用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 VS 沙田蘇浙
樓主: conly
go

聖羅撒 VS 沙田蘇浙   [複製鏈接]

回覆 limehouse 的帖子

呢句又真,我囡一凍D就成隻糭咁返學,但係學校對面果D書院師姐得件冷衫+頸巾咁等校車,真係好大對比

limehouse    發表於 19-1-9 16:01

回覆 kirstyau 的帖子

Kirstyau, 你阿囡今年funfair會唔會返小學部幫手/探老師呀?見年年都有D S1師姐果日係度同老師分享中學近況。

熱媽 發表於 19-1-9 16:05

Kirstyau, 你阿囡今年funfair會唔會返小學部幫手/探老師呀?見年年都有D S1師姐果日 ...

會呀!佢好掛住d老師,書院D同學佢地都話會返。

醒目開學勳章

conly 發表於 19-1-9 15:48

係咪咩人都去得? 要入場卷嗎?

要有入場券先入得㗎

回覆 conly 的帖子

因為同一辨學團體會加分,我去想入兩間講座,說實話我比較喜歡恩,沙田那間開場講了35min都係介紹佢學校英語話劇,食飽飯去很想瞓,非常難頂,最後重點介绍只有30min,但用家鐘意沙田,校舍新好多,我亦覺得近我家但恩係bk話成積麻麻,咁真係唔知,開放日入八大校成積如下:恩68%,沙田1c72%,沙蘇80%
所以只差10幾個%,我唔敢博,係讀到就讀到,不差嗰10幾%

kayen 發表於 19-1-9 16:59

因為同一辨學團體會加分,我去想入兩間講座,說實話我比較喜歡恩,沙田那間開場講了35m ...
所以你最後選擇了沙1c & 恩

係丫!因仔比較內向,同佢去羅定邦試水温,in時都冇乜講野,唉!所以沙蘇就算成積得都窄窄哋,今星期去德信in,希望佢好D

kirstyau 發表於 19-1-9 15:33
又冇留意轉左,聽朝睇下校車中學姐姐轉左咩  2個女好期待書院個funfair, 知唔知今年幾時?希望唔好 ...

fun fair係以前一年一度大project, 好辛苦但開心

kirstyau 發表於 19-1-9 16:06

會呀!佢好掛住d老師,書院D同學佢地都話會返。

我年年都有返去玩

回覆 sissysze 的帖子

每年Funfair其實除咗可以比同學玩餐飽之外,仲可以比機會班舊生聚舊同探下老師傾下心底話。

conly 發表於 19-1-8 18:40
多謝晒咁多位媽咪嘅意見,我問過亞女介唔介意女校,太嚴,唔比出外lunch & 辛苦,佢都話接受, 我諗我知點揀 ...

沙蘇活動好多,如果中意唱歌跳舞應該好岩,我見youtube 有好多唱歌跳舞比賽片段,水準都吾錯,學生好似習慣面對群眾甘,聖就傾向成績好為主,所以睇下家長用家中意邊樣,覺得比較好動就選蘇,文靜型就選聖,
自行覺得聖機會好大,因小左男仔,新界女多選擇同讀吾慣吾會選女校,聖今年都重有叩門位,蘇就不設叩門,中一收120個無人退
但系本區抽獎當然沙蘇機會大好多,聖好似得10幾個位本區,大抽獎本區人反而小選沙蘇,因有幾間名氣好d既同吾中意普教中,我想自行都有吾小系外區報的,今年大概有300人報吧

kayen 發表於 19-1-9 18:26

係丫!因仔比較內向,同佢去羅定邦試水温,in時都冇乜講野,唉!所以沙蘇就算成積得都 ...
祝你成功

gigiyyc 發表於 19-1-9 20:54
fun fair係以前一年一度大project, 好辛苦但開心

是聖羅撒書院還是小學有funfair?如何攞飛?

angiehouse 發表於 19-1-9 23:02

以我所知自行好多外區,由其唔夠B1位嘅情況下可能想搏下,本區家長較了解沙田中學,所以返而報嘅唔算好多。

conly 發表於 19-1-8 13:20
亞女學校給 BANDING 為 1B全級 61/162 & 46/160
那間機會大D?

樓主,比多d資訊您,St.Rose有Eng Lit 讀,通識DSE用英文考,不過高年班無視藝,沙蘇就可選音樂,視藝二科考DSE,高年班會轉反用中文教通識,我覺得尼d都可參考下,睇下用家 強項同喜好

其實由大埔跨出沙田會否跌BANDING? 我樓上有MAMI話我女冇可能1B, E+好驚, 唔知遞唔遞FORM好

回覆 417bbs 的帖子

SRL書院,小學 和幼稚園都 各有funfair架唔同日子(小學幼稚園就同一日)。D飛就比學生的,街外人呢就通常係識學生/老師先可以去。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 18:31
我都建議你揀聖羅撒,校風嚴學生纯品,英文好,DSE成績仲好得。

請問有冇SRL的DSE可以分享?因SRL係我個網屬他區,依家玩大抽獎,唔知要點排,之前冇留意過SRL,好頭痛

JackyHY 發表於 19-3-30 00:21
請問有冇SRL的DSE可以分享?因SRL係我個網屬他區,依家玩大抽獎,唔知要點排,之前冇留意過SRL,好頭痛
...

你可以参考  hkpapa852 的數據作参巧

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1&page=6
‹ 上一主題|下一主題