用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力  

回覆樓主:

阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最後嗰科唔知修ict好,定push下可唔可以收修科理,但咁有用?佢S3 ICT反而麻麻,S4讀什麼?

Virginialum 發表於 19-2-2 16:44
阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最 ...

喜歡計數嗎?
學校有 BAFS 或 Tourism and Hospitality Studies 嗎?

阿仔文理差唔多,係中間,佢理科較有興趣, 中間成績應該入唔到理科 ,頭痛中,Econ, Geog 應該修到嘅, 最 ...
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過?

回覆樓主

我女學校phy Chem bio各開兩班,考過百都讀到,學校之前會做問卷睇下學生想讀邊科,多人揀就開兩班,所以考得差都揀到心儀科讀,絕冇壓力

ilyrd 發表於 19-1-9 14:18
我就話應該中三上學期就要選定中四目標科目.然後升中四時只計算中三選科成績,其他非選科目只需合格便可,不 ...

極同意。現在的選拔制度是反智的,有機會人才錯配。

YolandaTam 發表於 19-2-2 18:29
喜歡計數嗎?
學校有 BAFS 或 Tourism and Hospitality Studies 嗎?

數非强項,無tourism.

LingChiBaBa 發表於 19-2-2 18:32
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過? ...

有傾過,係真的,同佢無論级名次定科名次都係中間,有D人級名次低但科名次高,所以机会不大!

文理成績差不多都係中間,揀科要非常小心,高中同初中課程程度不同,揀錯易中伏,最好文理都有,讀足3科,到時發覺唔岩讀既科先至drop,穩妥啲。

已經中3了,要提高名次,最快就係提高數學成績(相對來講),努力操下卷係有用既。

Virginialum 發表於 19-2-3 10:03
數非强項,無tourism.

咁睇吓揀唔揀到 bio 啦, 恕我直言chem 同 phy 別揀了,揀到都讀得辛苦。

YolandaTam 發表於 19-2-3 10:43
咁睇吓揀唔揀到 bio 啦, 恕我直言chem 同 phy 別揀了,揀到都讀得辛苦。

我仔係bio花最多時間,但讀唔好,今次得6X%分,幾乎係佢4年中學最差成績既一個分。我睇過佢一題bio,要學生好似醫生睇症咁,唔止要背書,分析及判斷能力要好好先高分,我仔寫滿曬答案但唔中POINTS,諗緊要我仔去補習學下答題技巧.

YolandaTam 發表於 19-2-3 10:43

我都咁諗,有冇啲咩地方有操卷班嘅?還是係喺屋企做多啲exercise, 其實我覺得佢唔係話啲嘢唔識,係臨場表現唔得

October. 發表於 19-2-3 10:57
我仔係bio花最多時間,但讀唔好,今次得6X%分,幾乎係佢4年中學最差成績既一個分。我睇過佢一題bio,要學生 ...

係好深呀, 我直情完全唔知問緊乜  
小女 bio 都好弱,高中唔打算揀佢。

YolandaTam 發表於 19-2-3 23:47
...
phy. chem 要數好才容易應付,bio又要背誦力强,ict亦唔係人人搅得掂,所以真的唔係人人都啱讀理科,由其女仔,若真的未能應付唯有揀文商。

LingChiBaBa 發表於 19-2-2 18:32
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過? ...

有啲學校因行套餐,套餐已經set死左某科,派唔倒就只馀下套餐入面嘅其他科,所以一科理都冇並不出奇。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-7 18:39
phy. chem 要數好才容易應付,bio又要背誦力强,ict亦唔係人人搅得掂,所以真的唔係人人都啱讀理科,由其女 ...

ICT 即是什麼科。開學時,老師有和同學說,如果phy考試取不到80分,真是不要修這科,剛巧就是80,所以他考慮之中。

回覆 JJDBB 的帖子

Information & Communication Technology

妹妹頭 發表於 19-2-7 20:45
回覆 JJDBB 的帖子

Information & Communication Technology

Thx

JJDBB 發表於 19-2-7 20:38
ICT 即是什麼科。開學時,老師有和同學說,如果phy考試取不到80分,真是不要修這科,剛巧就是80,所以他考 ...

ICT 即是電腦,呢科有興趣唔難,但無興趣又唔喜歡研究就會非常難。
phy 一定要數強及明白才好揀,我仔科phy都有9x分,所以中三phy都唔明最好不要選。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-2-8 00:08
ICT 即是電腦,呢科有興趣唔難,但無興趣又唔喜歡研究就會非常難。
phy 一定要數強及明白才好揀,我仔科ph ...

謝謝意見!

YolandaTam 發表於 19-2-3 23:47
...

Bio不是死背爛背的嗎?