用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?  

sukitelfold 發表於 19-1-14 14:07
GH咁多年,近一、二年已經冇咁激,反觀近一、二年對GHS好感咗好多。。。

生源比不上其他女直,但成績一流 ...

GH點都係惹火

mimimomo6 發表於 19-1-14 14:09
GH點都係惹火

冇辦法⋯⋯修女不懂做公關。。。

Confident 發表於 19-1-14 13:46
我認同學校在升中問題是有不足之處

我地係用家,學校亦已出左第一輪offers,大可不用費心,但幾位仍然分享用家心德,我相信大家都係本住幫助有興趣了解GH的未來用家。好坦白,喺GH幾年,已經感受良多,我地不會突登為學校講說話加分,或作任何批評減分,見到hkpapa 講的都好明顯了,我地只不過將親身體驗分享給想了解的就算,其他唔洗回應了,因為我地唔識答哂所有問題,唔100%肯定別人的懷疑是對是錯,所以都無謂用佢拗。至於自己估算的,遲一步便可分曉,我都想知自己估算得如何,起碼幫到下一屆的師妹們,有少少參考價值。共勉之!

ac917 發表於 19-1-14 15:03
我地係用家,學校亦已出左第一輪offers,大可不用費心,但幾位仍然分享用家心德,我相信大家都係本住幫助 ...
或者咁講, 就算MCS, 聖家, MPS呢D天主教女校, 都唔會點幫學生做升中支援 (只少唔會提供學校自己估計, 配合EDB分類既派位組別資料), 不過人地會較明確話俾班學生D, 邊D要自己搵定路數

似乎天主教女校, 都係鍾意收收埋埋

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 15:07
或者咁講, 就算MCS, 聖家, MPS呢D天主教女校, 都唔會點幫學生做升中支援 (只少唔會提供學校自己估計, 配合E ...

我有參考你的post,再加上上幾屆的師姐數據,再作調整,希望盡力幫自己女女選擇,非常感謝你。

hkpapa852 發表於 19-1-14 15:07
或者咁講, 就算MCS, 聖家, MPS呢D天主教女校, 都唔會點幫學生做升中支援 (只少唔會提供學校自己估計, 配合E ...

MPS有升中支援㗎,填表前有家長會,唔識填係可以問老師,料都算齊,只係無要求下唔會參與升中選校,令家長自由度大D。係EDB無提供Banding前提下,用一般方法去除9分Grade,但提供大約邊個Grade可以直升~~~

ac917 發表於 19-1-14 15:03
我地係用家,學校亦已出左第一輪offers,大可不用費心,但幾位仍然分享用家心德,我相信大家都係本住幫助 ...
請問可否分享收到offer 的同學 是否所有科也高過mean or 主要睇主科or 睇所有科夾埋平均的mean謝謝

大家好, 想問吓有家長可分享外校生2nd Interview 的形式及內容嗎?

睇左ek一年,每次出現GH標題,都係果幾個追撃手不斷評批發放負能量,講尼講去都係同一個問題無限放大,如果我係用家都吾敢係度比資訊share,想收料既將來用家真係受害。停一停比用家分享多d有用心得仲實際。

QQfishs 發表於 19-1-14 16:45
睇左ek一年,每次出現GH標題,都係果幾個追撃手不斷評批發放負能量,講尼講去都係同一個問題無限放大,如果 ...

