用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊緣人 - 觀塘自一二
樓主: amycyc
go

邊緣人 - 觀塘自一二

christy2011 發表於 19-1-12 21:20
如真係好喜歡官瑪就自一,自二就保守。
一點要留意觀塘區晤夠b1位,加上小朋友暫時仲差少少先係1c, 咁要不 ...

我小朋友是1C

chunbb2 發表於 19-1-12 23:36
我小朋友是1C

如只心儀觀瑪,自一可照搏,自二懸空。黎緊操好呈三,確保B1
席位,大抽獎乙一照選觀瑪,機會應不弱。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-12 23:40

自2是否應該放觀塘官立?小朋友就讀官小,大抽獎是否乙1放觀塘官立,用聯繫位?

chunbb2 發表於 19-1-12 23:46

自2是否應該放觀塘官立?小朋友就讀官小,大抽獎是否乙1放觀塘官立,用聯繫位?

咁要視乎你是否只心儀觀馬,非君不嫁。

聯繫位只影響大抽獎,放自二作用不大,我亦相信官中自行不會點收
官小1c同學。(如有錯,請指正。)

christy2011 發表於 19-1-12 21:20
如真係好喜歡官瑪就自一,自二就保守。
一點要留意觀塘區晤夠b1位,加上小朋友暫時仲差少少先係1c, 咁要不 ...

仔屬B1C, 打算自行觀瑪,請問校風如何?

christy2011 發表於 19-1-8 21:39
回覆 amycyc 的帖子

自行一可以進取,自行二保守d好d
老師話亞仔成績屬B1b,佢好鍾意聖言,如果自行報聖言和觀瑪,會否太進取呢?
星期四要交表,而家仲未決定倒,好苦惱啊!

Timbee 發表於 19-1-14 17:29
老師話亞仔成績屬B1b,佢好鍾意聖言,如果自行報聖言和觀瑪,會否太進取呢?
星期四要交表,而家仲未決定倒 ...

或許自行

1. 聖言
2. 觀瑪

派位乙部

1. 觀瑪

chunbb2 發表於 19-1-14 11:11
仔屬B1C, 打算自行觀瑪,請問校風如何?

官塘區男生最乖的其中一間。你應趁這一、二天學校吃飯和放學時間,觀看學生普遍行為是否乖/壞。

Band 1C自行選觀瑪,就算陪跑玩吓,你還有自二的機會。

奥脫福 發表於 19-1-12 23:40

請問為何B1生乙一選觀瑪機會不弱?我很想聽聽分析,先謝

ferrari2007 發表於 19-4-9 14:37

請問為何B1生乙一選觀瑪機會不弱?我很想聽聽分析,先謝

因為有間區內大熱男校擔左大旗嘛!

奥脫福 發表於 19-4-9 15:09
因為有間區內大熱男校擔左大旗嘛!

我都係咁諗
但係以今年嘅人數走勢,我擔心觀瑪擺乙一都好大競爭,雖然揀佢嘅人數一定唔及聖言,但應該都為數不少
以你嘅推算,你覺得順天定觀瑪入嘅機會大(男仔),另外如果揀觀官又點睇?觀官有一個唔好嘅地方就係佢聯繫小學攞走左部份學位
三更嘅競爭,你會點排?

回覆 ferrari2007 的帖子

會不會考慮將官,景嶺,迦密?都有十幾個位俾官塘區

ferrari2007 發表於 19-4-9 18:37

我都係咁諗
但係以今年嘅人數走勢,我擔心觀瑪擺乙一都好大競爭,雖然揀佢嘅人數一定唔及聖言,但應該都為數不少
以你嘅推算,你覺得順天定觀瑪入嘅機會大(男仔),另外如果揀觀官又點睇?觀官有一個唔好嘅地方就係佢聯繫小學攞走左部份學位mouth:" />!
三更嘅競爭,你會點排?

如果觀瑪擺乙一都驚好大競爭,咁放乙二咪仲「震」過貓王?

以純放乙一計,個人相信順天的競爭會比觀瑪大。因為以男女校計,順天
已執區內牛耳。至於觀官,應有一大班兩間官小的B1同學會放乙一,咁
競爭到底有幾大,可以自行衡量。

由於可能有潛在利益衝突,我心中的B1同學KL5的排位不便提供,望
見諒!

奥脫福 發表於 19-4-9 19:28
如果觀瑪擺乙一都驚好大競爭,咁放乙二咪仲「震」過貓王?

以純放乙一計,個人相信順天的競爭會 ...

多謝意見
其實只想收集下意見~3間都唔會放乙2,但想知邊間會最搶手

christy2011 發表於 19-4-9 18:52

會不會考慮將官,景嶺,迦密?都有十幾個位俾官塘區

心中打算觀瑪/觀官,想知道邊間抽到嘅機會較大?2間同區就腳可省卻返學時間~但請問你所提嗰幾間會多人爭嗎?始終量少⋯⋯

ferrari2007 發表於 19-4-9 20:14

多謝意見
其實只想收集下意見~3間都唔會放乙2,但想知邊間會最搶手

以B1校計,我估:聖言、SP、觀官。

無人知多晤多人揀

你公子踢波掂唔掂?

觀瑪呀,你踢波掂就B23都有偈傾
今年成功得D2總冠軍,明年再闖D1
校__想長留D1的
今年搵左鄧Sir揸旗似乎隊波真勁左呀
不過足球夢本身好鬼過時
連B3男校都唔發啦

但唔緊要
幫到你升B1校就得