用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 19-1-29 23:07
請教下,如果地理,西史,中史咁多年考試都是頭十,而IS 只有S1級4×,之後都級五,問題來了,最近考試IS  ...

個人意見,IS 拆科後小朋友有冇覺得邊科興趣較大?小朋友本身喜歡數學嗎?Math成績ok?有冇谂過將來想做咩?或者大學想讀咩?
入大學方面理科明顯比文科多選擇,若小朋友數理强亦有興趣,我會顷向選理科,但並非要像我地果代揀纯理,可以選2科理再加其他。

我兒數理强亦喜歡數,理科出路較廣,雖然佢中史成績亦是级一,但都唔會揀中史做選修。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-29 23:24
個人意見,IS 拆科後小朋友有冇覺得邊科興趣較大?小朋友本身喜歡數學嗎?Math成績ok?有冇谂過將來想做咩 ...

他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡phy,是否可以換一換其他科,未必要讀純理科?他考慮ECO或地理。

JJDBB 發表於 19-1-29 23:56
他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡p ...

有冇得揀 ECO + BAFS (Accounting)?
高中地理有相當部份例如 tropical rain forest, dynamic earth 係要死背後再分析, 串字亦不可少.  令郎會唔會都覺得煩架?
(小女高中想修地理, 買咗高中課本返嚟睇, 以上資料係佢睇咗書話俾我聽的)

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:23

中三無ECO和AC,中四有ECO,無AC。

JJDBB 發表於 19-1-30 00:25
中三無ECO和AC,中四有ECO,無AC。
咁有啲棘手...有 ICT 嗎? 呢科係其中一科無咁要死背嘅... 其實理科裏面 BIO 都係靠背, CHEM 都有部份係咁.

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:23
高中地理有相當部份例如 tropical rain forest, dynamic earth 係要死 ...

佢系認為自己地理是最穩定的一科,放嘅時間又比較少。實際上,佢未知有多少野讀。

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:31
咁有啲棘手...有 ICT 嗎? 呢科係其中一科無咁要死背嘅... 其實理科裏面 BIO 都係靠背, CHEM 都有部份係咁.
...

我覺得佢BIO同Chem可以的,phy 有些数學上比較困難,上一次UT, phy是全班最高分的,可能,還要出了級名次先,只是問下意見。

JJDBB 發表於 19-1-30 00:33
佢系認為自己地理是最穩定的一科,放嘅時間又比較少。實際上,佢未知有多少野讀。
...
似乎高中地理同初中係兩回事喎.  你提吓佢一係向師兄師姐或老師打聽吓, 又或者睇吓DSE雞精書, 睇睇自己頂唔頂得住先?我當年揀科, 乜都唔知又唔識人, 就係去書局睇雞精書, 知道自己唔係讀地理同會計嘅材料.  小女都係用呢個方式知道自己無耐性讀高中歷史.

他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡p ...
現今學校會鼓勵選修科文中有理,理中有文,所以無需要揀純理科。除非你打算做醫護否則如果唔喜歡背野就唔好揀 Bio .識人選修 Bio 但高中背那些專用名词背到暈,非常後悔所以好睇孩子意願,若Phy 又興趣不大则可考慮揀Chem. 现今重視Stem .所以 ICT都多左人揀,如果唔喜歡死背鍾意上網搜尋下資料,ICT亦是一個不錯的選擇,Econ都多人選因背嘅野不多。我兒都是不喜歡背誦死记,所以佢會揀Phy+Chem+Econ+M2

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-30 08:09
現今學校會鼓勵選修科文中有理,理中有文,所以無需要揀純理科。除非你打算做醫護否則如果唔喜歡背野就唔好 ...

都未知有没有ICT,應該不會純理,等我過完年家長日問下班主任意見,其實,他背書可以,BIO佢話背得來有意義些,中西史背來興趣不大。多謝意見。

YolandaTam 發表於 19-1-30 00:38
似乎高中地理同初中係兩回事喎.  你提吓佢一係向師兄師姐或老師打聽吓, 又或者睇吓DSE雞精書, 睇睇自己頂唔 ...

叫他試下去書局望下,Thanks

回覆 JJDBB 的帖子

你地果間冇BAFS? 咁M1, M2 有冇得揀?

妹妹頭 發表於 19-1-30 08:43

你地果間冇BAFS? 咁M1, M2 有冇得揀?

有M2

咁我女果間好似比較多選擇, 有BAFS, M1, M2, ICT 都有

妹妹頭 發表於 19-1-30 08:46

咁我女果間好似比較多選擇, 有BAFS, M1, M2, ICT 都有

其實,我不太清楚,等我上網望下。

JJDBB 發表於 19-1-30 08:20
都未知有没有ICT,應該不會純理,等我過完年家長日問下班主任意見,其實,他背書可以,BIO佢話背得來有意 ...

有ICT

妹妹頭    發表於 19-1-30 09:07

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 13:24
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。
...
想請教吓,選科的時候,最好根據以下邊一種去選最為合適:

1) 興趣
2) 自己個別科目的成績
3) 學校以往個別科目的整體成績

little_yolky 發表於 19-1-11 11:40
但唔係間間開雙史呀。
雙史几符無學校敢搞, 只能选其一

Funny 發表於 19-1-31 15:27
想請教吓,選科的時候,最好根據以下邊一種去選最為合適:

1) 興趣

個人覺得呢三點都要考慮,其次大學有没有心儀學系,或者將來想做甚麽職業都可以作参考。但最重要當然應以能力及興趣行先,能力不足或欠興趣勉強選修會好痛苦。

我囡同當年同你仔一样, 佢科科都係差一至兩分, MATH最好的
最后佢take BAFS / ECON / GEOG / M2 (中四下學期drop M2)
三选科比較 GEOG讀得較 軽松, ECON 多鬼野寫(因為啊SIR勁勤力),
BAFS 好鬼亂, 成日左右放錯数, 覺得好BAFS麻煩

‹ 上一主題|下一主題