用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多 ...
樓主: janice_BB
go

銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-10 09:15
妳真係衰

入U率, 本來都叫有參考價值, 但隨住學校既精彩演譯, 入U率既參考價值, 已經變到好似以前 ...
咩丫, 小女子不才, 有唔明就要請教架喇

噚晚極度眼訓下睇左 WFN 17/18 校務報告, WFN 玩既偽術少好多, 有講明係大學學位, 恆管係今年先命名做恆大, 無得搭單住, 咁樹大有無計埋唔知喇.

前輩~~我有無理解錯呢

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-10 09:40
咁留多把簡尺俾妳! 要木尺定鋼尺?
鋼喇, D 聲好聽 D, 記得預埋厚手套畀我, 免得連自己隻手都痛埋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 19-1-10 09:15

妳真係衰

入U率, 本來都叫有參考價值, 但隨住學校既精彩演譯, 入U率既參考價值, 已經變到好似以前 ...

你仲衰!

本來都想出下文托下一中,話唔定區區一個新校舍就引來「盲搶黃」,點知
俾你踢到爆哂。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-10 09:59
你仲衰!

新校舍引嚟盲搶潮, 小一經常發生

中學呢, 學校唔公開資料, 跟住搵多D人嚟唱好先易D引嚟盲搶潮

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-10 10:23
新校舍引嚟盲搶潮, 小一經常發生

中學呢, 學校唔公開資料, 根住搵多D人嚟唱好先易D引嚟盲搶潮
有無潛力 post 畀我睇睇呢?

miriam 發表於 19-1-10 10:38
有無潛力 post 畀我睇睇呢?
睇吓屯門個間馬可賓, 多年嚟乜都唔公佈一樣引嚟盲搶潮

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-10 10:39
睇吓屯門個間馬可賓, 多年嚟乜都唔公佈一樣引嚟盲搶潮

201 8 (第 七 屆) 香港中學文憑試學生表現

回覆 miriam 的帖子

睇咗咁多頁,發覺有好多問題都未真係解到,等我一釋前嫌先:

1. WFN校長,如無意外,做埋今年就退休,學校上年尾開始已經進行緊招聘工作(例如刊報),校長係生物博士出身的

2. 點解WFN校務報告咁少偽術呢,

因為東華三院18間中學所有校務報告都要求統一格式,每份報告用的字眼,

排版和數據類別幾乎一模一樣,自然就好難有空間讓WFN改動數據同字眼

3. 校務報告中時升學數據,都講左10萬次,這個數據完全不等於Jupas派位結果,因為校務報告中的數據係點樣得返黎呢,係每年jupas派位之後一兩個月(9-10月),學校教學助理會打電話俾逐個應屆畢業生,詢問他們的去向,數據是透過電話調查收集返嚟的,所以為何數據叫「畢業生出路」而非其他名,所以比較數據是要小心,不要「用錯量度單位」,呢個東華制式校務報告真係好難令人睇得明,太落後

如果要睇Jupas派位數據,學校只會在每年的內部家長晚會和資訊日公佈,今年的數據為58.7%Jupas學士學位,17和16年分別係56.5%和58%,以往學校一向將家長晚會的Powepoint擺上校網有得睇,不過唔知點解今年開始冇,所以外人再無法得知jupas數據

4. 學校樂團水平係點呢,剛剛一兩個月前先係大型音樂比賽(香港青年音樂匯演)攞咗銀獎,都叫有進步,如果攞咗金獎代表什麼呢,代表學校樂團已經與拔萃同喇沙同一級別(都知道,WFN每年都係選擇參加「高級組」樂團比賽,每次對手都係全港頭嗰幾間,要攞金獎談何容易)

最後一句,呢個校長真係唔識谷成績,佢走真係可喜可賀

醒目開學勳章 王國長老

Gunfm1939 發表於 19-1-10 11:02

睇咗咁多頁,發覺有好多問題都未真係解到,等我一釋前嫌先:
其實呢, 你唔使解釋咁多, 轉校長又好, 轉校監都唔關我事.

報告要統一格式又點, 要玩數據偽術一定會玩到.

miriam 發表於 19-1-10 10:57
近5年計, 2018年已經係呢間中學公佈最多資料既一年了

睇咗咁多頁,發覺有好多問題都未真係解到,等我一釋前嫌先:1. WFN校長,如無意外,做 ...
原來校長會走, 多謝你既資訊, 即F1生唔一定要個個禮拜跑圈了。因為佢成績回升已經做得唔錯, 但阿女唔想跑圈.............咁大抽奬可以列入考慮範圍了。希望新校長可以重回學術上, 回覆昔日AL年代既雄風。

睇咗咁多頁,發覺有好多問題都未真係解到,等我一釋前嫌先:1. WFN校長,如無意外,做 ...
WFN既資料呢.... 其實真係好多花神, 係所謂TWGH統一規格之內年年都有D突破...... 早幾年仲有D數字係份校訊南園中提過下, 近兩年又無晒數字了! 不過今年有係校務報告加多咗少少數字

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-10 11:21
近5年計, 2018年已經係呢間中學公佈最多資料既一年了
睇完真係拍手掌架

miriam 發表於 19-1-10 11:11
其實呢, 你唔使解釋咁多, 轉校長又好, 轉校監都唔關我事.

報告要統一格式又點, 要玩數據偽術一定會玩到.

統一埋數據就可能真係乜都睇唔到了~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-1-10 11:27
原來校長會走, 多謝你既資訊, 即F1生唔一定要個個禮拜跑圈了。因為佢成績回升已經做得唔錯, 但阿女唔想跑圈 ...
WFN 已經都多左野睇, 公大同樹大既數應該唔多, 只係對比15-16 年黎講係跌左.

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-10 11:35
統一埋數據就可能真係乜都睇唔到了~~~
咁佢話大學學位, 公大同樹大都係大學黎

miriam 發表於 19-1-10 11:37
WFN 已經都多左野睇, 公大同樹大既數應該唔多, 只係對比15-16 年黎講係跌左.
...
但佢哋高分既比率唔錯, 係科中文衰D。

miriam 發表於 19-1-10 11:35
睇完真係拍手掌架
14/15年時, 得呢D資料咋.......

https://www.makopan.edu.hk/CustomPage/92/HKDSE_performance.pdf

但都話自行有成600人爭住入喎

miriam 發表於 19-1-10 11:38
咁佢話大學學位, 公大同樹大都係大學黎

你係咪打手先?~~~

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-1-10 11:40
但佢哋高分既比率唔錯, 係科中文衰D。
英中好多都係英文好, 中文差少少, 呢樣真係死症

屋企人中文 2 左, CU 都有畀 offer, 不過今年轉左去 HKU 讀 lu.

‹ 上一主題|下一主題