用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-1-16 12:59
咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose
至少都用不同比重去計選科總 ...

所以有啲學校係會將某啲科乘大或只考慮某幾科
例如小女學校
chem: 英,數,chem
phy: 數, phy
如果合資格又選修嘅同學多於該科學額,總排名較高者先選。僧多粥少,有時都無計,因此為穩陣,要爭高排名。

咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose

其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。而中三计算总成績方法都有比重,中、英、數科目一般都會放大,中英會X3,數X2,但此计法都頃重文科。
我很滿意小兒學校中三计分方法,中/英/數 X3,IS X2,其他科X1,唔會頃重文科,咁對理强文弱嘅學生較為公平。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-16 13:53
其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。 ...
一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不過因中史高分拉高總成績而入到理科就唔太make sense

MrBeast 發表於 19-1-16 14:57
一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不 ...

3X ~~~

又咁講,同2位老師傾過下,佢哋都話S3分數麻麻,並不等於S4,S4一集中會好得多~~~

一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不 ...

大部分中學係跟總平均分成績排名來分先後次序揀科, 即全級第一個揀科先, 如此類推。。。

以上例子因中史分數高拉高平均分, 咁該學生又特意揀理科的話, 咁佢科數學要好好, 同埋phy chem bio呢3科都要見得下人, 起碼唔炒, 否則揀理科(如果仲有位比佢揀)係自掘墳墓。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 19-1-16 13:27
所以有啲學校係會將某啲科乘大或只考慮某幾科
例如小女學校
chem: 英,數,chem
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁俾A定B?

little_yolky 發表於 19-1-16 16:30
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁 ...

咦,係喎,等我叫阿女問吓先。多謝提醒!

YolandaTam 發表於 19-1-16 17:42
咦,係喎,等我叫阿女問吓先。多謝提醒!
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭, 可以點玩法。

little_yolky 發表於 19-1-16 16:30
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁 ...
通常都會以总分计,呢個情況正常應該B同學優先選擇。

其實好難完美,唔少學校只會乘大中英主科,數可能只X2,咁對理強文弱嘅學生非有利。但明明文科叻嘅學生除非理科亦强,否則中四走去揀理科對自己都未必有好處。不過現今制度已經非理科或文科,文中有理或理中有文嘅選擇已比以往彈性大好多。

little_yolky 發表於 19-1-16 17:45
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭,  ...

小女正担心俾中文拖累
佢有個同學仲慘,數理好小女啲啲,但中英文中西史都係中下。

哈哈笑咯 發表於 19-1-7 17:46
中三比中一和中二真的辛苦好多,除了讀既科目多了,又要為了中四選科可以揀到心目中科目,所以每次考試都要 ...

我們中學任報,不計名次,所以見我件比S1不努力,S2又比S1 hea,S3比S2仲hea,連頭一個星期無夜車,無早起。

mcl203 發表於 19-1-16 15:38
3X ~~~

又咁講,同2位老師傾過下,佢哋都話S3分數麻麻,並不等於S4,S4一集中會好得多~~~
諗深一層,我自己都是中五先開hill,可能咁仲有利

little_yolky 發表於 19-1-16 17:45
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭,  ...
同十項全能嘅同學爭,認命囉…

little_yolky    發表於 19-1-17 08:50

最容易揀錯科既係,中等成績,而本身文理成績都差不多,而走去讀全理科,到高中容易出事。

gracelam 發表於 19-1-16 15:42
大部分中學係跟總平均分成績排名來分先後次序揀科, 即全級第一個揀科先, 如此類推。。。

以上例子因中史 ...
若以上列例子,如果在小兒學校,IS差但中史高分,假设其他成績相约,IS X2. 中史X1,都未必可以將總分大升,若中/西史都好但IS差,在我兒學校因IS X2,中/西史 X1,所以都是打個和,這樣計分方法唔會偏重文科,我覺得相對較公平。不過這些計分比重並非太多學校會用。選科除了看成績外能力亦十分重要,數理弱走去揀理科,只會自討苦吃,揀倒都未必讀倒。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你細仔好勁呀! 全部火箭。

蘑菇 發表於 19-1-29 15:06

你細仔好勁呀! 全部火箭。

我仔都成日打機架,不過佢算勤力亦會自己分配好。
時間過得真快,你仔仔應該都讀得好開心,佢地今年都選科啦!

你仔成日打機都考得咁好,真犀利。
呀份讀得開心㗎! 但我仔無你仔咁叻,所以都煩緊選科。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-16 13:53
其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。 ...

請教下,如果地理,西史,中史咁多年考試都是頭十,而IS 只有S1級4×,之後都級五,問題來了,最近考試IS 分開三科,三科有兩科8x分,但未有級名次,明顯比其他要讀的科目低分,要如何選擇文科定理科呢?
‹ 上一主題|下一主題