用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 VS 沙田蘇浙
樓主: conly
go

聖羅撒 VS 沙田蘇浙   [複製鏈接]

ktdanielli 發表於 19-1-8 22:29

通常天主教既女校,通常都唔嚴,因為冇左啲男仔,玩得好癲, ...

又好似,仲係有修女參與管理既中小學,仍然係偏向嚴肅~~~

mcl203 發表於 19-1-9 00:30
又好似,仲係有修女參與管理既中小學,仍然係偏向嚴肅~~~

仲有幾多間中小學,有修女直接參與日常管理的,她們都在幕後做了校籃校董,一年最多味兩三次係學校見到佢地,有2次是開學結業彌撒,另一次是校運會頒獎。

ktdanielli 發表於 19-1-9 07:35
仲有幾多間中小學,有修女直接參與日常管理的,她們都在幕後做了校籃校董,一年最多味兩三次係學校見到佢 ...
修女通常住埋係學校喎,點會見咁少。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-9 07:44
修女通常住埋係學校喎,點會見咁少。

我所謂見,是她們日常的實質參與,不是行來行去。就算住係到,佢地都好少行來行去,她們是有工作的,日間她們好多去了聖堂辦事,黃昏才回來,點會成日見。PP 和上智都有修女住係到,又唔覺得這2間中學啲女仔唔活潑。

天主教徒好選擇,以宗教理念教育及有宗教禮儀
http://www.hksrl.edu.hk/images/events_2018-2019/OpeningMass/album/index.html

重視學術,留意到網頁的相片及資料已是早年的,或許未update

都唔係早年,係上年嘅相喎。其實宜家香港d細路學業壓力咁大,好多學校都唔會特別另添壓力比學生。
D人話SRL天主教有修女好嚴,令我聯想到會郁d捉校服、扣橾行分、要規行距步、步步為營,但阿女讀咗年幾,我又完全冇聴過,阿女仲話今年入嚟d中—生好”活潑",仲好似小學生咁跑嚟跑去。

我有朋友今年入咗SRL, 暑假著短褲返學校攞嘢唔比入, 要著長褲

conly 發表於 19-1-8 23:58
希望亞女能順利考入心儀中學。由呈一開始我情緒已經出咗問題,仲要等到7月先知結果,希望盡快過啦!香港教 ...
雖然會勸你放鬆d啦,但自己經歷過,完全明白。希望快d過,去到中學就靠佢目己,我哋會舒服好多。我成日覺得小學好重要,我哋要幫佢打好個底,讀唔讀到其實定咗(特別女仔),幫佢入到間好嘅中學,我責任完咗八成,唔使再咁貼身,加油呀

我都係咁諗,上到中學佢都唔會再聽你支笛,我就係怕嘥咗個機會啫

回覆 conly 的帖子

SRL 係唔比著短褲回校,我估都係想保護班囡,著得太短,比附近D屋村阿伯眼望望就唔好啦!

limehouse    發表於 19-1-9 09:20

conly 發表於 19-1-9 08:59
我有朋友今年入咗SRL, 暑假著短褲返學校攞嘢唔比入, 要著長褲
噚日有個學生响school secret呻佢早兩日請病假著住校服番學校,不過冇著白襪著咗黑襪,書記都唔比入,d學生都竟然一面倒話佢唔啱。學校都有講明著便服,唔可以著背心同短褲嘅。
題外話,其他中學都好似係,如果夏天體育堂要番去換衫,但冬天唔使,因為夏天短褲,冬天長褲。可能中學就係唔想d學生著住短褲响街行,特別d男仔,飛毛腿/曱甴脚,唔太好睇?

conly 發表於 19-1-9 08:59
早排朋友同我講個女在st rose 返學,一早由旺角入沙田仲要天氣好凍,但唔比著羽絨。但佢話小學係可以。

conly 發表於 19-1-9 09:15
我都係咁諗,上到中學佢都唔會再聽你支笛,我就係怕嘥咗個機會啫
係架,中學又另一階段。呈二過咗,四五成真係睇運氣

hopelo 發表於 19-1-9 09:21
早排朋友同我講個女在st rose 返學,一早由旺角入沙田仲要天氣好凍,但唔比著羽絨。但佢話小學係可以。
...
倘學生穿上整齊之冬季校服後仍感不足,則可額外加穿厚長深藍或黑色大衣保暖,但必須於是日以書面形式知會校方,校方定當酌情處理。我相信香港大部份學校規矩都差唔多。

ktdanielli 發表於 19-1-9 07:35
仲有幾多間中小學,有修女直接參與日常管理的,她們都在幕後做了校籃校董,一年最多味兩三次係學校見到佢 ...

保祿和嘉系似乎並不輕鬆喎~~~

mcl203 發表於 19-1-9 09:36
保祿和嘉系似乎並不輕鬆喎~~~

PP 輕鬆,嘉系不清楚。

ktdanielli 發表於 19-1-9 09:57
PP 輕鬆,嘉系不清楚。

我指聖保祿,保祿就唔知了~~~

我也跟你一樣有同樣問題,但我住沙田,大埔讀書,我保守D,一間沙田1c,一間恩主,因今年競争大咗,又怕呈三有差池,我哋英文呈一及二也是7字頭,但總體係b1b~c

沙蘇爬文去年300人申請,得40個位,對誇區而我哋係弱區真係幾微,除非有特異工能及面試好出衆或成績表全a,
我係你會選聖羅撒,起碼機會大D及它也是好好嘅學校

還有大埔今年位小人多,北區也來爭,呈三失小小準跌去1c或b2頭邊缘人就煩,恩校長話舊年全b1,今年5英中一定係b1先入到,你囡囡如入聖機會大就放馬,沙田中學點都好過大埔

hopelo 發表於 19-1-9 09:21
...

唔止SRL, YWGS都唔比外穿其他大褸,咁大個人,入面唔識用其他,穿其他保暖衣物?
‹ 上一主題|下一主題