用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多 ...
樓主: janice_BB
go

銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多  

回覆樓主:

WFN⋯⋯一科中文37人不達標,攞你命三千!

校方要想下計仔,不是反思,是要加緊調整!

Yanamami    發表於 19-1-8 14:19

janice_BB 發表於 19-1-8 11:30
多謝你覆我, 依你所講, 黃笏南會唔會已經不是B1水平?
响呢個自行階段, 佢係唔係B1水平唔重要, 最重要係, 好多B1生會報, 即係, 唔易入係真既。

little_yolky 發表於 19-1-8 11:33
當聯繫都話自己係B1C既情況底下, 我覺得佢哋既差距再唔係差距了, 當然, 我自己係prefer銀禧多D, 但有家長可 ...
早兩三年, 華英比迦密好少少, 但近一兩年, 迦密已追上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

路人甲22 發表於 19-1-8 11:58
其實銀禧成績是否已超越WFN?
或WFN成續是否已跌落1C~2A水平?
謝謝指教
黃笏南幾好喎, 阿女只係因為校長話F1學生一定要個個禮拜去操場跑圈, 同埋一定要學樂器, 所以叫我一定唔可以揀而已。

little_yolky 發表於 19-1-8 12:05
黃笏南幾好喎, 阿女只係因為校長話F1學生一定要個個禮拜去操場跑圈, 同埋一定要學樂器, 所以叫我一定唔可以 ...

首先要搞好一科中文先,37/15x人不達標⋯⋯直接影響3322=71%,不太理想。。。

路人甲22 發表於 19-1-8 11:58
其實銀禧成績是否已超越WFN?
或WFN成續是否已跌落1C~2A水平?
謝謝指教

我覺得成績銀禧不嬲都高少少, 課外活動各有所長, 大家各取所需

sukitelfold 發表於 19-1-8 12:27
首先要搞好一科中文先,37/15x人⋯⋯直接影響3322=71%,不太理想。。。
呢句真。

路人甲22 發表於 19-1-8 12:42
我都覺得銀禧近年DSE成續一路向上, 但WFN就好似每況愈下。
外甥今年選校,佢就喜歡WFN
但佢父母就想佢讀 ...
咁咪自一自二各一間囉。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:25
資深會員終於睇通了現實
等同有人話九真升左做 B1B, 前睇後睇都係一個攬炒格, 將非 9 大學位, 仲有自資丫, 副學士加埋晒就當升左格做 B1B 一樣囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

路人甲22 發表於 19-1-8 12:49
但佢父母吾想佢入WFN,所以好苦惱。 始終讀書係小朋友, 所以都希望佢可以入到自己鍾意嘅中學
...
黃笏南幾好, 有乜唔好? 校舎又新。你叫佢父母入去學校網頁睇下校務報告, 成績呢一兩年已止跌回升, 應該真係搬校舎問題影響而已。兩間學校差唔多, 就一定要跟小朋友意願自一填佢鐘意既, 最多自二填自己鐘意既, 我哋都係咁。

路人甲22 發表於 19-1-8 12:49
但佢父母吾想佢入WFN,所以好苦惱。 始終讀書係小朋友, 所以都希望佢可以入到自己鍾意嘅中學
...

銀禧較好

醒目開學勳章 王國長老

Sing13 發表於 19-1-8 12:53
銀禧較好
銀禧條數..............充滿藝.......偽.........術...............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-8 13:20
銀禧條數..............充滿藝.......偽.........術...............

其實看3322由7x%....做到88%,叫做進步,不看其他,也可接受,當然假設銀禧及WFN是band 1C,不應看3322的%,但冇辦法,二間沒有其他數據參考,唯有看保底數字!

3322,71.9%比88%⋯⋯銀禧好唔止少少喎。

醒目開學勳章 王國長老

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:07
其實看3322由7x%....做到88%,叫做進步,不看其他,也可接受,當然假設銀禧及WFN是band 1C,不應看3322的% ...
唔係呢個問題, 係計出黎條數 base on 咩呢?

miriam 發表於 19-1-8 14:09
唔係呢個問題, 係計出黎條數 base on 咩呢?

是否講緊32樓little講的問題?

醒目開學勳章 王國長老

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:11
是否講緊32樓little講的問題?
#32 唔係 little 喎