又不被承認
反正大家都是各有各說
不是嗎?

hkpapa852 發表於 19-1-14 13:12
咩叫接近?

要至少+3? +5? 定係 -3? -5都係呢?
咁學校可以點做?  唔講又話無升中支援其實我都唔係好明, 呢幾年每次有關GH的post都有咁激烈既討論

Confident 發表於 19-1-14 13:15
咁學校可以點做?  唔講又話無升中支援其實我都唔係好明, 呢幾年每次有關GH的post都有咁激烈既討論:question ...

不覺得激烈
以數據說話

Babyeddie 發表於 19-1-14 13:14
咁無論深咗淺咗

中學部有自己收生要求 , 我不覺得小學部刻意出淺左,也不代表是說學校出深左為難學生,又何解一定要拗是深定淺? 我只不過不感到學校是刻意出淺左而已 如果按照大女當年既教學及試卷, 小學呢幾年每年都提升左教學及試卷程度, 是不是這就叫深左?我就不評論了

至於收生有無多到? 我想只有中學校長才知吧 ! 無一個人可以有資格說這方面資料,
大家都是估估下, 實際數字向來不公佈
學校已脫龍, 唔收晒全部學生是真的卷深或淺事嗎??
重申 : 我只不過不感到學校是刻意出淺左而已

Confident 發表於 19-1-14 13:15
咁學校可以點做?  唔講又話無升中支援其實我都唔係好明, 呢幾年每次有關GH的post都有咁激烈既討論:question ...

任何有呈分既小學, 學校將學生成績呈交上"呈分系統"時, 系統都可提供各學生既模擬名次俾學校.

學校只要對照番呢個模擬名次, 同上年EDB提供各Banding組別既學生人數, 學校自然可以估計到至少70%學生既Banding.

除咗上年EDB提供俾學校各派位組別人數既資料係要保密外, 其餘既資料係可以公開俾學生同家長, 但學校點解唔公開呢?

唔向家長提供一D可協助佢地選校既資料, 我唔認為叫協助, 只係叫敷衍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 13:23
任學有呈分既小學, 把學生成績呈交上"呈分系統"時, 系統都可提供各學生既模擬名次俾學校.

學校只要對照番 ...
以大女那年為例, waiting的同學, 老師都有各方面幫忙, 如協助如何提升及選校建議
小學部的確是沒有公開地講及學生的估算banding(但有其他班的老師都有講大約的), 但班主任其實在見家長時都會講一些建議 , 今年有waiting同學也即時得到班主任幫助

Confident 發表於 19-1-14 13:21
中學部有自己收生要求 , 我不覺得小學部刻意出淺左,也不代表是說學校出深左為難學生,又何解一定要拗是深定 ...
GH可能係全港唯一一間, 著重中小學一家, 但多年嚟都無向小學部提供升中保障既學校.

Confident 發表於 19-1-14 13:21
中學部有自己收生要求 , 我不覺得小學部刻意出淺左,也不代表是說學校出深左為難學生,又何解一定要拗是深定 ...

相信你話Gh衰,收生唔透明,學校不好,就不用有討論餘地了。每間學校都有人喜歡有人討厭,不關注的大可不理,喜歡的自然會報讀或留下。要攻擊的我們不值回答。用家答到樓主問題便是,據聞,朋友女,親戚女既意見,大家可選擇性接收

Babyeddie 發表於 19-1-14 13:17
不覺得激烈
以數據說話

那來的數據? 從來都沒有公佈過任何數據, 請問在那裡可以找到??? 連大女已在GH讀了 10年,我也不知道........
又那來的數據去取決你所說的出卷淺左????

咁無論深咗淺咗

咁你仲問黎做咩? 有人話深有人話淺,你又追住人地!最後又要人地承認你覺得學校所出現的問題!

有人話A餐廳的意粉好食, 你又話唔係嘛,有人話唔好食! 又追問人,你是食家嗎?你是大廚嗎?你是經理嗎?點解你會覺得好食!快D講!
咁你覺得唔好食咪唔食去囉,追住黎問好唔好食做咩! 都話人人的口味和定義唔同!之後又話都聽人講餐廳好難食,你承唔承認?快點承應

咁無論深咗淺咗

我都係用家,我都唔知有數據既?
我都想知到底收多左定小左?
你有數據提供?

迷你人 發表於 19-1-14 13:35

咁你仲問黎做咩? 有人話深有人話淺,你又追住人地!最後又 ...

似乎是你追住我

討論區不可討論?

另外我沒有覺得學校有什麼問題,
你覺得有嗎,不如你指出

babycoming 發表於 19-1-14 13:41

我都係用家,我都唔知有數據既?

你們是用家
都冇
非用家又如何有
大家靠感覺
正正是沒有數據的問題
深咗淺咗都可以咁
B1定B2都係你有你說

hkpapa852 發表於 19-1-14 13:30
GH可能係全港唯一一間, 著重中小學一家, 但多年嚟都無向小學部提供升中保障既學校.

我認同學校在升中問題是有不足之處

Babyeddie 發表於 19-1-14 13:44

你們是用家

你在105#的回應是說「以數據說話」,所以我先問下係咪有數據提供
因用家都無數據,所以好奇點解非用家咁有力講出「以數據說話」

Babyeddie 發表於 19-1-14 13:44

你們是用家
Babyeddie 發表於 19-1-14 13:17
不覺得激烈
以數據說話

<-----我是看見你這樣說才感到莫名其妙 , 那來的數據????從來都沒有公佈過任何數據, 請問在那裡可以找到???

babycoming 發表於 19-1-14 13:48

你在105#的回應是說「以數據說話」,所以我先問下係咪有 ...

上一個 post 是 hkpapa問另一人average mean 是貼近b1
是-3,-5...
之後c會員回為什麼咁激烈
我只是多回了
不激烈
只是他問下數據
想要數據說話

Babyeddie 發表於 19-1-14 13:52

上一個 post 是 hkpapa問另一人average mean 是貼近b1

GH咁多年,近一、二年已經冇咁激,反觀近一、二年對GHS好感咗好多。。。

生源比不上其他女直,但成績一流一,有D辦法,穩步上掦添!