用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?  

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:17
咁由小四開始同家長講清楚要求, 家長自己一早都可以有心理準備.

無呈分一樣可以考入其它學校(包括自行),  ...

二間也分別有朋友讀,保祿小⋯⋯如果成績唔好,老師不是提,是吡老師照肺,不是人人頂得住。。。

德望小,個別老師,也有老師好交帶,溫馨提示同學。。

校會變、月會圓

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:24
二間也分別有朋友讀,保祿小⋯⋯如果成績唔好,老師不是提,是吡老師照肺,不是人人頂得住。。。

德望小 ...

德小個個家長現在醒了,grade mean做人,大部分估/看住全港band 1率65-68%,看齊協恩咁估計,也不太需要老師評band 1,2......學校不做、民間智慧家長會做。。。

siden 發表於 19-1-12 17:52
呢兩年明顯收番多咗德小學生上番中學

個人愚見:因為學校之前被人鬧得太多,如果年年收四、五成(之前有一 ...
好似無4-5成咁小過喎, 每年加埋waiting同叩門既未試過得4-5成咁小架 至於速逃情況又唔係真係咁多 , 有部份同學係特異人士被某校邀請 , 亦有去維園保記 , 數量不是咁多,
另外亦有轉入國際學校準備過2年出國 , 但數數手指的確不是咁多

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:29
德小個個家長現在醒了,grade mean做人,大部分估/看住全港band 1率65-68%,看齊協恩咁估計,也不太需要老 ...

的確係大家只可以睇住Grade Mean做人, 不過就算睇住呢個為目標也好 , 大部份家長都事實唔清楚自己點估算比較準確的banding

Confident 發表於 19-1-14 11:34
的確係大家只可以睇住Grade Mean做人, 不過就算睇住呢個為目標也好 , 大部份家長都事實唔清楚自己點估算比 ...

其實好多津校有估banding,但更山埃⋯⋯九龍有二線小學,家長會校長當住全體升中家長說:「我們學校沒有band 3生!」⋯⋯⋯嘩!強!我第一個選擇不相信!

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:38
其實好多津校有估banding,但更山埃⋯⋯九龍有二線小學,家長會校長當住全體升中家長說:「我們學校沒有ba ...

害死人!

Confident 發表於 19-1-14 11:32
好似無4-5成咁小過喎, 每年加埋waiting同叩門既未試過得4-5成咁小架 至於速逃情況又唔係真係咁多 , 有部份 ...
印象中, 3年前GH第一輪好似只收~40%, 之後幾多無留意了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:47
印象中, 3年前GH第一輪好似只收~40%, 之後幾多無留意了
曾經係有年第一輪特別小, 但是在waiting收返及7月叩門後數字真未試過咁小自己人, 不過那年真是人人心慌

sukitelfold 發表於 19-1-10 15:38
更正41人大約10個多少少冇offer
正確, 有一班是41人的

Confident 發表於 19-1-14 11:32
好似無4-5成咁小過喎, 每年加埋waiting同叩門既未試過得4-5成咁小架 至於速逃情況又唔係真係咁多 , 有部份 ...
其實有無近年的中一派位結果可以參詳一下?

好想睇下GH升中派位的真實情況, 如果無得睇, 大概講下可以嗎?

例如幾多個去左Band 1, 幾多個去左Band 2, around既數字都得, THX THX!!

mm516 發表於 19-1-14 12:02
其實有無近年的中一派位結果可以參詳一下?

GH完全沒有相關數字 , 大部份同學能力不弱, B1生大約是7成幾至8成幾 過往如最終未能上回中學部者, 都大部份往B1的直資或津中 ,
亦有小部份會去B2的直資 , B2津中就真是相對極度小

Confident 發表於 19-1-14 12:09
GH完全沒有相關數字 , 大部份同學能力不弱, B1生大約是7成幾至8成幾 過往如最終未能上回中學部者, 都大部份 ...
I see I see.......thx info.!!

Confident 發表於 19-1-14 12:00
正確, 有一班是41人的
咁大班老師也handle到??

mm516 發表於 19-1-14 12:17
咁大班老師也handle到??

老師需要HANDLE甚麼???
GH學生自理能力相當高 , 大班教學有大班教學的好處 , 不要一聽到人多就嚇怕 ! GH小學學生個個都好有能力,有交帶 ,
6年小學完成也從不覺得大班教學有何不足

樓主, 我估計你女兒仍在幼稚園階段, 想考GH小學?

Confident 發表於 19-1-14 08:07
不感到有這個情況,反而整體同學是很努力向上

今年第一年冇派卷噃
家長都冇機會者看過
我朋友幾個是用家,話d女考完覺得淺過上年 past paper
都話淺咗
你點解咁肯定不是淺咗
見你好多回覆都好肯定
除非你是校長/教師?定公関
只是討論
利申:非用家

Confident 發表於 19-1-14 12:32
老師需要HANDLE甚麼???
GH學生自理能力相當高 , 大班教學有大班教學的好處 , 不要一聽到人多就嚇怕 ! GH ...
原來如此, 是的依家先幼稚園, 不過也有興趣知多D

Babyeddie 發表於 19-1-14 12:44
今年第一年冇派卷噃
家長都冇機會者看過
我朋友幾個是用家,話d女考完覺得淺過上年 past paper

我大女已在中學部,細女小學部,也是今年小六生,呈一開始不派卷,但呈一可申請看卷,呈二沒有看卷,小女及同學之間每科考完即日會回來講考試內容,家長要知卷內容真是咁難?我唸我用家身分講的話也是有資格說吧!

至於考得深或淺總有不同說法,那科能力高的同學會感到容易,如那科同學比較弱一點的會覺得困難,整體不感覺到學校有意出淺左的情況!

Confident 發表於 19-1-14 12:50

我大女已在中學部,細女小學部,也是今年小六生,呈一開 ...
坦白講, 我唔認為個個小朋友真係咁叻, 可以自己查完卷會記得晒份卷既內容.

如果係咁叻, 考完既時候應該只少講到一半出嚟.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 12:57
坦白講, 我唔認為個個小朋友真係咁叻, 可以自己查完卷會記得晒份卷既內容.

如果係咁叻, 考完既時候應該只 ...

其他同學我就不清楚,我們每日考完都會和熟悉既同學家長傾返當日卷內容,復述當然由班女孩子講出來,小女及熟悉的同學們的而且確講得出

Babyeddie 發表於 19-1-14 12:44
今年第一年冇派卷噃
家長都冇機會者看過

其實有咩好抝!深又好淺又好,又有何干!
你響度追住問人地咩你係校長、公關咩有咩意思?一份卷梗有人覺得淺,梗有人覺得深,問黎無意思的、仲要咬住黎問做咩!
點知你問果個是否能力較弱定點,或者你果個成績好好,人人都唔會一樣,即使淺左又點深左又點,份卷呈左上去比較,都會有一覺得深有人覺得淺!

另外,大把人考完都講到份卷出黎,唔覺係咩驚奇事