用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多 ...
go

銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多  

醒目開學勳章

銀禧入大學93.2%,  學位78.6%
黃笏南入大學(計3322)71.9%  學位45.09%

兩間唔係差不多, 點解可以相差咁遠?

janice_BB 發表於 19-1-8 10:02

估計黃笏南2018畢業生係係6年前升中時暫時(因原址重建緊)寄居大圍而影響九龍塘一帶BAND 1 學生係自行和派位寧先選銀禧導致當時銀禧所收學生質素高於黃笏南

bakusensei    發表於 19-1-10 11:28

入U率只能反映學校大約既水平, 不能真正反映學校既實力

MCS今年都係得66.7%Local degree, 咁係咪代表佢好唔掂呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-8 10:31
入U率只能反映學校大約既水平, 不能真正反映學校既實力

MCS今年都係得66.7%Local degree, 咁係咪代表佢好 ...
但如果入3大比率,都有类似的情况,是否也反映了实力呢?除非MCS不是入local U的人,是去外国一线大学。。。

猴子爸 發表於 19-1-8 10:47
但如果入3大比率,都有类似的情况,是否也反映了实力呢?除非MCS不是入local U的人,是去外国一线大学。。 ...
叻學生一定要入3大嗎?

唔夠叻既學生, 只要唔係太低分, 一樣可以入到3大水泡科

3大只係一個較有價值既參考指標, 但實際學校既實能, 最終還是要睇DSE成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-8 10:59
叻學生一定要入3大嗎?

唔夠叻既學生, 只要唔係太低分, 一樣可以入到3大水泡科

叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其他吧?如果每间中学都会一致性公布同样的DSE数据可作比较,当然最理想,否则3大率应该是Band1学校比较有可比性的指标。

猴子爸 發表於 19-1-8 11:04
叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其 ...
只好怪我係2013第1次提出  升3大學率, 升8大學率  概念  

2013部份著名中學文憑試表現

猴子爸 發表於 19-1-8 11:04
叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其 ...
3大率係可比性指標..... 要視乎學校如何定義入3大

不少學校, 會將"太空"等既課程照計入3大

所以, 即使大家叫入3大, 此定義也和彼定義不一樣, 水份遠比DSE高

細心留意今年黃笏南既校務報告, 就會知道佢係咩水平既中學.

不過佢補底真係差, 竟然攪到3322率連丘佐榮都不如

Lingfung813    發表於 19-1-10 00:00
Yanamami    發表於 19-1-8 14:16

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:09

当然是purely undergraduate degree那种啦。如果把太空,阿苏都放进去,这叫取巧,中学的校格都应该被质疑。

elbar 發表於 19-1-8 11:09
只好怪我係2013第1次提出  升3大學率, 升8大學率  概念  

2013部份著名中學文憑試表現
你造福人群才对。

greenapple1093    發表於 19-1-8 11:23

猴子爸 發表於 19-1-8 11:13
当然是purely undergraduate degree那种啦。如果把太空,阿苏都放进去,这叫取巧,中学的校格都应该被质疑 ...
咁可能有1/3所謂B1水平既中學的校格有問題了!

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:16
咁可能有1/3所謂B1水平既中學的校格有問題了!

社会的错

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jupas即副學士, 自資課程等等, 而78.6%學位, 係計算所有九大及其他自資課程/海外課程既大學學位? 而黃笏南所計既45.09%, 係真正Jupas大學學位? 因為大家講緊唔同既語言, 所以統計收字咪唔相同囉, 以我理解, 呢兩間學校既成績係好接近的。

有朋友當初(A-level年代)成績可選擇入科大讀Chem/Bio (唔太記得) or 入 Poly讀practical d嘅科,最後佢因名氣入了科大,佢話宜家好後悔。

little_yolky 發表於 19-1-8 11:19
利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jupa ...
資深會員終於睇通了現實

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jup ...

同意。。。

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jup ...
我認為兩間學校既成績係有差距

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:09

多謝你覆我, 依你所講, 黃笏南會唔會已經不是B1水平?

上面的table写Jupas, 下面table的degree,却有可能什么野鸡大学都包进去,倒也成理。
真的很误导消费者。。。

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:29
我認為兩間學校既成績係有差距
當聯繫都話自己係B1C既情況底下, 我覺得佢哋既差距再唔係差距了, 當然, 我自己係prefer銀禧多D, 但有家長可能有其他軟件既考慮, 所以加加埋埋, 兩間學校既差距就縮窄了。

BTW, 咁你既標準下, 覺得華英同迦密有無差距?