用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學成績退步
樓主: mall
go

小四數學成績退步 [複製鏈接]

tantanmama 發表於 19-1-14 11:10
數研係跟小朋友學校教程而教的, 一舨比學校教快少少. 所以, 如果學校係二年級教方程式, 數研會俾番相關topi ...

最好找學校附近,因為較了解學校的要求和深淺度。

回覆 tantanmama 的帖子

我的意思係, 學校考深, 題型喺出面揾唔到, 學校自己考得好深, 咁就要搵私補
我講方程果部分, 係只係家長個角度睇
但佢果課係3位加法

例如: _____ + 538 = 812 咁, 其實係方程, 但學校唔會教, 數研都唔會因為果部分而教方程

tantanmama 發表於 19-1-14 11:10
數研係跟小朋友學校教程而教的, 一舨比學校教快少少. 所以, 如果學校係二年級教方程式, 數研會俾番相關topi ...

未知上了數研後,成績如何呢?

karli_lam 發表於 19-1-14 17:04
未知上了數研後,成績如何呢?
我女數感好差, 數研令佢明多咗連帶數學成績係有D提升. 但其實我估起碼半班同學有外補數, 數研唔會令佢數學成績變得標青, 叫做唔落後就算了.

tantanmama 發表於 19-1-15 18:00
我女數感好差, 數研令佢明多咗連帶數學成績係有D提升. 但其實我估起碼半班同學有外補數, 數研唔會令佢數學 ...

oic....thanks and add oil

kayi0556 發表於 19-1-14 13:37

我的意思係, 學校考深, 題型喺出面揾唔到, 學校自己考得好深, 咁就要搵私補
暫時我覺得數研的題型也多樣化, 但我女升小四暑假先開始上數研, 冇睇過佢小二嘅教材. 不過, 你嘅例子 _____ + 538 = 812 係好基本的3位加數, 我女學校教快半年, 一年級下學期已有呢類3位加數的題目. 就算教科書出版社的二年級作業都有903 - _____= 387呢D題目, 數研又點會唔教? 而且, 我覺得學校考呢類題型亦唔係想考方程式, 同一條數有不同方法計吧.

個別教授一定係最能針對個別小朋友的進度, 揾到好的補數老師就梗係私補好啦.

以上只係個例子, 學校考的點止咁簡單,學校出的係三個數又加又減的方程(重要係要退位) , 其實亦好似前果排有網上討論的小一代數咁, 數研有同樣的數, 但都唔係小一教, 就算有, 都唔會難得過學校出的, 出面練習有同樣的題目, 但數量唔會多, 得果幾題, 對想進步的學生冇乜用
我只想帶出題型哩d,  學校出得難的, 要點對點揾方法
我唔排除數研對學生的效用,但如果發現題型唔對學校所出的, 就要針對咁搵老師

如果問題係只出於某d 難的題型, 私補係一個好選擇, 當然要揾個好老師, 而老師亦會花時間出數俾學生做, 咁就可以針對性解決難的題型

其實唔單止數學, 其他科都一樣, 好多名校都會覺得出面冇一間大型補習社教得到, 係因為學校出卷題型太唔同, 所以先想揾間有專補某間名小的補習社或有補果間學校經驗的私補

猴子爸 發表於 19-1-8 12:41
乜都唔理,係咁做,梗係唔得。
我自己的做法,先看功課有冇唔明嘅地方,解釋了,改一吓數字,再俾佢做多次 ...

我都會用這方法,將學校D卷改一下數字或在其他補充練習抄一些值得做的給小朋友做,還有限時間去做,訓練佢地要做得快

大人會用好多時間去準備

Raleigh 發表於 19-1-16 11:57
我都會用這方法,將學校D卷改一下數字或在其他補充練習抄一些值得做的給小朋友做,還有限時間去做,訓練佢 ...

真係好花時間,因為要針對性出題目,又要解釋,又有可能重做再重做,大人自己都好似讀多咗次小學咁。
下過咁樣勤力法係有回報嘅,始終數學勁高分,真係可以喺名次上拋離其他人,特別係d卷出得深的話

猴子爸 發表於 19-1-16 12:04
真係好花時間,因為要針對性出題目,又要解釋,又有可能重做再重做,大人自己都好似讀多咗次小學咁。
下過 ...

成也數學,敗也數學

回覆樓主:

有否機會看到小朋友錯什麼類型題目較多?

tantanmama 發表於 19-1-15 18:22
暫時我覺得數研的題型也多樣化, 但我女升小四暑假先開始上數研, 冇睇過佢小二嘅教材. 不過, 你嘅例子 _____ ...

我仔仔都係小四,可能數學課程深了,成績明顯較小三時低分了。想問問你在那一區的數研上課?
知唔知旺角/油麻地/佐敦那一間老師好一些?謝謝

030409 發表於 19-1-18 16:20
我仔仔都係小四,可能數學課程深了,成績明顯較小三時低分了。想問問你在那一區的數研上課?
知唔知旺角/ ...
Sorry啊, 我喺將軍澳區, 唔熟九龍區.  

伍sir 發表於 19-1-18 12:55
有否機會看到小朋友錯什麼類型題目較多?

減數、除數、HCF/LCM、低能短答題等等, 總之呢類題目可以扣20分!佢補咗數之後一直都好好, 但今年每況愈下, 唔知同個數學老師有無關, 呢位係佢全校唯一最憎既老師嚟, 舊年教中文, 佢諗住捱一年脫苦海, 點知今年升班又見佢, 轉教數。 平時功課/練習都做得好好, 但一測考就嚟料, 一有唔識個人就緊張企响度係咁諗。已經叫咗佢唔識要即刻跳過, 但落場果個係佢, 佢臨場表現差, 無辦法。不過上學期考試終於稍為收復失地, 上返88。之前只有6X。

tantanmama 發表於 19-1-21 10:43
Sorry啊, 我喺將軍澳區, 唔熟九龍區.

我都係住將軍澳區,請問你在哪一間數研? 那位老師好些?
我小朋友小二, 數感比較差
‹ 上一主題|下一主題