用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul第一輪面試收到信未?
樓主: fion_yinyin
go

St Paul第一輪面試收到信未?   [複製鏈接]

LITTLESPICY 發表於 19-1-10 23:30
多唔多人去SPC 練習interview? 同有offer 後,自行又有offer, 之後放棄?

總會是有的,但如是真的有SPC offer, 放棄又會是十分掙扎的一回事,畢竟SPC這幾年也給人眼前一亮。
另如接受直資offer,便要簽回承諾書,放棄了自行派位。

為食仔 發表於 19-1-11 08:37
總會是有的,但如是真的有SPC offer, 放棄又會是十分掙扎的一回事,畢竟SPC這幾年也給人眼前一亮。
另如接 ...
如果b1a,應該take SPC, 再去叩門神津,還是等神津,萬一入唔到,再扣返SPC

b3410 發表於 19-1-11 08:49
如果b1a,應該take SPC, 再去叩門神津,還是等神津,萬一入唔到,再扣返SPC ...

其實不用太早擔心,如到時真的有offer先煩都唔遲。小朋友直資和自行面試的表現和把握也是可參考之一。
不過,SPC每年在扣門階段也預留大概10個位。亦歡迎返扣。但競爭相當激烈。

回覆 LITTLESPICY 的帖子

2017 年那年, 我識得幾個朋友因 DBS, 九華, 港華, 迦密同英華, 而放棄 SPC offer。

IYY 發表於 19-1-11 12:22

2017 年那年, 我識得幾個朋友因 DBS, 九華, 港華, 迦密同英華, 而放棄 SPC offer ...

除了DBS⋯⋯其他校可能調轉的情況多好多,揸住SPC,去這些名津扣門也費時

sukitelfold 發表於 19-1-11 12:41
除了DBS⋯⋯其他校可能調轉的情況多好多,揸住SPC,去這些名津扣門也費時
...
咁2017年嘛......

2017 年那年, 我識得幾個朋友因 DBS, 九華, 港華, 迦密同英華, 而放棄 SPC offer ...

可能有其他考慮點呢!包括交通、球場夠唔夠大,運動等,其實都正常

b3410 發表於 19-1-11 08:49
如果b1a,應該take SPC, 再去叩門神津,還是等神津,萬一入唔到,再扣返SPC ...
我建議先接受SPC,然後等7月去叩LSC、SJC。

IYY    發表於 19-1-11 16:56
ilyrd    發表於 19-1-11 14:09

為 DBS 而放棄 SPC,好合理。但係其他就可能要有非常特別既原因先值得。

IloveJJ 發表於 19-1-11 12:47
咁搏唔搏到?
點會搏唔到, 我講的是成功例子。

王家爸爸 發表於 19-1-11 14:02
為 DBS 而放棄 SPC,好合理。但係其他就可能要有非常特別既原因先值得。
如果係入到DBS 精英班, 我都覺得好合理。

王家爸爸 發表於 19-1-11 13:59
我建議先接受SPC,然後等7月去叩LSC、SJC。
叩門競爭太大 睇下大家今年點揀先

IYY 發表於 19-1-11 16:49
如果係入到DBS 精英班, 我都覺得好合理。
DBS有精英班?是否就是中四之後的IB stream?

b3410 發表於 19-1-11 17:55
講明先, 只係聽用家媽媽講, 冇同用家BB 求證。神校有3 組小朋友, 每組3 班。第一組成績最好, 第二組正常, 第三組特異功能。IB stream 是以成績行先, 但不限於第一組小朋友。

不過我覺得咁多叻人考DBS, 就算係第二組小朋友都應該好勁。

b3410    發表於 19-1-11 19:50

選DBS唔選SPC.係睇overall,唔係只睇成績。两間都收時,唔計地點,一定DBS.

IYY    發表於 19-1-11 19:29

b3410 發表於 19-1-11 17:53
叩門競爭太大 睇下大家今年點揀先
其實有SPC係手,叩門成唔成功已經變得唔重要。

b3410 發表於 19-1-11 17:55
印象中有兩班係,唔知道有無改變。
‹ 上一主題|下一主題