用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?  

Barbe 發表於 19-1-11 21:46
每年收番的人數都不同,視乎該學年同學的表現而定

今年平均分都應該高了,可能是收返多一點德小女的原因

回覆樓主

我都聽聞今屆同學的平衡水平較高,見到都收得多,但仍然有Band 1水平的同學入了waiting list,相信除了成績,中學部還有各方面的考慮。校長有鼓勵同學們來緊的考試努力,仍然有機會。

ac917 發表於 19-1-12 09:22
我都聽聞今屆同學的平衡水平較高,見到都收得多,但仍然有Band 1水平的同學入了waiting list,相信除了成績 ...
請問Band 1 水平的同學在waiting list 通常是什麼原因呢?interview? Conduct?

BBchrischris 發表於 19-1-12 12:25
請問Band 1 水平的同學在waiting list 通常是什麼原因呢?interview? Conduct?

唔係幾好意思問得太仔細,所以唔係好清楚,sorry!

ac917 發表於 19-1-12 12:42
唔係幾好意思問得太仔細,所以唔係好清楚,sorry!

學校根本唔會同家長講學生屬那個派位組別,所謂學生係Band幾,其實只係家長自己認為。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-12 12:46
學校根本唔會同家長講學生屬那個派位組別,所謂學生係Band幾,其實只係家長自己認為。
...

係,但過去幾年外闖的師姐的大約分數,又派到Band 1英中的,都算係一些參考指標⋯⋯當然今年以及未來幾年的出生率大增又要保守些

hkpapa852 發表於 19-1-12 12:46
...

認同。向外闖的多數係首輪無offer,應該分數唔會太好那班同學,何解仍然認為那些同學是 band 1A?? 如那些同學的家長仍然認為是 Band 1A ,那麼德小內頭浸同學的實力難以想像。

CPEbear 發表於 19-1-12 15:48
認同。向外闖的多數係首輪無offer,應該分數唔會太好那班同學,何解仍然認為那些同學是 band 1A?? 如那些 ...

唔好意思,請問是那裡看到第一輪冇offer而外闖的是1A?我只搵到提及是Band 1的

回覆樓主

呢兩年明顯收番多咗德小學生上番中學

個人愚見:因為學校之前被人鬧得太多,如果年年收四、五成(之前有一年1st round收好少),邊鬼仲有人想讀德小,去APS/KTS都好過;同埋,學生家長用腳投票,係小學考前列嘅唔少速逃;結果,中學近兩年咪收番6、7成。上年係收番over 6成。今年我就冇打聽,但,我都幾肯定唔會少。

siden 發表於 19-1-12 17:52
呢兩年明顯收番多咗德小學生上番中學

個人愚見:因為學校之前被人鬧得太多,如果年年收四、五成(之前有一 ...

知唔知今年班 P6 生係唔係學業成績比早幾屆好呢?

B.BB 發表於 19-1-12 18:13
知唔知今年班 P6 生係唔係學業成績比早幾屆好呢?

各科mean grade 高了

mimimomo6 發表於 19-1-12 18:37

各科mean grade 高了

據說:今屆卷淺咗

Babyeddie 發表於 19-1-14 06:29
據說:今屆卷淺咗

不感到有這個情況,反而整體同學是很努力向上

是卷淺也好, 是學生成績好了也好, 其實一直最為人詬病既, 係點解中學部一直唔願意提供一個清晰既直升要求俾小學部呢?

感覺就好似:
我擺明食住你, 硬係要睇住嚟慢慢食, 睇晒外面收到咩人先講啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:40
是卷淺也好, 是學生成績好了也好, 其實一直最為人詬病既, 係點解中學部一直唔願意提供一個清晰既直升要求俾 ...

也不是獨家了,維園聖保祿小學,已知的每班有3-10多個冇offer

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:00
也不是獨家了,維園聖保祿小學,已知的每班有3-10多個冇offer

(emoji)(emoji)(emoji) 哪間不是差不多 直升的嗎?

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:00
SPCS有D唔同, 小四開始班主任已經不停同家長講, 小朋友要達咩成績先入得番中學.

至少我認識既, 達到班主任講既成績要求, 全部都升得返上中學部

ABCdoreme 發表於 19-1-14 11:02
(emoji)(emoji)(emoji) 哪間不是差不多 直升的嗎?

所以⋯⋯暫時知是這樣,不知嚇完鬼,最後會否收返!

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:05
SPCS有D唔同, 小四開始班主任已經不停同家長講, 小朋友要達咩成績先入得番中學.

至少我認識既, 達到班主任 ...

又咁講德小有呈分,可以衝出面官津、保祿小又冇呈分,衝官津就慘D。。。

sukitelfold 發表於 19-1-14 11:11
又咁講德小有呈分,可以衝出面官津、保祿小又冇呈分,衝官津就慘D。。。
...
咁由小四開始同家長講清楚要求, 家長自己一早都可以有心理準備.

無呈分一樣可以考入其它學校(包括自行), 加上SPCS既學生英文水平都唔差, 要入番D唔係太差既中學都唔算太難.

GH有呈分, 但小學部連學生估計係咩Banding都唔同家長講, 叫家長點算好? 入唔到直中, 係B1定係B2? 有呈分無升中支援, 其實亦不見得會俾無呈分好好多