用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 CAC 與私人評估的分別
go

[學校] CAC 與私人評估的分別 [複製鏈接]

想問吓如果已排緊CAC, 在途中已找私人機構做了評估發現有問題並已開始排O位(暫時未有位), 咁到CAC有位時會否因為我哋已在私人機構做評估而stop我哋個case呢?
CAC同私人機構的評估有分別嗎? 私人機構的CP叫我哋唔好stop CAC個排期, 話因為CAC個評估team會全面啲, 唔止有CP only。 而排O位的社工也叫我哋睇吓CAC會唔會評估到係咪資優, 有update再通知佢(呢個我聽講應做唔到的, 要等到 6歲, 我小朋友而家先3歲)。聽講如果已做評估, CAC就唔會再幫我哋再做,對嗎?  因為佢哋都只係做評估再做referral only, 請問有無有經驗的家長可以講吓實際情況係點呢? CAC個角色係啲乜? 感激!
   1    0    0    0

Peace1234 發表於 19-1-8 09:29
想問吓如果已排緊CAC, 在途中已找私人機構做了評估發現有問題並已開始排O位(暫時未有位), 咁到CAC有位時會 ...

想問你私人係邊到評估?CAC係政府服務我覺得排到期去做多次都無壞,或者有些政府服務可以拿到。

回覆 mcrabbit 的帖子

我在扶康做,協康也有

去CAC 排期時,姑娘聲稱如果係私人做左, CAC 就唔會再做...但其實係私人做完心理評估..那報告只有效半年..
所以如果你排多個半年, 都建義去做多次...睇下小朋友進展...(因為你而家都可以幫佢幫私人訓練..應該依段時間唔多唔少會有D 進步掛)

其實CAC 做完, 目的都係比你去排O/I/S/E 位, 咁你都排緊..唔洗驚等得耐LA...

去CAC 做多次...只係多個參考O者..不過如果你問CAC 係米真係知道左你幾年前做過, 排到時唔肯幫你做多次, 我又未排到, 所以唔知呀...

回覆 PearPearzheng@ 的帖子

佢剛剛11日先在私人機構度做咗評估, 而家排緊O位。因為幫佢排O位旳社工叫我哋排到CAC時幫佢check吓係咪資優, 但又有朋友話做咗評估CAC唔會再幫我們再做的, 所以我都唔知點話比個社工知佢係唔係, 佢話係唔係資優的處理方法好似有啲唔同的, 我都唔太識...

Peace1234 發表於 19-1-10 17:15
回覆 PearPearzheng@ 的帖子

佢剛剛11日先在私人機構度做咗評估, 而家排緊O位。因為幫佢排O位旳社工叫我哋 ...

cac 都會在幫小朋友評估的,妳一開始唔一定要通知他們,我仔係協康評估後,半年左右排到cac都係一樣幫我仔評估,就算知道都評估

Yukiruirui888 發表於 19-1-17 19:16
cac 都會在幫小朋友評估的,妳一開始唔一定要通知他們,我仔係協康評估後,半年左右排到cac都係一樣幫我仔 ...

謝謝你呀~ 係就好啦,我囡上次做私人評估時未有幻想朋友仔,而家多咗個問題,情緒似乎嚴重咗,驚CAC因為佢响出面做咗而同佢close file.

咁請問在CAC見的係咩嘢人呢? 姑娘? 社工? 臨床心理学家定医生呢?  囡已在医院等緊睇心理科,好似好一樣咁。。。

Peace1234 發表於 19-1-17 20:49
謝謝你呀~ 係就好啦,我囡上次做私人評估時未有幻想朋友仔,而家多咗個問題,情緒似乎嚴重咗,驚CAC因為佢 ...

首先妳有無去cac排期,通常係見姑娘先,跟住見醫生

Yukiruirui888 發表於 19-1-17 20:52

上年巳排咗期,見過姑娘,填咗d好長嘅問卷,跟住比咗個號碼我,話今年5月會打比我或寄信比個確實日期我咋

Yukiruirui888 發表於 19-1-17 20:52

即係5月第1次見時就會見医生? 第1次見佢會唔會觀察囡囡同佢做評估定係只聽我講佢平時生活係点? 謝謝~

Peace1234 發表於 19-1-18 08:28
即係5月第1次見時就會見医生? 第1次見佢會唔會觀察囡囡同佢做評估定係只聽我講佢平時生活係点? 謝謝~
...

因為之前已經見左姑娘,黎緊5月份,係見醫生,會做評估,醫生會同妳傾下小朋友都會評估埋小朋友

adrio 發表於 19-1-19 10:13
回覆 Yukiruirui888 的帖子

政府智力普測中心!等 一至兩年吧

每區唔同,小朋友嚴唔嚴重問題(填問卷)!我都係排左半年就有
‹ 上一主題|下一主題