用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?  

mm516 發表於 19-1-9 12:48
請問GH小 升 GH中 其實每年大概有幾多人?

請問GH小有沒有留班基制?

學校要保持中學DSE成績,肯定不得不放棄部份德小學生換血(換一些實力差少少達到三大女直的學生)

估計收親生女的要求,應該比收外人的稍低。

王家爸爸    發表於 19-4-20 10:25

QQfishs 發表於 19-1-14 16:45
睇左ek一年,每次出現GH標題,都係果幾個追撃手不斷評批發放負能量,講尼講去都係同一個問題無限放大,如果 ...

深有同感     

ac917 發表於 19-1-14 20:34
GH呢個現實環境,早幾年已經預見到,所以呢幾年,我地除了叫個女努力外,亦為上唔上德中打定底。見到你女 ...

請教一下GHS近幾年DSE中文都徧弱,校內有沒有討論及提出相應措施改善中文?
在網上只看到主科成績,請問GH 文理商那邊較強? 另外德小升中那批會否認為外校生搶走S1位而心存芥蒂?謝。

Cliokohonda 發表於 19-1-29 09:01
請教一下GHS近幾年DSE中文都徧弱,校內有沒有討論及提出相應措施改善中文?
在網上只看到主科成績,請問GH ...
入到GH既S1學生,又點會認為人地搶佢位呢?
只有入唔到個班先可能會有呢種想法吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-29 16:39
入到GH既S1學生,又點會認為人地搶佢位呢?
只有入唔到個班先可能會有呢種想法吧!
...

唔係喎!曾經聽過我校的女仔過到去曾被短暫仇視,原因係收我哋太多,搞到佢哋小學D老友不能一起上!但熟落後便沒事了

bettyay 發表於 19-1-29 17:02
唔係喎!曾經聽過我校的女仔過到去曾被短暫仇視,原因係收我哋太多,搞到佢哋小學D老友不能一起上!但熟落 ...

今年應該唔會再係咁啦

gigayan 發表於 19-1-29 17:19
今年應該唔會再係咁啦

點解今年唔會?另外請問係唔係平時功課都計分制?

今年收幾多外來生?

今年收幾多外來生?

其實就算德望中學冇收到的話,
大部分都去其他band1名校, YWGS/  MCS/ SSGS /St. Mary, & 油真, 不用擔心

pignet88 發表於 19-1-30 00:09
大部分都去其他band1名校, YWGS/  MCS/ SSGS /St. Mary, & 油真, 不用擔心
...
勁! 德望唔收都入 st Mary  MCS  

王家爸爸    發表於 19-4-20 10:26

pignet88 發表於 19-1-30 00:09
...
..

咁計,德望收嗰d大部份入 SPCC & DGS 冇難度.. ?

好強勁!!

有冇數據...

王家爸爸    發表於 19-4-20 10:26

回覆 siden 的帖子

請教一下唔係死讀書o既意思係咪多咗活動教學同埋少背誦?謝!

ceciduck 發表於 19-1-30 10:40
回覆 siden 的帖子

請教一下唔係死讀書o既意思係咪多咗活動教學同埋少咗背誦?謝謝! ...
GH一向無咩背誦的也無背默等等...

回覆 Confident 的帖子

我之前爬文見話呢幾年課程改革咗,咁係咪即係多咗分組活動或者做project之類?謝謝!

ceciduck 發表於 19-1-30 10:58
回覆 Confident 的帖子

我之前爬文見話呢幾年課程改革咗,咁係咪即係多咗分組活動或者做project之類?謝謝! ...

我們小一起都沒有背誦, 學校是主張專心上課融會貫通後應用返出來   
當然 , 溫測考時都要自行重溫或有些要背一下 (我想這也是合情理吧)
Project 是常有, 家長都不需幫忙, 同學們互相傾談合作完成

QQfishs 發表於 19-1-14 16:45
睇左ek一年,每次出現GH標題,都係果幾個追撃手不斷評批發放負能量,講尼講去都係同一個問題無限放大,如果 ...

有時我都真的不敢回應太多, 每次分享一定被窮追猛打
所以EK一直都不是太多GH的用家分享
其實在EK經常看到的GH資訊不是用家回應/分享
反而是朋友說 , 朋友女兒或聽聞
但其實好多都是不實報導

Ktfk 發表於 19-1-30 08:41
..

咁計,德望收嗰d大部份入 SPCC & DGS 冇難度.. ?

其實攞數據黎做咩?人地都無咩必要比數據黎証明lee咩野。
我諗無咩家長會有類似的數據響手,作為上網言論,咪參考下囉,再自己過濾,唔明點解要好似當自己係客人咁,你攞咩數據去証明件事

迷你人 發表於 19-1-30 11:52
其實攞數據黎做咩?人地都無咩必要比數據黎証明lee咩野。
我諗無咩家長會有類似的數據響手,作為上網言論 ...

但190樓,不知道是否寫錯/漏些什麼,如果有錯漏,確實講得太大喎!!!

Confident 發表於 19-1-30 11:17
有時我都真的不敢回應太多, 每次分享一定被窮追猛打
所以EK一直都不是太多GH的用家分享
其實在EK經常看到 ...

其實要靠你地分享多D,如「版主」大人,多年來也撐起港同的分享,有好有壞,令好多人深入了解港同,這樣不是造福人群及對學校好嗎!