用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多 ...
樓主: janice_BB
go

銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多  

其實wfn 校長過嚟主要係搞新校舍個project, 好似話佢仰係Engineer background.  佢都好快退休。

同埋呢幾年嘅學生就係當年去借校舍果批,據說質素真係比銀禧同期學生稍弱。  但返回九龍塘後,收生能力就逆轉了。  要等多3至4年才能見真章。

siulili 發表於 19-1-8 22:32
其實wfn 校長過嚟主要係搞新校舍個project, 好似話佢仰係Engineer background.  佢都好快退休。

同埋呢幾 ...

九龍城的家長,真的不會貪黃笏南的靚校舍?

siulili 發表於 19-1-8 22:32

同埋呢幾 ...
我都有聽過佢就快唔做, 不過等咗成年都無聲氣。我都同意你講法, 我哋都有好多叻同學今年會揀黃笏南, 學校硬件真係無得彈。

little_yolky 發表於 19-1-9 08:20
我都有聽過佢就快唔做, 不過等咗成年都無聲氣。我都同意你講法, 我哋都有好多叻同學今年會揀黃笏南, 學校硬 ...

我都鍾意 可惜我個未到班

little_yolky    發表於 19-1-9 08:57

tpmon 發表於 19-1-8 23:29
九龍城的家長,真的不會貪黃笏南的靚校舍?

你回覆係問句? 當年係要去沙田返學,好多人唔願去,靚唔靚校舍已係其次。 講真,銀禧校舍都唔得啦,但佢係九龍塘,二選一,當時的確係寧選銀不選黃。 阿女同學可以第二自願都派入黃就可想而知。
如果講今年中6學生係中一舊校 中二至中四借校, 要中五至中六才回新校,舍,新校舍點都有陣裝修味,我朋友個仔第一年鼻敏感發得好嚴重,比你係家長,呢幾年你會點幫仔女選校?

little_yolky 發表於 19-1-9 08:20
我都有聽過佢就快唔做, 不過等咗成年都無聲氣。我都同意你講法, 我哋都有好多叻同學今年會揀黃笏南, 學校硬 ...
呢個我都係聽朋友講佢年紀快退休,但學校內部又好似無咩風聲。 但如果只講讀書,我覺得讀書風氣都係同學間形成 校務行政對學生影響係咪咁大呢? 如果你話好谷,我又覺得唔係咁想。

siulili 發表於 19-1-9 09:41
你回覆係問句? 當年係要去沙田返學,好多人唔願去,靚唔靚校舍已係其次。 講真,銀禧校舍都唔得啦,但佢係 ...

近年挾新校舍回歸九龍塘又確實已多番人競爭了

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3728397&extra=page%3D1

siulili 發表於 19-1-9 09:48
呢個我都係聽朋友講佢年紀快退休,但學校內部又好似無咩風聲。 但如果只講讀書,我覺得讀書風氣都係同學間 ...
校長最有關係, 都唔係話谷既問題, 佢哋話校長搞好多活動, 例如花時間搞個樂團, 但希望可以花多D時間改善學術上好D咁。教學除咗谷, 都仲有好多嘢可以做, 尤其初中。

的確係快將退休

little_yolky 發表於 19-1-9 10:37
校長最有關係, 都唔係話谷既問題, 佢哋話校長搞好多活動, 例如花時間搞個樂團, 但希望可以花多D時間改善學 ...
但係佢用咁多錢起個演奏級表演廳,要搞個樂團係要交功課,無可厚非。
至於成績,老師都有好多責任 不單是校長。 每科有科主任, 計劃書應該是他們建議給校長吧,當然我明白如校長嘅心專注在學業上會更好,但有時籌完錢 都要交功課給捐款者的。 否則點交代用左咁多錢係個演奏廳上呢~

講咗咁耐,似乎真係無人識睇WFN份校務報告既資料。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-9 18:07
sorry, 離左題, 佢係香港 UGC granted degree course.
銀禧係 所有大專院校乜都計

義氣仔女 發表於 19-1-8 17:31
詳細就唔方便講太多,因為一講就知係我,但我覺得黃記既樂團水平唔係佢吹到既咁勁,我聽過樂團演出,覺得 ...

其實WFN樂團水平不是吹到天咁高囉
今年音樂節成績同上年一樣一般般

義氣仔女 發表於 19-1-8 17:31
詳細就唔方便講太多,因為一講就知係我,但我覺得黃記既樂團水平唔係佢吹到既咁勁,我聽過樂團演出,覺得 ...

看看今年音樂節WFN是什麼成績?一個金獎都無吖

醒目開學勳章 王國長老

請賜教
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

自行階段, 唔方便講咁多呀, 咪俾版主話係打手封咗艇咪弊? 其實大圍嘢放咗出嚟, 家長應該自己研究一下, 諗下到底數字講緊D乜, 唔好剩係人哋咁話就咁睇先好。始終, 我哋唔想太左右某一年既選校情況。

miriam 發表於 19-1-10 00:33
請賜教
妳真係衰

入U率, 本來都叫有參考價值, 但隨住學校既精彩演譯, 入U率既參考價值, 已經變到好似以前賣樓既建築面積咁.

3322率, 對B2中學嚟講係緊要, 對B1中學嚟講不太重要, 不過都可以話俾我地知, 間B1中學既補底掂唔掂

要真係去評估B1中學水平, 要睇科目/整體既4+, 5+, 5*+, 5**率

A校和B校無法直接比較, 咪去搵C校同D校既資料比較吓囉, 反正全香港仍然有不少學校係會公佈好詳盡既DSE成績, 總有方法去比較/評估學校既. 當然, 如果學校乜都收收埋埋, 咁就無辦法啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-1-10 08:42
自行階段, 唔方便講咁多呀, 咪俾版主話係打手封咗艇咪弊? 其實大圍嘢放咗出嚟, 家長應該自己研究一 ...
簡尺已預備, 快D伸隻手出嚟!

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-1-10 08:42
自行階段, 唔方便講咁多呀, 咪俾版主話係打手封咗艇咪弊? 其實大圍嘢放咗出嚟, 家長應該自己研究一 ...
咁我一定係打手, 成日隔空打學校寫校務報告既人隻手
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-10 09:38
咁我一定係打手, 成日隔空打學校寫校務報告既人隻手

咁留多把簡尺俾妳! 要木尺定鋼尺?