水心清

我女就係其中一個 on waiting list,我女係k 1上
真心话,GH 係一間硬件好好既小學,學校靚,設施完善,英文語境好,多比賽機會,學生見識多。後生既老師又靚又好人,我女同D 同學小息好似追星咁去揾D 靚女老師,所以師生關係好好. 我女好想升返德中。佢知自己 waiting list, 佢爆喊,话另一個同學成績差過佢,但係佢係 choir,就有 offer
我見到佢好心痛. 我自問阿女唔係最差,成績表上成績大约由六十幾分至九十分也有。佢有參與學校活動。我由k 1只要收到學校话什麼籌款,我多多少少也有捐。每次考試我和阿女都有盡力,但無奈佢成績真的上不到最好個批。但佢数學有時也可上到九十幾分,中文就真的谷唔上,但也無唔合格。
我只想講,校長咁有愛心,收留了十幾隻流浪貓和三隻狗。中小幼常常做到上下同心,又搞步行籌款,音樂會等。但其實真的好現實,成績不標青個批無得留底。其實我哋D 女好可憐,佢哋也有努力過。上唔到德中都好似無家可歸,要四處撲學校。學校如果對自己親生女可以好似對貓狗咁大愛,就好了。

另外升中的支援,是依時派 派位form 俾我哋,我問過班主任應該點填,timeline 係幾時,有無技巧填... 如first round 收了是不是不可以報自行?佢叫我自己睇隻光碟

我做了九年GH 家長,見盡老師,家長的人情冷暖.我女好喜歡學校,佢係 GH 長大的,所以我也會盡力幫佢叩門. 但問心,阿女平庸而爸媽又不識討好學校的如我,應該去第二度,自有留人處。

orlanke88 發表於 19-1-14 18:01
我做了九年GH 家長,見盡老師,家長的人情冷暖.我女好喜歡學校,佢係 GH 長大的,所以我也會盡力幫佢叩門.  ...

加油啊 ! 世界無限大,好學校還有很多 , 間間中學都有出眾的學生

我做了九年GH 家長,見盡老師,家長的人情冷暖.我女好喜歡學校,佢係 GH 長大的,所以我也會盡力幫佢叩門.  ...

加油
明天會更好

回覆 mimimomo6 的帖子

多謝你!GH 學生對自己好有優越感,因為佢哋去親邊個比賽,都一定有奖攞。但講真,背後家長放左好大资源去幫 GH 擦亮招牌。 我哋大人看透世情,但天真既小朋友唔知咁多,淨係想同同學一齊上德中。我已經同阿女做心理輔導,话你如果勉強上到德中係最差個個會好慘。希望佢入耳。

BBchrischris 發表於 19-1-14 16:20
請問可否分享收到offer 的同學 是否所有科也高過mean or 主要睇主科or 睇所有科夾埋平均的mean謝謝
...

個人觀察, 5,6年班分數見低見6×就機會低好多,要搵定中學

GH呢個現實環境,早幾年已經預見到,所以呢幾年,我地除了叫個女努力外,亦為上唔上德中打定底。見到你女女咁傷心,我都十分難過,非常明白作為父母的感受。GH的同學仔呢幾年都非常努力,面對挑戰性的課程,我都好佩服佢地咁捱得,相信大部分嘅佢地就算外闖,學業上都可以處理得宜,現階段仲有程三成績可爭取上德中,再唔係,天大地大,必定搵到適合的學校,況且以你女女的成績,仍然有好多機會和選擇,請你同女女都不要氣餒,快快收拾心情向前走!

回覆樓主

囡囡係GH初小同學仔,想請教各位媽媽:

1)如囡囡各科分數都係above mean,上德中機會大嗎?

2)大家覺得中學是否只睇小四及小五成績?初小成績重要嗎?

3)是不是6E,offer比其他班多呢?

謝謝。

回覆 Babyeddie 的帖子

感激!

回覆 ac917 的帖子

感激你们同我素未谋面,仍會為我女女打氣。我心難過係我全家在這9年也盡力配合學校要求,學校亦時常提醒我哋中小幼是一家人。所以中學部要籌款,幼小也要全力支持.但一講到升中,校方好有保留,樣樣看成績行先。其實有好多小朋友是在中學才開竅,才發力,中學部是否應俾機會自己女在中學進步呢?其實有二線直資已收了我女,但阿女要面,叫我唔好同人講佢會去讀。我和老公其實心中覺得不妙,點解阿女咁着緊名利? 我想我要好好教導佢.