用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力  

YolandaTam 發表於 19-1-9 19:04
係呀,除非係嗰啲好似小女咁能力十分懸殊嘅人。唔少人其實好多科都差不多,成績好嘅更如是。加 ...

個人經驗,見自己小朋友S2還可,上到S3上學期分數又跌番,問佢係咪無興趣D分唔靚仔,佢話唔係,有興趣但分唔多好。問老師又話係喎,麻麻地,唔使理唔得就去補習,佢當年都係咁。兩老反思,咁即係點?揀錯一科最多drop,揀錯3科咪大㷛~~~

同小朋友傾完,去補習社傍住好唔好,但又辛苦D,用多半年望清楚岩唔岩先選科。過2星期去搵補習社,同負責人吹下水,佢話佢學校係咁喎,唔使驚唔使理,S4少左科一定得,又心諗,係真唔係?又同老師意見一樣。入左去唔得咪玩完。決定試一試去馬,又得喎,下學期好番晒,始終答題技巧都係有人提下好,認清楚先去選科穩陣D~

lm251099 發表於 19-1-8 07:52
同一理論,文科人對住理科嘢都會一樣無從入手,何況佢地吾會小學雞到為了破壞你選科而去(emoji)一此自己都 ...
Personally覺得文科生讀理科嘢仲攞命, 文科嘢肯背肯讀都有D渣拿, 理科嘢唔明就真係企响度。不過, 好彩叫文科唔會咁多人同你爭。阿女話, 以後要選中史同歷史, 我同佢講, 咁你打橫行都得, 無人會同你爭。

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:28
好彩小女讀嘅係女校,精英班總有堆人揀咗文科,而小女數學同科學都入到頭45名,所以有望爭吓。 ...
唔怪得HKpapa 建議阿女考女校, 原來男女校選科時女仔都好唔著數。

little_yolky 發表於 19-1-11 10:51
Personally覺得文科生讀理科嘢仲攞命, 文科嘢肯背肯讀都有D渣拿, 理科嘢唔明就真係企响度。不過, 好彩叫文 ...

除非你選男女校,否則雙史可能情況一樣多人爭~~~

mcl203 發表於 19-1-11 11:04
吓? 乜唔係大家都鐘意理科咩????

little_yolky 發表於 19-1-11 11:05

強校生就搏到盡phychembiom1/2,主攻神科。部分中學係主攻入U,可以參考下佢地phychembiom1/2唔係咁多位,務求搶夠分入U就得,我估~~~

little_yolky 發表於 19-1-11 10:55
唔怪得HKpapa 建議阿女考女校, 原來男女校選科時女仔都好唔著數。

讀女校仲難爭, 級前嗰堆叻女爭理科讀, 之後嗰D爭文商讀。 想讀雙史, 男女校比較大機會讀到。

gracelam 發表於 19-1-11 11:20

但唔係間間開雙史呀。

little_yolky 發表於 19-1-11 11:40
但唔係間間開雙史呀。

所以話女校難D囉,女校女生取向係偏向集中D,資源分配亦比較男女校昜分配D,開科會易D。可以留意下,部分女校女生理科成績幾好,係基於人數少,選修既都係前列生~~~

mcl203 發表於 19-1-11 11:04

吾使爭,我女果年雙吏被殺,無開。。

little_yolky 發表於 19-1-11 11:05
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以前大好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 13:20
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以 ...

係㗎
小女今次考 chem, 只有4份1人攞 75%以上, 更有近3份1人唔合格。老公睇過話份卷只係中上難度而已 ,如果男校應有4成或以上人攞高於75%喎。

little_yolky 發表於 19-1-11 10:55

係 男女校理科女仔入到少到無10個
我fd 當年唔比佢細女上民生
因為佢家姐讀得好過佢都入唔到理科
細女去咗第二間 讀得輕鬆仲入到理科

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 13:20
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以 ...

我囡當年個屆大部份同學都去理科班
所以名次后點的都難入理科
我囡就全部选科都相差一两分
佢就棄理入文科班 唔跟大隊
所以日日有得早瞓 因為無咁多SBA搞

IloveJJ 發表於 19-1-13 08:03
但其實所有學校都係按成績揀科,咁有咩分別呢?

係按成績,但有學校除了总成績外亦會加大選修科比重,不過呢類學校唔多,有啲開套餐有啲自由選擇,所以選校時都要了解多啲。甚至有網友提過佢學校修3X不能修M1,若到中三才知道就會進退兩難。
當然你會话现在先升中三年後都可能會變啦,但有樣幾重要嘅就係,已經预計到自己小朋友為理科人,咁就要找理科强及開理科班位多嘅學校,相反文科人就要睇请楚學校高中有冇開果啲科及强项再去選擇。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-13 12:30
係按成績,但有學校除了总成績外亦會加大選修科比重,不過呢類學校唔多,有啲開套餐有啲自由選擇,所以選 ...

大部分情況都係咁。惟有讀有中學部嘅小學,情況會比較複雜:一班人一齊等上中學部嗰陣,唔係咁多人有勇氣出去搏。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-13 13:06

倒想問下:學校不是以理或文科成績to assign 學生的嗎?為何以overall 成績?倒自己米?

MrBeast 發表於 19-1-16 12:34
倒想問下:學校不是以理或文科成績to assign 學生的嗎?為何以overall 成績?倒自己米? ...

唔係呀,係以總排名決定優先權。

YolandaTam 發表於 19-1-16 12:49
唔係呀,係以總排名決定優先權。

咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose
至少都用不同比重去計選科總成績。

ps 身邊有個例子就正是數唔好但阿媽叫入精算,最後畢業唔到,e加做宅男