用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學成績退步
go

小四數學成績退步

小女小四,數底不弱,以前8x分以上,一直在MathsC補,但今年幾次测驗退步至7x分(做不完卷,不小心,解錯題),但平時做功課又不太差,感覺MC的練習開始不太似學校題目,略淺和操卷範圍覆蓋不夠全面。 想轉補習,請問x研的題型會否似學校些?  能否提升高小呈分成績?

樣樣原因都有些,如計得慢,一急接近交卷就亂漏進位,文字多的題目就覺得深,便不太懂做……。我自己都有跟她,暫時覺得想轉補習社跟學校题型相近(會考之前所有巳學的topic), x研適合嗎?

mall 發表於 19-1-8 10:47
樣樣原因都有些,如計得慢,一急接近交卷就亂漏進位,文字多的題目就覺得深,便不太懂做……。我自己都有跟 ...
我知道好多人话x研好,可能可以试试。四年级的数学是进深了些,很考学生之前的加减乘除基本功。
数学要好,最佳办法是狂操,对答案,再操,确保面对不同形式的题目都应付自如。
不同形式的题目,坊间练习大把可以买,但如果自己不太会讲解答案背后的数学概念,可能补习是必需的。

cindy199213 發表於 19-1-8 11:20
雖然我覺得只要明左當中既概念,無論做1題定100題都會識,咁點解要做100題🤔
但我都理解媽媽的憂慮 ...
这就是概念和实践之间的分别。很多数学的topic,要解释当中的概念的话,好像很容易明白,做几条例题,照理就应该全懂了,但往往考试的分数,却会出人意外地偏低。

cindy199213 發表於 19-1-8 12:07
所以好睇小朋友本身,有啲真係可能要操先有成績,但亦有好多操完可能會差左。我自己都係個補習老師,我見證 ...

乜都唔理,係咁做,梗係唔得。
我自己的做法,先看功課有冇唔明嘅地方,解釋了,改一吓數字,再俾佢做多次錯嗰d,做啱了,就搵其他題目再做,錯了,又一齊硏究再解釋,改一吓數字,再做多次錯嗰d,直到識哂為止,咁樣,我覺得先算係識透。
但咁樣做,大人要很花時間,通常都要父母自己上心,親自落手落腳做,是麻煩,但成效大

mall 發表於 19-1-7 23:05
小女小四,數底不弱,以前8x分以上,一直在MathsC補,但今年幾次测驗退步至7x分(做不完卷,不小心,解錯題) ...

平時做功課,有無跟,有冇教,有冇改?

retriever 發表於 19-1-8 19:38
平時做功課,有無跟,有冇教,有冇改?
有跟和有改,不過題型有很多,考試和功課不同她就表現不太好.

猴子爸 發表於 19-1-8 11:27
这就是概念和实践之间的分别。很多数学的topic,要解释当中的概念的话,好像很容易明白,做几条例题,照理就 ...
謝謝意見,未來要操多些,希望在呈分試有改善.

回覆樓主

X研一大班人一個課室,都幾吵。係練習多,但做得多小朋友吾一定思考有改善

小四的數學同初小好唔同, 你話佢數學底子好, 係點好法?
咁問係因為有D 小朋友的數學能力係背返來, 而唔係真正明邏輯
即係細個係靠對住數字操, 但數感唔夠.

我覺得x研都偏淺,視乎學校數既程度
好處係會不斷複習舊數
我會額外搵下似學校題型既補充練習,做深少少

nk88 發表於 19-1-10 02:36
小四的數學同初小好唔同, 你話佢數學底子好, 係點好法?
咁問係因為有D 小朋友的數學能力係背返來, 而唔係真 ...
小一至小三考卷有算式和文字題,有幾次9x分。現有做數有些慢。

但其他同學表現點?

小四的卷應本身難D 拎高分

回覆 mall 的帖子

學校教深/考深/題型唔同, 最好人針對性補習, 大型補習社規範大, 好難就每個小朋友學校程度針對咁補
有學校小二已經考方程, 但出面數研又好, MC/Eye level 都好, 唔會咁快教方程, 所以咁的情況,請人私人補會最好

nk88 發表於 19-1-12 09:56
但其他同學表現點?

小四的卷應本身難D 拎高分
她數學7x分大概是班內數學排名的中間

kayi0556 發表於 19-1-12 11:03
回覆 mall 的帖子

學校教深/考深/題型唔同, 最好人針對性補習, 大型補習社規範大, 好難就每個小朋友學 ...
數研係跟小朋友學校教程而教的, 一舨比學校教快少少. 所以, 如果學校係二年級教方程式, 數研會俾番相關topic的練習去教小朋友. 我女學校教快一個學期, 小三升小四暑假在數研補習, 都係教佢4下嘅嘢, 未開學已教咗分數加減, 通分母果D.