用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

回覆樓主

不是針對說 GH,任何一間學校都唔想收到個學生的家長是麻煩的,派位就無辦法唔收,在有自主權去揀學生時,學校一定唔會想揀麻煩家長的子女,成績幾好係咁話。聽朋友說有些津校收自行表時,如家長表現得麻麻煩煩、諸多問題、囂張無禮等..... 收表的職員係會記錄低,而負責收生的老師就會知點處理......

無人會搬塊石頭去掟落自己隻腳度,少收隨時會爆的炸彈也無可厚非。尤其現今實在有太多無禮又無理的家長,經常用消費者的心態及態度對待學校,當老師係 sales 或侍應生,當校務處係 Customer service 或便利店,自己就顧客永遠是對的,玩下橫蠻玩下投訴... 以為自己好勁

我好明白學校要收成績好既學生,合作既家長,我女升唔返中學係佢唔夠叻。但係學校成日 advertise 中小幼係一家人搞到我哋家長真係天真的有期望,默默付出。但到升中關頭,小學老師就话唔知中學收生準則,又话中學同小學其實唔係聯繫關係....如果中學只看成績,為何成績差過我女但係仍可以有 offer? 機制唔透明,你唔收我但又唔教我下一部如何部署。其他津校升有好多支援. 我只可以请教其他家長。

orlanke88 發表於 19-1-15 10:12
我好明白學校要收成績好既學生,合作既家長,我女升唔返中學係佢唔夠叻。但係學校成日 advertise 中小幼係 ...

其實你成日開口埋口話自己有捐$,咁你是否覺得有捐$就代表應得到有學位?
捐$屬自願性質,無謂掛勾,是嗎?

其實好多傳統女校能夠升直屬中學既都是七八成.
就算唔是讀GH, 一樣可以去其他Band1中學.我亦對GH學生考直資,自行有信心. 就算是Band2A既直資,排前列既一樣好叻.讀Band1A中學既,一樣好多人留級.
沒需要為盛名所累.

伊個亦是一家人既一個經歷,依個時候需要家人互相支持,互相鼓勵.
孩子的教育是長期既過程,唔會沒有失敗既時候.
就好似軍隊打仗,打輸沒問題,只要沒被打散,夠堅韌遲早會取得成功.

回覆 迷你人 的帖子

我绝對不是咁谂,請不要扭曲我的意思。我只想表達在 GH 九年,作為家長我是盡能力配合學校,阿女也努力上游,學校氣氛亦是同心合力。奈可時不與我,升中多阻滯,一時有感而發。而學校也給我們無限遠景的.我失言了,多謝各位聽我發勞蘇。我不會再留負面的说话了. 我會好好教導小女。感激。

orlanke88 發表於 19-1-15 10:50
回覆 迷你人 的帖子

我绝對不是咁谂,請不要扭曲我的意思。我只想表達在 GH 九年,作為家長我是盡能力配合 ...
其實作為有好中學backup 的小學, 已經比較有安全網.其他沒有好中學的小學, 連級頭都要在過驚濤駭浪的日子.
當然如果小學加強升中支援就更好. 如果支援不足, 你可以用其實途徑攞料, 如問學姐家長、同輩家長SHARING, 其實上EK 都有好多有用資訊...
加油, 呢個關頭好考驗意志力, 最緊要是收拾心情準備下一步, 考好呈3 -> 準備自行 -> 畢業考試
work at  your  best, plan for the worst, 如果P6成績夠好, 好多好學校都可以叩門.

回覆 迷你人 的帖子

我绝對不是咁谂,請不要扭曲我的意思。我只想表達在 GH 九年,作為家長我是盡能力配合 ...
支持你, 加油呀!! 希望你最後搵到間更好更適合的學校!!

回覆 迷你人 的帖子

加油呀樓主。我明白你感受。其實有連繫學校同樣步步驚心,因為競爭對手在身邊,好有埋身肉搏之感。
我相信媽媽和囡囡付出過努力也無悔了。

唔好睇學校名氣太重。做小池大魚,反而多機會發揮。最緊要過到自己關口,不用理人點睇。生活是自己過的。

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:40
是卷淺也好, 是學生成績好了也好, 其實一直最為人詬病既, 係點解中學部一直唔願意提供一個清晰既直升要求俾 ...

完全同意!

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:17
咁由小四開始同家長講清楚要求, 家長自己一早都可以有心理準備.

無呈分一樣可以考入其它學校(包括自行),  ...

係! 由幼稚園到小6,讀咗9年,最後換來半點支援,半點關懷都無,小小建議都提供唔到,學校擺明你地班中下游嘅自己搞掂,唔關我事,唔會負責任! 衰過津校N陪,當年亞仔小學(津貼小學),老師好好,打俾我,話我揀學校嘅排位好冒險(當年唔識,全部熱門band 1學校放1,2,3位 )提議我點揀最適合,入讀機會大,最後派咗第一志願!

purplehouse 發表於 19-1-15 13:27
係! 由幼稚園到小6,讀咗9年,最後換來半點支援,半點關懷都無,小小建議都提供唔到,學校擺明你地班中下 ...
你囡囡都係今年讀德小P6?

orlanke88 發表於 19-1-14 17:42
我女就係其中一個 on waiting list,我女係k 1上
真心话,GH 係一間硬件好好既小學,學校靚,設施完善,英 ...

完全講出我心聲,同是天涯淪落人

purplehouse 發表於 19-1-15 13:44
完全講出我心聲,同是天涯淪落人
可吾可以講多少少你囡囡學校成績同參加活動情況?我都想知學校係點選人上中學。

回覆 迷你人 的帖子

我都係9年用家,所以好明白你意思,唔使介懷人地點睇,學校响捐款呢方面的確係100分積極

回覆 迷你人 的帖子

把握機會,自行報德愛和九真試試。3月再報李國寶
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-15 19:19
把握機會,自行報德愛和九真試試。3月再報李國寶

德愛好,喜歡收德望女生,而且校風純樸

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝BK高人回覆! 你真的經驗豐富,如報津中我就係想報九真同德愛!李國寶有 second in.
我現在心情平伏左好多,多謝大家鼓勵.祝各位生活愉快!隨心所願!

Confident 發表於 19-1-14 13:15
咁學校可以點做?  唔講又話無升中支援其實我都唔係好明, 呢幾年每次有關GH的post都有咁激烈既討論:question ...

如果學校提供banding 資料. 可以給家長一個選校參考. 如果唔係,咁可以點揀學校?

orlanke88 發表於 19-1-14 17:42
我女就係其中一個 on waiting list,我女係k 1上
真心话,GH 係一間硬件好好既小學,學校靚,設施完善,英 ...

你係咪冇一直同個女輔導未必升到中學?所以佢接受唔到?我女成績過山車咁,所以不時同佢講有機會升唔到,等佢有心理準備.

你可以同阿女講,外面有很多好學校. 不是得一間GH 先叫好. 加油!

ac917 發表於 19-1-14 22:56
千奇唔好負面去諗,其實我地家長為女兒作兩手準備係正常不過!你女女只係初小,仲有好多空間成長,我女初 ...

請問主科係咪通常私補先有效提升成績?
‹ 上一主題|下一主題