用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 VS 沙田蘇浙
樓主: conly
go

聖羅撒 VS 沙田蘇浙  

conly 發表於 19-1-8 18:29
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁聖羅撒呢?
我都建議你揀聖羅撒,校風嚴學生纯品,英文好,DSE成績仲好得。

417bbs 發表於 19-1-8 13:33
聖羅撒和蘇浙學生都好乖 蘇浙就普教中 聖羅撒通識用英文教 要睇邊間適合
...
沙蘇學生並非唔乖,但唔少學生拍拖

回覆 ktdanielli 的帖子

唔知,有冇人有資料?另想問Form 用電腦打會唔會冇誠意?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 18:31
我都建議你揀聖羅撒,校風嚴學生纯品,英文好,DSE成績仲好得。
多謝你呀!因為我自己照顧亞女又要返工,我都怕佢學壞,所以都想揀校風嚴D嘅學校

樓主囡囡成績有B1B, 自行聖羅撒機會都大。始終沙蘇同聖羅撒特質好唔同,最好問清楚阿女意向。至於收嘅機會,如果真係估嘅,真係五五,SRL收50個,蘇40個,但SRL少咗男仔競爭。如果阿女無所謂,就睇你自己,我自己當初就鍾意佢女校、英文好、有Eng Lit........當然有人亦認為男女校嘅女仔活潑d、大方d.....你要自己考慮考慮

多謝晒咁多位媽咪嘅意見,我問過亞女介唔介意女校,太嚴,唔比出外lunch & 辛苦,佢都話接受, 我諗我知點揀,希望佢可以入到啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-8 19:12

conly 發表於 19-1-8 18:36
多謝你呀!因為我自己照顧亞女又要返工,我都怕佢學壞,所以都想揀校風嚴D嘅學校 ...

咁你要睇多啲评语作参考。有冇睇過呢個 post

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3724612&extra=page%3D3&page=3

limehouse 發表於 19-1-8 18:37
樓主囡囡成績有B1B, 自行聖羅撒機會都大。始終沙蘇同聖羅撒特質好唔同,最好問清楚阿女意向。至於收嘅機會 ...

同ㄧ問題,將form 用電腦打可以嗎?

ktdanielli 發表於 19-1-8 20:09
我前年手寫,不過我相信冇所謂嘅。

ktdanielli 發表於 19-1-8 20:09
其實冇乜所謂,我仔當年都係用電腦打。

limehouse 發表於 19-1-8 21:17
我前年手寫,不過我相信冇所謂嘅。

去年多少人自行報聖羅撒呢。

ktdanielli 發表於 19-1-8 21:30
去年多少人自行報聖羅撒呢。
真係唔知

conly 發表於 19-1-8 18:40
多謝晒咁多位媽咪嘅意見,我問過亞女介唔介意女校,太嚴,唔比出外lunch & 辛苦,佢都話接受, 我諗我知點揀 ...
太嚴ㄧ其實我完全唔覺學校嚴,阿女話冇罰呢罰路,唔准呢樣嗰樣。反而我覺得D女仔都幾呢啡,我個女對襪頭鬆哂都冇比老師話。同事個女無宗教背景男女校,反而唔准戴耳環,但SRL反而比,只要唔太大、圓型就ok。所以傳聞不要盡信。

limehouse 發表於 19-1-8 21:46
太嚴ㄧ其實我完全唔覺學校嚴,阿女話冇罰呢罰路,唔准呢樣嗰樣。反而我覺得D女仔都幾呢啡,我個女對襪頭鬆 ...
唔嚴??

conly 發表於 19-1-8 22:02
唔嚴??

我係n年前用家(舊生),個人覺得唔嚴,學校生活好開心,以前小測係多,但咁樣令我地應付考試變得輕鬆
上年暑假欣賞師妹嘅The Sound of Music演出,睇得出而家嘅英文不比我地以前差,喺直屬小學頭一批出走兼要收唔少直小band 2,加上沙田最叻嘅又唔揀嘅情況下,師妹們有呢個dse成績係唔易

limehouse 發表於 19-1-8 21:46
太嚴ㄧ其實我完全唔覺學校嚴,阿女話冇罰呢罰路,唔准呢樣嗰樣。反而我覺得D女仔都幾呢啡,我個女對襪頭鬆 ...

通常天主教既女校,通常都唔嚴,因為冇左啲男仔,玩得好癲,勁過男女校。

阿女上年映班相(同校長班主任一齊映),一張係正經傳統嗰隻,一張係擺咸蛋超人變身手勢,一張雙手舉V字手勢,完全感覺到練校長態度好開通

limehouse 發表於 19-1-8 22:48
阿女上年映班相(同校長班主任一齊映),一張係正經傳統嗰隻,一張係擺咸蛋超人變身手勢,一張雙手舉V字手勢 ...

—年幾次考試? 及考試在那些月份?

希望亞女能順利考入心儀中學。由呈一開始我情緒已經出咗問題,仲要等到7月先知結果,希望盡快過啦!香港教育制度真係好痛苦

conly 發表於 19-1-8 23:58
希望亞女能順利考入心儀中學。由呈一開始我情緒已經出咗問題,仲要等到7月先知結果,希望盡快過啦!香港教 ...

放鬆啲别太紧張,否則容易影響小朋友。無論小學、中學、大學甚至出來社會工作,响競爭型社會競爭是無可避免,升中只是人生中其中一個過程,只要孩子盡了力就已經足夠,而且今年升中學童未算太多,再過幾年升中學童高峰期肯定仲難攪。隨遇而安吧! 加油。